Οι επικίνδυνες ελληνοτουρκικές σχέσεις

ΟΙ ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν εξαντλώνται στις βαρύτατες παρανομίες της Άγκυρας στο Αιγαίο , ούτε στην εμπρηστική αρνητική στάση της στο Κυπριακό.
Οι διμερείς σχέσεις επηρεάζονται βαρύτατα και από τις εντάσεις και αρρυθμίες της πολιτικής Ερντογάν απέναντι σε δύο μέχρι πρότινος υποστηρικτές και συμμάχους της Τουρκίας, την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Οι ευρωτουρκικές σχέσεις βρίσκονται στο ναδίρ τους , με ένα πολύ θυμωμένο Βερολίνο απέναντι στον Ερντογάν, που σέρνει τον ευρωπαικό χορό για πάγωμα όχι μόνον των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας , αλλά και αυτής της Τελωνειακής Ένωσης .

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ Γιούνκερ έχει αναλάβει τον ρόλο του μεσολαβητή, ανάμεσα στους θυμωμένους ευρωπαίους και το καθεστώς Ερντογάν , με στόχο να παραμείνει ενεργής και ακλόνητη, η ευρωτουρκική συμφωνία για το προσφυγικό, εν πολλοίς δημιούργημα του κ Γιούνκερ και σε πολλά σημεία σε βάρος της Ελλάδας.
Το καθεστώς Ερντογάν αφήνει στον αέρα την απειλή να ανοίξει «τις κάνουλες» των προσφύγων από το έδαφος του προς την Ευρώπη , δηλαδή προς την Ελλάδα, σχεδόν κατά αποκλειστικότητα. Η Αθήνα ομολογουμένως βρίσκεται σε δύσκολη διαπραγματευτικά θέση διότι από τη μια πλευρά δεν μπορεί να ευνοήσει την απρόσκοπτη ευρωπαϊκή πορεία της Άγκυρας, (την στιγμή που αυτή αυξάνει την επιθετικότητα της στο Αιγαίο αλλά και στην Κύπρο), και από την άλλη δεν μπορεί να καταστεί το μόνιμο θύμα των ευρωτουρκικών σχέσεων με μοχλό το προσφυγικό.

Αλλά και οι τουρκο-αμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε οριακό σημείο ,με την εκπληκτικά , σταθερή στροφή της αμερικανικής πολιτικής απέναντι στους Κούρδους της περιοχής. Οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει με το παραπάνω σαφές στην Άγκυρα ότι οι κύριοι σύμμαχοι τους στο έδαφος της Συρίας στον αγώνα εναντίον του ISIS είναι η κουρδική οργάνωση YPG, την οποία εκπαιδεύουν και εξοπλίζουν στρατιωτικώς και η οποία για την Τουρκία είναι το παρακλάδι του PKK στο συριακό έδαφος.
Ο μεγάλο πονοκέφαλος του Ερντογάν είναι πως θα αποτρέψει τη δημιουργία αυτόνομου Κουρδικού κράτους στην περιοχή, με τον κίνδυνο να περιλαμβάνει και τους Κούρδους της Τουρκίας , όταν ηττηθεί οριστικώς το ISIS και διαμοιραστεί η περιοχή μεταξύ Συρίας και Ιράκ. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο στριμώχνει απελπιστικά τον Ερντογάν ,που δεν θέλει συρρίκνωση των εδαφών του και αλλαγή συνόρων.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο να παρασύρει ως χιονοστιβάδα και σειρά Διεθνών Συμφωνιών.

Και αυτό δεν ευνοεί καθόλου την Αθήνα.

Εφημ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Τύπου

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com