Ιταλία: Τριγμοί στις αγορές μετά το προσχέδιο Κιν. Πέντε Αστέρων, Λέγκας για διαγραφή χρέους

Κόκκινο δείχνει σήμερα το ταμπλό στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου, ενώ σε υψηλά δύο μηνών εκτινάσσεται το κόστος δανεισμού της Ιταλίας στην αγορά κρατικού χρέους. Το ιταλικό ενεργητικό βρίσκεται στο στόχαστρο στον απόηχο των πληροφοριών, που θέλουν το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και τη Λέγκα να σχεδιάζουν να ζητήσουν διαγραφή μέρους του ιταλικού χρέους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με προσχέδιο του προγράμματος κυβερνητικού συνασπισμού, που περιήλθε στην κατοχή της Huffington Post Italia, τα δύο κόμματα σχεδιάζουν να ζητήσουν από την ΕΚΤ τη διαγραφή χρέους ύψους 250 δισ. ευρώ. Το σχέδιο των 39 σελίδων κάνει επίσης λόγο για επαναδιαπραγμάτευση της εισφοράς της Ιταλίας στον κοινοτικό προϋπολογισμό, τερματισμό των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και σχέδια για κατάργηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του 2011, με την αυξήθηκε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.

Σε μία προσπάθεια να διασκεδάσουν τις ανησυχίες, σε κοινή ανακοίνωσή τους τα δύο κόμματα υπογραμμίζουν ότι το προσχέδιο, που είδε το φως της δημοσιότητας συνιστά «παλαιότερη εκδοχή, η οποία έχει τροποποιηθεί αισθητά». Επανέλαβαν δε την ελπίδα για μία συμφωνία σήμερα σχετικά με το πρόσωπο του πρωθυπουργού.

Στον απόηχο των πληροφοριών, η απόδοση του δεκαετούς ιταλικού ομολόγου έχει ανέλθει σήμερα στο 2,003%, αυξημένη κατά 6 μονάδες βάσης σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο. Το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων έχει ανοίξει στις 138 μονάδες βάσης από 129 μ.β. χθες. Η απόδοση του διετούς ιταλικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 0,007%. Κινείται πάνω από το μηδέν, για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2017.

Στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου ο FTSE MIB καταγράφει πτώση 0,8%, με τις μετοχές των τραπεζών να δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις.

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com

 

emfylies idees

symmaxia

 Copyright © 2018 YSTEROGRAFO NEWS