Η Άγκυρα δημιουργεί «νέα τετελεσμένα»

Η Άγκυρα με σταθερές και γρήγορες κινήσεις ανοίγει πλέον όλη την βεντάλια των διεκδικήσεων της σε βάρος των εθνικών και κυριαρχικών δικαιωμάτων και της Ελλάδας και της Κύπρου στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο.

Πέραν των ανακοινώσεων του τουρκικού ΥΠΕΞ, που επισημοποιούσαν την αύξηση της έντασης ,( όπως η στήλη έχει επισημάνει), το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας επισημοποίησε την απόφαση της Τουρκίας « στη διατήρηση των συμφερόντων και δικαιωμάτων της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ στο πλαίσιο των δικαιωμάτων μας επί των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Και δια του λόγου το ασφαλές, η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι από τώρα μέχρι τον Δεκέμβριο, το τουρκικό σεισμογραφικό BARBAROS θα πραγματοποιεί «σεισμικές έρευνες» στα νοτιοδυτικά οικόπεδα 4,5,6,7 εντός των ορίων της Κυπριακής ΑΟΖ.

Δι’ αυτού του τρόπου η Τουρκία σπεύδει να οικειοποιηθεί την ΑΟΖ στην Αν. Μεσόγειο μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου - Τουρκίας , που δεν μπορεί να οριστεί αν δεν συμφωνήσουν και οι τρεις πλευρές σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Και με την απειλή των «σεισμικών ερευνών», παραβιάζει κατάφορα το Άρθρο 2 του Καταστατικού του ΟΗΕ , Η κατάφορη αυτή τουρκική παραβίαση είναι άμεση ανάγκη να καταγγελθεί –τώρα- από την Αθήνα και την Λευκωσία στον ΟΗΕ, προτού δημιουργηθεί και νέο «τουρκικό τετελεσμένο» στην περιοχή.

Δυστυχώς η Λευκωσία, αλλά και η Αθήνα, εμφανίζονται καθησυχαστικές για το γεωτρύπανο στο Οικόπεδο 11.Παραβλέπουν όμως την τακτική της Άγκυρας να «οριοθετήσει» αυθαιρέτως την υφαλοκρηπίδα του «Ελληνοκυπριακού κράτους», αναλαμβάνοντας η ίδια τα δικαιώματα και συμφερόταν του «Τουρκοκυπριακού κράτους». Με άλλα λόγια, τη διχοτόμηση της Κύπρου, με όχημα την ΑΟΖ της Κύπρου, πολύ περισσότερο μάλιστα, αφού η Λευκωσία , στις διαπραγματεύσεις για το εδαφικό έχει ήδη παραχωρήσει χαλαρά στην τουρκική πλευρά το κομβικό για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ακρωτήριο Κόκκινα, με αντάλλαγμα τον ενδοχώρο της Μόρφου..

Η Άγκυρα εξακολουθεί να προκαλεί και την Αθήνα , με άκρως προσβλητικές παρενοχλήσεις του προεδρικού αεροσκάφους στο Ρόδο, (όπου η Άγκυρα βάφτισε…τουρκικό, το FIR Aθηνών), είτε με αναγγελίες «επιστημονικών ερευνών» του ετέρου ερευνητικού πλοίου Τσεσμέ, στα διεθνή ύδατα μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, την υφαλοκρηπίδα του οποίου αμφισβητεί η Τουρκία.

Αν οι τουρκικές «επιστημονικές έρευνες» γίνουν παράνομα «σεισμικές», τότε η Άγκυρα δίνει το σήμα ότι θέλει την κρίση στο Αιγαίο.

Αν αντιδράσει η Αθήνα..

Εφ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Τύπου

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com