Ιταλία: Με ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και φοροελαφρύνσεις αλλάζει το μίγμα πολιτικής

Μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών ετοιμάζεται να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση η Ιταλία, καθώς σχεδιάζει να θέσει σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο όσο και αμφιλεγόμενο οικονομικό πρόγραμμα, με το οποίο θέλει να στείλει το μήνυμα ότι δεν κάνει πίσω στην ατζέντα της. Θα αλλάξουμε το μίγμα πολιτικής διαμηνύει, αλλά προσθέτει ότι θέλει να το κάνει εντός της ένωσης.

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg o υπουργός Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, διαβεβαιώνει ότι ο νέος προϋπολογισμός θα περιλαμβάνει τις προεκλογικές δεσμεύσεις για φοροελαφρύνσεις και καθιέρωση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

«Τα δύο μέτρα πρέπει να πάνε χέρι- χέρι, καθώς είναι απαραίτητα για να αλλάξουμε το σύστημα και στηρίξουμε την οικονομική ανάπτυξη» τονίζει ο 69χρονος Τρία και εξηγεί: «Ένας τέτοιος δρόμος μα αναγκάζει να δράσουμε τόσο στο πεδίο των φορολογικών εσόδων όσο και σε εκείνο των δαπανών- η διαφορά μας με τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έχει να κάνει με τα επίπεδα του ελλείμματος, αλλά με το μίγμα πολιτικής».

Κληθείς να σχολιάσει τον κίνδυνο υποβάθμισης του αξιόχρεου της Ιταλίας εξαιτίας των αλλαγών στο δημοσιονομικό πεδίο, ο Τρία, επισημαίνει ότι βάσει των αριθμών κάτι τέτοιο «δεν θα μπορούσε να δικαιολογηθεί». Απορρίπτει δε κατηγορηματικά τα περί Italexit, υπογραμμίζοντας ότι «κανείς δεν θέλει να εγκαταλείψει το ευρώ». Προειδοποιεί πάντως ότι «εάν δεν διορθώσουμε τα λάθη, τα πράγματα μπορεί να πάνε πολύ χειρότερα».

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εργασίας και επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa τονίζει ότι «μέσα στους επόμενους λίγους μήνες θα γίνει φανερό ότι η στάση της νέας κυβέρνησης θα είναι διαφορετική από τις προηγούμενες». Σημειώνει πάντως ότι η Ρώμη δεν επιθυμεί τη ρήξη με τις Βρυξέλλες, για αυτό και σχεδιάζει να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή περισσότερη ευελιξία με στόχο να καταφέρει να αυξήσει τις επενδύσεις, αλλά και να προωθήσει μεταρρυθμίσεις.

«Πιστεύω στην Ευρώπη, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί σε ένα νέο μοντέλο κοινωνικού κράτους. Επιβεβαιώνει δε ότι το επόμενο βήμα θα είναι η καθιέρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος καθώς και ότι στο φορολογικό μέτωπο εξετάζει την υιοθέτηση ενιαίου φορολογικού συντελεστή.

Πηγή: Bloomberg, Reuters

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com

 

emfylies idees

symmaxia

 Copyright © 2018 YSTEROGRAFO NEWS