H δολοφονία της κοινωνίας

Όταν ο υπονομευόμενος συνεχώς από την κυβέρνηση Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος υπολογίζει το κόστος της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, σε βάρος της χώρας σε 86 δισεκατομμύρια, τη στιγμή που ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κ. Ρέγκλινγκ το ανεβάζει σε 100 δισεκατομμύρια και ο επικεφαλής του Euroworking Group Τόμας Βίζερ σε 200 δισεκατομμύρια, σημασία δεν έχει ποιος πέφτει πιο κοντά μέσα στο πραγματικό κόστος. Αλλά ότι το κόστος της αριστερής διακυβέρνησης το έχει πληρώσει –και το πληρώνει- ο φτωχοποιημένος ελληνικός λαός.

Πρόκειται για μία «δολοφονία» κατ’ εξακολούθηση της ελληνικής κοινωνίας με αριστερό «όπλο» όπως επιβεβαιώνουν και όλα τα οικονομικά στοιχεία και η συγκριτική αντιπαράθεση των οικονομικών πεπραγμένων, κατά την περίοδο της κρίσης, μεταξύ της κυβέρνησης της ΝΔ των ετών 2012-2014 και αυτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Πέραν όμως των συνεχών επιβαρύνσεων της κοινωνίας η δυσμενής προοπτική για την χώρα και κατ΄επέκταση για την ελληνική κοινωνία προσδιορίζεται από την βιωσιμότητα του χρέους. Και αυτό διότι αυτό βαίνει αυξανόμενο και την δημιουργία εσόδων για την αποπληρωμή του την επωμίζεται ο λαός είτε μέσω της συνεχώς αυξανόμενης φορολογίας και των ασφαλιστικών του εισφορών είτε μέσω της άλλης περικοπής των εισοδημάτων του.

Το χρέος το πληρώνει ο λαός
Έτσι, ενώ κατά το διάστημα που περιλαμβάνει ακόμη και την διακυβέρνηση Παπανδρέου, δηλαδή από το 2010 έως και το 2014 της διακυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου ο στόχος για την βιωσιμότητα του χρέους σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ, ήταν να φτάσει το ελληνικό χρέος το 2022 στο 117% του ΑΕΠ – όσο δηλαδή ήταν το χρέος όταν έφυγε από την εξουσία η κυβέρνηση Καραμανλή- τώρα, οι σχετικοί υπολογισμοί έχουν ως στόχο αισιόδοξο να φτάσει το 2022 στο 167% του Ακαθάριστου εγχώριου Προϊόντος! Με άλλα λόγια τα χρόνια της αριστερής διακυβέρνησης το χρέος για το οποίο το Μαξίμου ζητεί την ελάφρυνσή του προβλέπεται αυξημένο, κατά 60 δισεκατομμύρια ευρώ παραπάνω!!

Άλλα επιμέρους συγκριτικά στοιχεία που δείχνουν και την καταστροφική πολιτική που ακολουθήθηκε αλλά και τις δυσμενείς προοπτικές για την χώρα:
-Στις τελευταίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται ότι η περιβόητη ανάπτυξη θα είναι 1,9% του ΑΕΠ κατά το τρέχον έτος, Δηλαδή το ΑΕΠ θα ανέλθει σε 182,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Το 2014 με κυβέρνηση της ΝΔ η Κομμισσιόν προέβλεπε ανάπτυξη για το 2018 που αντιστοιχούσε σε ΑΕΠ 217 δισεκατομμυρίων ευρώ. Δηλαδή αυτό σημαίνει απώλεια εισοδήματος άνω των 30 δισεκατομμυρίων που αντιστοιχεί σε απώλεια για κάθε νοικοκυριό περισσοτέρων από 8.000 ευρώ.

Αυτή η προβλεφθείσα αναπτυξιακή πορεία επί κυβερνήσεως της ΝΔ –την οποία μάλιστα προεξοφλούσαν και οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ- είχε ως αποτέλεσμα να μην έχουν ζητηθεί πρόσθετα μέτρα μετά το τέλος του δικού της Μνημονίου. Αντιθέτως τώρα, επειδή επί ΣΥΡΙΖΑ έχουν αναστραφεί οι προβλέψεις επί τα χείρω, οι δανειστές ζητούν πρόσθετα μέτρα και συγκεκριμένα μείωση των συντάξεων από το 2019 –την οποία οι συνταξιούχοι θα την δουν με τις συντάξεις του Δεκεμβρίου του 2018- καθώς και μείωση του αφορολόγητου από το 2020.

Η εξόντωση των συνταξιούχων
Όπως ανέλυε στο προηγούμενο φύλο των «Π» ο επικοινωνιολόγος και εκλογικός αναλυτής κ.Π. Σταθόπουλος, από το 2012 μέχρι σήμερα έχει πολύ μεγάλη σημασία στην διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος η συμπεριφορά τν συνταξιούχων που ανέρχονται πλέον στις 2.600.000. Και το ενδιαφέρον έγκειται στις τάσεις που διαμορφώνονταν προς το ένα ή το άλλο κόμμα από τους απομάχους, αναλόγως προς την συμπεριφορά που είχαν προς αυτούς οι κυβερνήσεις. Επομένως η τάξη αυτή η οποία είναι συμφωνημένο με τους δανειστές πλέον να πληγεί ακόμη περισσότερο, ήδη από το τέλος του 2018, εξελίσσεται σε κομβικό στοιχείο ενός εκλογικού αποτελέσματος.

Και να τι «κατόρθωσε» η αριστεροδέξια κυβέρνηση:
Σύμφωνα με το περίφημο email Χαρδούβελη αυτό που η τότε νεοδημοκρατική κυβέρνηση προέβλεπε για τις συντάξεις ήταν απλώς το πάγωμά τους για τα έτη 2016 και 2017 και ΚΑΜΜΙΑ περικοπή τους. Επιπλέον, όπως έχει αποκαλύψει σε συνέντευξή του (ΑΓΟΡΑ) ο αρμόδιος τομεάρχης Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης, το 2014 σύμφωνα με αναλογιστική μελέτη του Ageing Working Group της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το ασφαλιστικό σύστημα εκπλήρωνε τους όρους βιωσιμότητος με τις ρυθμίσεις της νεοδημοκρατικής κυβέρνησης. Έτσι οι οριακές παρεμβάσεις Χαρδούβελη ήταν ύψους 310 εκατομμυρίων ευρώ. Επί ΣΥΡΙΖΑ οι παρεμβάσεις αυτές, δηλαδή οι περικοπές στις συντάξεις κι οι αυξήσεις εισφορών δεκαπλασιάστηκαν καθώς ανήλθαν σε 3,5 δισεκατομμύρια ευρω!!

Στο σχέδιο της τότε κυβέρνησης της ΝΔ που είχε υποβληθεί προς την τρόικα, προβλεπόταν επίσης:
-Η απόσυρση της μείωσης της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης του 30% για τα έτη 2015 και 2016
-Η αύξηση των φόρων σε καπνό και αλκοόλ που υπολογιζόταν ότι θα απέφερε τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ
-Η επιβολή τελών για την υγειονομική περίθαλψη ξένων πολιτών
-Επανασχεδιασμό και όχι κατάργηση του ΕΚΑΣ που θα λαμβάνει υπόψιν την συνολική οικονομική και περιουσιακή κατάσταση του συνταξιούχου. Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ απλώς το κατήργησε και το σχετικό επίδομα το χάνουν 370.000 χαμηλοσυνταξιούχοι.

Το κοινωνικό έγκλημα του ΣΥΡΙΖΑ
Αυτό που «επέτυχε» ο όμος Κατρούγκαλου (4387) ήταν να αλλάξει η συμφωνία που είχε γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό και την οποία είχε ΑΠΟΔΕΧΘΕΙ η τρόϊκα. Έτσι ξεκίνησε η ρύθμιση του Ασφαλιστικού από μηδενική βάση. Οπότε «υιοθετήθηκε» και η έννοια της «προσωπικής διαφοράς» που φέρνει τις δραματικές μειώσεις στις συντάξεις. Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει ο κ. Βρούτσης η προσωπική διαφορά έχει ήδη καταργηθεί καθώς όλες οι συντάξεις από τον Μάιο του 2016 είναι μειωμένες μεσοσταθμικά από 20% - 25%.

Αντιθέτως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με λεπτομερή στοιχεία του αρμόδιου τομεάρχη της ΝΔ κ. Γιάννη Βρούτση έχουν γίνει 21 περικοπές συντάξεων και αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών που ειδικώς οι τελευταίες προσθέτουν στους εξοργισμένους συνταξιούχους και την πολυπληθή τάξη των ελευθέρων επαγγελματιών.
Κατά τον κ. Βρούτση οι περικοπές συντάξεων και αυξήσεις εισφορών αντιστοιχούν σε 10 δισεκατομμύρια που επωμίσθηκαν ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι όλο αυτό το διάστημα της αριστερής διακυβέρνησης. Σε σχέση δε με το 2014 οι περικοπές στις κύριες συντάξεις κυμαίνονται από 35%- 40% και στις επικουρικές κατά 44% !!!

Μερικές από αυτές:
-Αυξήθηκε το ποσοστό εισφορά υπέρ υγείας από 4% σε 6% σε όλες τις κύριες συντάξεις και 6% στις επικουρικές και μάλιστα για πρώτη φορά.
-Επανυπολογίστηκαν οι επικουρικές συντάξεις από τον Ιούνιο του 2016 και περικόπησαν έτσι ώστε το άθροισμα της κύριας και επικουρικής να είναι στα 1.170 ευρώ καθαρά.
-Αυξήθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές για την επικουρική σύνταξη (ΕΤΕΑ) και επιβλήθηκε ρήτρα βιωσιμότητας στα Ταμεία επικουρικής ασφάλισης
-Μειώθηκαν τα εφάπαξ κατά 20%
-Περικόπησαν οι συντάξεις χηρείας κατά 42%
-Καταργήθηκαν τα οικογενειακά επιδόματα συζύγου στις κύριες συντάξεις και στις επικουρικές.
-Αλλαξε ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών και τα ασφάλιστρα υπολογίζονται το 2018 στο μικτό εισόδημα χωρίς αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών με απλή έκπτωση 15% και από το 2019 ο υπολογισμός γίνεται στο μικτό εισόδημα χωρίς έκπτωση.

Η καταστροφή της Οικονομίας
Μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 αποσύρθηκαν από τις Τράπεζες 42 δισεκατομμύρια ευρώ, με επιπτώσεις σοβαρές στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στην επιβολή των capital controls, με όλες τις επιπτώσεις στην κατανάλωση και στην λειτουργία των επιχειρήσεων. Κατά την διακυβέρνηση της ΝΔ οι καταθέσεις στις Τράπεζες είχαν αυξηθεί κατά 14 δισεκατομμύρια ευρώ.

Με βάση στοιχεία του συμβούλου δημοσιονομικής πολιτικής του προέδρου της ΝΔ, κ. Στέλιου Πέτσα έχουν χαθεί επίσης επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ περί τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ δεδομένου ότι δεν αποδόθηκαν στην χώρα μας τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από από την διακράτηση των ελληνικών ομολόγων. Πράγματι με το κούρεμα του χρέους το 2012 τόσο η κυβέρνηση Παπαδήμου όσο και η κυβέρνηση Σαμαρά είχαν συμφωνήσει τα κέρδη αυτά των κεντρικών τραπεζών να επιστραφούν στην Ελλάδα. Και όντως κατά έτη 2013 και 2014 είχαν αρχίσει ν εισρέουν τα ποσά αυτά. Όμως με την ανεπιτυχή λήξη του δευτέρου Μνημονίου τον Ιούνιο του 2015 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχασε την συνεχιση της ροής αυτής.

Σημειώνεται επίσης με αφορμή τις εξαγγελίες Τσίπρα περί δήθεν καθαρής εξόδου και την άρνηση από την κυβέρνηση της προληπτικής γραμμής στήριξης –παρά τις σχετικές συστάσεις Στουρνάρα- ότι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας οι δανειστές έδιναν προληπτική γραμμή στήριξης 12 δισεκατομμυρίων. Ενώ στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζουν την ανάγκη για προληπτική γραμμή άνω των 20 δισεκατομμυρίων, γεγονός που αποκαλύπτει τις αδυναμίες που αναγνωρίζουν οι δανειστές στην ελληνική οικονομία και την έλλειψη εμπιστοσύνης προς την σημερινή ελληνική κυβέρνηση .

Τρομερό έλλειμμα σε επενδύσεις
Ενδεικτική των δυσμενών προοπτικών της ελληνικής Οικονομίας είναι η τελευταία ΄Εκθεση της κορυφαίας ελεγκτικής εταιρίας PriceWaterHouse Coopers στην οποίαν επισημαίνεται ιδιαιτέρως η έλλειψη επενδύσεων στην χωρα μας με την παρατήρηση μάλιστα ότι, για να επιτευχθεί μεσοσταθμικά οικονομική ανάπτυξη της τάξεως του 3-4% ετησίως για την περίοδο 2018-2022, απαιτούνται επενδύσεις της τάξης των 42 δισ. ευρώ ανά έτος (208 δισ. στην πενταετία)! Μάλιστα οι επενδύσεις που γίνονται σήμερα είναι αντίστοιχες –κατά την εταιρία- με τις επενδύσεις προ 22 ετών!!!

Με το πλαίσιο αντικινήτρων που διατηρεί η κυβέρνηση διότι αποφεύγει τις μεταρρυθμίσεις, από που κι ως που θα βρίσκονται κάθε χρόνο τέτοια ποσά για να επενδύονται στην Ελλάδα. Μάλιστα είναι χαρακτηριστική η προβλεπόμενη πώληση αντί κυριολεκτικώς πινακίου φακής των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη που επιβεβαιώνει τον Τόμας Βίζερ που χαρακτήρισε αφελείς τις προβλέψεις για 50 δισεκατομμύρια ως έσοδα από αποκρατικοποιήσεις!

Η ψυχολογία της αγοράς

Και για όση σημασία έχει η ψυχολογία της αγοράς θα πρέπει να αναφέρουμε ότι λήγοντος του Προγράμματος της ΝΔ, τον Ιούλιο του 2014 το Χρηματιστήριο είχε περισσότερες από 1300 μονάδες. Σήμερα είναι κάτω από τις 800 και οι επενδυτές σε μετοχές κλαίνε τα λεφτά τους. Επίσης το 2013 όταν η τιμή του αργού πετρελαίου ήταν στα 00,13 δολάρια το βαρέλι, η τιμή της βενζίνης ήταν 1,366 το λίτρο. Σήμερα με ον κ. Τσίπρα και ενώ η τιμή του βαρελιού είναι στα 76,17 δολλάρια η τιμή του λίτρου κυμαίνεται μεταξύ 1,750 και 2,045!

Τώρα θα πρέπει να αναμένει η κοινωνία με τα μειωμένα πλέον εισοδήματα αύξηση τιμών καθώς η αύξηση της τιμής των καυσίμων θα μετακυλίεται στην τιμή των προϊόντων.

 

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com

 

emfylies idees

symmaxia

 Copyright © 2018 YSTEROGRAFO NEWS