Μείωση καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα επέφεραν φόροι και αβεβαιότητα

Κατά 346 εκατ. ευρώ εμφανίζονται μειωμένες οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα τον μήνα Οκτώβριο, καθώς οι καταθέτες κατανάλωσαν σημαντικά ποσά για την εξόφληση φορολογικών υποχρεώσεων. Αρνητική κατά 1,9% παρέμεινε η χρηματοπιστωτική επέκταση τον ίδιο μήνα, καθώς τα δάνεια που χορηγήθηκαν ήταν λιγότερα από εκείνα του Σεπτεμβρίου Η μηνιαία ροή των καταθέσεων των επιχειρήσεων υποχώρησε κατά 289 εκατ. ευρώ, ενώ των νοικοκυριών μειώθηκε 56 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα, αυξήθηκαν κατά 744 εκατ. οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης.  Συγκεκριμένα, αύξηση κατά 744 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Οκτώβριο του 2018, οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης, έναντι αύξησης κατά 340 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε 24,4% από 48,9% τον προηγούμενο μήνα.Μείωση κατά 346 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, από την άλλη, τον Οκτώβριο του 2018, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, έναντι αύξησης κατά 101 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε 6,2% από 7,4% τον προηγούμενο μήνα. Συνολικά οι καταθέσεις ανήλθαν στα 131,4 δισ. ευρώ, από 131,7 δισ. τον Σεπτέμβριο.

 
 

Παράλληλα, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων ήταν μειωμένες κατά 289 εκατ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 283 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε 6,5% από 10,1% τον προηγούμενο μήνα.

Μείωση κατά 56 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Οκτώβριο του 2018, οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, έναντι αύξησης κατά 384 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Αρνητική παραμένει η χρηματοδότηση
Τον Οκτώβριο του 2018 ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της οικονομίας διαμορφώθηκε σε -1,9% από -1,8% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή ήταν θετική κατά 320 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 548 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤτΕ.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του συνόλου των καταθέσεων διαμορφώθηκε σε 8,0% από 10,7% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή ήταν θετική κατά 399 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 442 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2018.
Τον Οκτώβριο του 2018 o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε σε -1,4% από -1,2% τον προηγούμενο μήνα.  Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 974 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 628 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Οκτώβριο του 2018, ήταν αρνητική κατά 565 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 713 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε -0,7% από -0,4% τον προηγούμενο μήνα. 

Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε σε -0,6% από -0,3% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 341 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 573 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Αρνητική κατά 293 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα τον Οκτώβριο του 2018, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 89 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους διαμορφώθηκε σε -2,1% από -2,0% τον προηγούμενο μήνα.

Ευρωζώνη: «Φρενάρουν» οι χορηγήσεις στο επιχειρείν 
Με τους βραδύτερους ρυθμούς των πέντε τελευταίων μηνών αυξήθηκε τον Οκτώβριο ο δανεισμός προς τις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με την επιβράδυνση να αποτελεί μια πρώτη ένδειξη επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών, με αντίκτυπο και στην πιστωτική επέκταση.

Τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 3,9% τον Οκτώβριο, με τους βραδύτερους ρυθμούς από τον Μάιο. Τα στοιχεία, αν και αποθαρρυντικά, δεν αναμένεται να ανατρέψουν τα σχέδια της ΕΚΤ για τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στα τέλη Δεκεμβρίου και έναρξη ενός κύκλου αύξησης επιτοκίων -για πρώτη φορά από το 2011- μετά το καλοκαίρι του 2019.

Οι ρυθμοί αύξησης των χορηγήσεων δανείων προς νοικοκυριά παρέμειναν σταθεροί εν συγκρίσει με τα επίπεδα του Σεπτεμβρίου, στο 3,2%. Παράλληλα, η προσφορά χρήματος σημείωσε απροσδόκητη ανάκαμψη, παρότι η ΕΚΤ μειώνει τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του QE. 

Εφημερίδα Ναυτεμπορική

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com

 

emfylies idees

symmaxia

 Copyright © 2018 YSTEROGRAFO NEWS