Προς κατάργηση δίωξης και φυλάκισης για χρέη στο Δημόσιο

xrei-sillipsisready

Στην κατάργηση των ποινικών διώξεων και των φυλακίσεων για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο προχωρά η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.
Με τη νέα ρύθμιση που προωθούν τα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης δεν θα διώκονται ποινικά και δεν θα οδηγούνται στη φυλακή οι οφειλέτες του Δημοσίου που αποδεδειγμένα αδυνατούν να καταβάλουν τις οφειλές τους, δεν υποκρύπτουν δόλο και δεν έχουν διαπράξει αδικήματα φοροδιαφυγής.
Όπως αναφέρει το «Έθνος», θα παραμείνουν σε ισχύ τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης όπως οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, μισθών και συντάξεων μέχρι του ορίου των 1.500 ευρώ, καθώς και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων.
Τις αλλαγές στην ισχύουσα νομοθεσία που προβλέπει ποινές φυλάκισης για όσους χρωστούν στο Δημόσιο ποσά άνω των 5.000 ευρώ και για διάστημα μεγαλύτερο των 4 μηνών προανήγγειλε χθες σε ημερίδα του ΣΕΒ ο υφυπουργός οικονομικών Γ. Μαυραγάνης σε ημερίδα του ΣΕΒ για την «ταχεία απονομή δικαιοσύνης».
Όπως είπε το ζητούμενο είναι η αποσυμφόρηση της Δικαιοσύνης αλλά και της Φορολογικής Διοίκησης σε σχέση με τις ποινικές διαδικασίες για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ο Γ. Μαυραγάνης ξεκαθάρισε ότι δεν αναφέρεται σε πράξεις φοροδιαφυγής «αλλά στο ξεχωριστό αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο» όπως είπε.
Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία υπάρχει ως διακριτό έγκλημα και διώκεται ποινικά η μη καταβολή οφειλών προς Δημόσιο.
Το σχέδιο αφορά μόνο αυτούς που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να καταβάλουν τα χρέη, ενώ όπου βεβαιώνεται δόλος θα υπάρχουν αυστηρές κυρώσεις.
Αυτό που ισχύει σήμερα είναι ότι όσοι δεν καταβάλουν βεβαιωμένες οφειλές για διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών τιμωρούνται με ποινές φυλάκισης:
Έως ένα έτος, εφόσον το συνολικό χρέος, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων, υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ
Έξι τουλάχιστον μηνών, εφόσον το συνολικό χρέος υπερβαίνει τις 10.0000 ευρώ.
Ενός τουλάχιστον έτους, εφόσον το συνολικό χρέος υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ.
Τριών τουλάχιστον ετών, εφόσον το συνολικό χρέος υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, μόνο το 2013 η Οικονομική Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 3.072 ατόμων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία και τους ασφαλιστικούς φορείς.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS