«Ο Γιούνκερ θέλει το ευρώ να αποκτήσει παγκόσμιο ρόλο»

Προτροπές για την ανάδειξη του ευρώ σε παγκόσμιο νόμισμα, το οποίο θα ανταγωνίζεται το δολάριο των ΗΠΑ, αναμένεται να απευθύνει στην ομιλία του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε λίγες ώρες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Ε.Ε..

Μια από τις ανησυχίες του Γιούνκερ είναι η αποτίμηση μεγάλου μέρους των ενεργειακών εισαγωγών των κρατών-μελών της Ε.Ε. στο δολάριο, παρότι πολύ μικρό μέρος τους προέρχεται από τις ΗΠΑ. Εάν υπάρξει «πολιτική βούληση», ο πρόεδρος της Κομισιόν πιστεύει πως είναι εφικτό μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών αυτών να αποτιμάται σε ευρώ, ανέφερε ο ίδιος Eυρωπαίος αξιωματούχος.

Αν και η Νορβηγία εξάγει πετρέλαιο και αέριο στην Ε.Ε. το οποίο αποτιμάται σε ευρώ, συνέχισε ο αξιωματούχος, άλλες χώρες προτιμούν το αμερικανικό δολάριο. Ανάμεσα στους σημαντικότερους από τους προμηθευτές αυτούς είναι οι χώρες του Κόλπου και η Ρωσία.

Καθώς οι ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ υπαναχωρούν από διεθνείς δεσμεύσεις και συμφωνίες, η Ε.Ε. ενδέχεται να έχει μπροστά της μια ευνοϊκή συγκυρία για την προώθηση του ευρώ σε πολύ πιο ευρύ ρόλο, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, λίγες ώρες πριν από την ομιλία του Γιούνκερ για την Κατάσταση της Ένωσης.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com

 

emfylies idees

symmaxia

 Copyright © 2018 YSTEROGRAFO NEWS