Το Κατάρ θα αποχωρήσει από τον ΟΠΕΚ -Τι συμβαίνει με το πετρέλαιο

Το Κατάρ θα αποχωρήσει τον Ιανουάριο από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), ανακοίνωσε σήμερα ο νέος υπουργός Ενέργειας του εμιράτου.

«Το Κατάρ αποφάσισε να αποχωρήσει από τον ΟΠΕΚ, με ισχύ από τον Ιανουάριο του 2019», δήλωσε ο Σάαντ αλ-Κάμπι σε συνέντευξη Τύπου στην Ντόχα, προσθέτοντας ότι ο Οργανισμός ενημερώθηκε σήμερα το πρωί.

Το Κατάρ θα συνεχίσει να παράγει πετρέλαιο, αλλά θα επικεντρωθεί στην παραγωγή αερίου. Το εμιράτο του Κόλπου είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) στον κόσμο.

«Δεν έχουμε πολλές προοπτικές (στο πετρέλαιο), είμαστε πολύ ρεαλιστές. Η προοπτική μας είναι το αέριο», σημείωσε ο αλ-Κάμπι. Δήλωσε ότι η απόφαση δεν ήταν εύκολη, καθώς το Κατάρ είναι μέλος του Οργανισμού εδώ και 57 χρόνια, αλλά ότι ο αντίκτυπος στις αποφάσεις του ΟΠΕΚ για την παραγωγή είναι μικρός. Τόνισε ότι η Ντόχα θα συνεχίσει να τηρεί όλες τις δεσμεύσεις της, όπως κάθε άλλος παραγωγός πετρελαίου που δεν είναι μέλος του Οργανισμού.

Το Κατάρ είναι μέλος του ΟΠΕΚ από το 1961. Τα θεμέλια του Οργανισμού μπήκαν τον Σεπτέμβριο του 1960, με την πρωτοβουλία κυρίως της Σαουδικής Αραβίας.

Η απόφαση ελήφθη σε μια περίοδο που παραμένουν τεταμένες οι σχέσεις του Κατάρ με τη Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι οποίες του έχουν επιβάλει από τον Ιούνιο του περασμένου χρόνου εμπορικό και ταξιδιωτικό εμπάργκο, κατηγορώντας το ότι υποθάλπει την τρομοκρατία κι ότι προσφέρει καταφύγιο σε πρόσωπα και οργανισμούς, που είναι εχθρικά διακείμενοι προς το Ριάντ, αν και ο υπουργός Ενέργειας του εμιράτου είπε ότι δεν η αποχώρηση από τον ΟΠΕΚ δεν σχετίζεται με το οικονομικό-πολιτικό μποϋκοτάζ. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Κατάρ θα λάβει χώρα στη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ που έχει προγραμματιστεί για τις 6 και 7 Δεκεμβρίου στη Βιέννη.

Η κίνηση της Ντόχας γίνεται καθώς χώρες που δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ, όπως η Ρωσία, έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη επιρροή στον καθορισμό της πολιτικής πετρελαίου παράλληλα με τη Σαουδική Αραβία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός εντός του καρτέλ και de facto ηγέτης της.

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com

 

emfylies idees

symmaxia

 Copyright © 2018 YSTEROGRAFO NEWS