Υπόθεση γαλλικές φρεγάτες: ABRACADABRANTESQUE

Εκ του μη όντως η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε: 

*Να μπλοκάρει την υπόθεση των γαλλικών φρεγατών προς την Ελλάδα
*Να ψυχράνει τις σχέσεις Αθήνας-Παρισίων
*Να ανοίξει τα μάτια του Τ. Ερντογάν που διαμαρτύρεται εντόνως
*Να αποδείξει ότι δεν μπορεί να χειριστεί λεπτές υποθέσεις προς το συμφέρον της

Και όλα αυτά γιατί προφανώς η κυβέρνηση κατάλαβε λάθος τις προθέσεις της Γαλλίας στο θέμα τω φρεγατών -χάθηκε στη μετάφραση για την ακρίβεια- αλλά και γιατί και ο ανυπόμονος παλαιο-κομματικός αναπληρωτής υπουργός Άμυνας ήθελε να πάρει πρώτος τη δόξα για μια συμφωνία που δεν είχε κατοχυρωθεί ποτέ.

Ο κ. Κουβέλης δεν είχε κανένα λόγο -πλην της αυτοπροβολής του- να ανακοινώσει μόνος του, ως δεδομένη, μια κατ' αρχήν συζήτηση Μακρόν - Τσίπρα για τις φρεγάτες, ο λεπτός χειρισμός της οποίας ήταν απολύτως στα χέρια της γαλλικής κυβέρνησης και όχι της ελληνικής.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και πιθανότατα οι κυβερνητικοί παράγοντες που του μετέφεραν την «χαρμόσυνη είδηση» δεν κατάλαβαν ή δεν έλαβαν υπόψη τους αυτούς τους κλεπτούς χειρισμούς της γαλλικής προεδρίας, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές αντιδράσεις και να μεγιστοποιηθούν «τα κέρδη» πρώτα για τη Γαλλία και δευτερευόντως για την Ελλάδα. Εν ολίγοις οι γαλλικές φρεγάτες, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, θα εκτελούσαν αποστολές ελέγχου και επιτήρησης στη θαλάσσια περιοχή και τον εναέριο χώρο της Αν. Μεσογείου. Δι' αδύτου του τρόπου θα μπορούσαν να ελέγχουν σε πραγματικό χρόνο τις τουρκικές παραβιάσεις και στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου (διευκολύνοντας πολλαπλώς την Ελλάδα), αλλά κυρίως να υπερασπίζονται γαλλικά συμφέροντα στην περιοχή (βλέπε τουρκικές απειλές εναντίον της γαλλικής TOTAL στην ΑΟΖ Κύπρου, κλπ.).

Όσο για την χρηματοδότηση των φρεγατών, το Παρίσι ενδεχομένως σκεπτόταν χειρισμούς ώστε οι αποστολές των φρεγατών να καλύπτονταν -για πρώτη φορά από τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό- αν δημιουργηθεί το κατάλληλο κονδύλιο για την ενισχυμένη συνεργασία στον τομέα της Ευρωπαϊκής Άμυνας.

Οι βιαστικές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας μάλλον τίναξαν στον αέρα αυτούς τους λεπτούς χειρισμούς, με αποτέλεσμα η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας - προφανώς με άνωθεν εντολή- έκανε αμέσως πίσω για «τη συμφωνία» με την Ελλάδα, ενώ άνοιξαν τα μάτια της Άγκυρας, που φυσικά άρχισε τον χορό των αντιδράσεων και των απειλών της.

Κατά το κοινές λεγόμενο, η κυβέρνηση έβαλε τα χέρια της και έβγαλε τα μάτια -της χώρας- και στο συγκεκριμένο θέμα.

Ο υπουργός Άμυνας στη συνέντευξη του προσπάθησε (ανεπιτυχώς) να στείλει... τις φρεγάτες στην εξέδρα, αλλά και να μειώσει (επιτυχώς) την αξιοπιστία του μη συνεργάσιμου αναπληρωτή υπουργού του.

Έτσι ο κ. Καμμένος επί της ουσίας διέψευσε τον κ. Κουβέλη. Και θόλωσε εντέχνως τα νερά, λέγοντας ότι Αθήνα και Παρίσι εξετάζουν την πιθανότητα κατασκευής γαλλικών φρεγατών στην Ελλάδα, με χρήματα που θα προέλθουν, αν οι Ευρωπαίοι δανειστές (και η Γαλλία) αποφασίσουν να επιστρέψουν τα 8 δισ. ευρώ που έχουν κατακρατήσει από τα ελληνικά ομόλογα, κάτι δηλαδή που παραπέμπει σε μακρινό και αβέβαιο μέλλον και μόνον.

*Δανειζόμαστε από σχετικά γαλλικά δημοσιεύματα τον τίτλο, που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «Και τα μυαλά στα κάγκελα».

* της Κύρας Αδάμ

Parapolitika.gr

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com