Σε διαπραγμάτευση οι Συνθήκες-Συμβάσεις για το Αιγαίο

Η ελληνική κυβέρνηση , δια του ΥΠΕΞ σε πρόσφατη συνέντευξη του , διαπιστώνει ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις «δεν είναι και τόσο καλές όσο εμείς θα τις θέλαμε..», είκοσι περίπου ημέρες πριν την μετάβαση του κ Κοτζιά στην Τουρκία για συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογο του κ. Τσαβούσογλου και μόλις δέκα ημέρες πριν τη μετάβαση στο Λευκό Οίκο του κ Τσίπρα.

Στην ίδια συνέντευξη ο ΥΠΕΞ αποκαλύπτει ότι δεν έχουν αξιοποιηθεί τα «κανάλια επικοινωνίας» που αφορούν σε «διαπραγματεύσεις για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στον στρατιωτικό τομέα και διερευνητικές επαφές όσον αφορά στην εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου στο Αιγαίο σε όλη του την έκταση».

Οι συνεχιζόμενες επί δεκαετία και πλέον «Διερευνητικές Επαφές» Ελλάδας -Τουρκίας, με μοναδικό αντικείμενο την υφαλοκρηπίδα , έχουν πλέον βαλτώσει και σκουριάσει. Επιπροσθέτως η Άγκυρα ειδικά τους τελευταίους μήνες με συνεχείς αεροναυτικές ασκήσεις της έχει κάνει εισβολή και κατοχή σε όλο σχεδόν το πλάτος και μήκος του Αιγαίου, παραβιάζοντας συνεχώς και πλείστα τμήματα εθνικής κυριαρχίας . Γι αυτούς και μόνο τους λόγους είναι προφανές ότι το ΥΠΕΞ αναζητά «κανάλια επικοινωνίας» με την Άγκυρα για νέα στρατιωτικά ΜΟΕ στο Αιγαίο και διερεύνηση των Διεθνών Συνθηκών και Συμβάσεων που διέπουν το Αιγαίο. Δύο στοιχεία , δηλαδή, που είναι απαραίτητα για μια ενδεχόμενη υπογραφή Κοινής Δήλωσης ή Συμφώνου Φιλίας και μη Επιθέσεως ανάμεσα στις δύο χώρες στο μέλλον..

Στο θέμα όμως των Διεθνών Συνθηκών και Συμβάσεων που διέπουν το Αιγαίο, η Άγκυρα έχει κατά πολύ προλάβει την Αθήνα και έχει παρουσιάσει το θέμα στην Ουάσιγκτων .Σύμφωνα με ασφαλείς διπλωματικές πηγές, η τουρκική αντιπροσωπεία , κατά την πρόσφατη συνάντηση Τραμπ -Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, παρουσίασε όλους τους σχετικούς φακέλους , ήτοι την Σύμβαση του Αμβούργου 1979 για τον ΙΜΟ, (Έρευνα και Διάσωση) ,την Σύμβαση του ICAO, ( για τις πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών στο Αιγαίο και το FIR),την Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και την Σύμβαση της Βιέννης 1969, περί Αναθεώρησης και Παραβιάσεων των Διεθνών Συνθηκών, καθώς και δορυφορικές απεικονίσεις στρατιωτικοποίησης των ελληνικών νήσων Αν Αιγαίου, προκειμένου να υποστηρίξει «τα δίκια της» και να «αποδείξει την ελληνική παραβατικότητα» στο Αιγαίο.

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν σιβυλλικά(;) ότι η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει «ο,τι είναι νόμιμο στο Αιγαίο», αφήνοντας έτσι ανοιχτή την πόρτα για πιθανές ελληνοτουρκικές συνομιλίες για ακριβή εφαρμογή Διεθνών Συνθηκών στο Αιγαίο.

Εφημ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Τύπου

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com