Οι μπαλαντέρ

ΤΟΝ προσεχή Νοέμβριο θα ολοκληρωθεί η εκλογή του αρχηγού , ό οποίος θα οριστικοποιήσει τη δημιουργία ενός καινούργιου κόμματος ,(με τάσεις από κεντρώες και σοσιαλδημοκρατικές μέχρι ιδιόμορφες αριστερές).

Αν και η διαδικασία, που έχει επιλεγεί για τη διαμόρφωση και από κοινού εκπροσώπηση του πολιτικού χώρου ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, προσομοιάζει με το δίλημμα πρώτα η κότα ή το αυγό, εν τούτοις η κάλυψη «του κενού» ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα προβληματίζει τις ηγεσίες τους.

Πρώτα- πρώτα σε προεκλογικό επίπεδο. Αν αυτό το πολιτικό κενό διαμορφωθεί σε συμπαγή χώρο και στη συνέχεια σε κόμμα, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει λόγο να ανησυχεί για διαρροή πρώην ψηφοφόρων του προς αυτό, την στιγμή που η κάθε ψήφος μετρά πλέον σε βαθμό πολλαπλάσιο της αρχικής δύναμης της.

Το ίδιο, αν και σε μικρότερο βαθμό, ισχύει και για τη ΝΔ, που θα επιθυμούσε τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση ψηφοφόρων «παντός τύπου», στο προσωπικό στοίχημα του κ Μητσοτάκη για αυτοδυναμία της ΝΔ.

Και δεύτερον, σε μετεκλογικό επίπεδο, που είναι και το σοβαρότερο. Ακόμα και αν η ΝΔ κατακτήσει την αυτοδυναμία, είναι λογικό να θέλει ένα «ανάχωμα» στον ΣΥΡΙΖΑ από τα αριστερά της, δηλαδή αυτό τον υπό διαμόρφωση και κατασκευή πολλαπλών τάσεων πολιτικό χώρο. Πολύ περισσότερο, αν δεν κατακτηθεί η αυτοδυναμία και η ΝΔ χρειαστεί την συνεργασία του χώρου αυτού για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Με στόχο την πολιτική σταθερότητα που έχει ανάγκη η χώρα.

Φυσικά , ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ο, τι μπορεί να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη,. Αν τα ποσοστά του στις εκλογές χρειάζονται την «ενίσχυση» και αυτών του νέου κόμματος για το σχηματισμό κυβέρνησης , η πίεση για την αποτροπή συνεργασίας με «τη Δεξιά» θα είναι τεράστια. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει την προοπτική εξουσίας, θα κάνει ο, τι μπορεί να αποτρέψει «κυβέρνηση με κορμό την ΝΔ», έστω και με πολιτική αστάθεια.

Το νέο κόμμα –ακόμα και χωρίς τα «αν»- θα είναι ο μπαλαντέρ. Ρόλος εξαιρετικά δύσκολος.

Εφημ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Τύπου

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com