Αμερικανοτουρκικά παιχνίδια στην ΑΟΖ της Κύπρου

Ένα αμερικανο-τουρκικό παιχνίδι, με εμφανή στόχο την αμφισβήτηση των ορίων της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ( ΑΟΖ) της Κύπρου εξελίσσεται αυτές τις ημέρες στα διεθνή ύδατα, εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και κοντά στα σημεία των ερευνών για φυσικό αέριο.

Η ιστορία ξεκίνησε όταν η Τουρκία με διεθνή ναυτική αγγελία (ΝΑVTEX) γνωστοποίησε ότι το τουρκικό ναυτικό , από κοινού με το αμερικανικό, θα εκτελέσουν άσκηση σε περιοχή της Αν. Μεσογείου, εγγύς της ευαίσθητης περιοχής των κυπριακών γεωτρήσεων, εντός των ορίων της Κυπριακής ΑΟΖ ,που έχουν προκαλέσει σοβαρές παράνομες στρατιωτικές αντιδράσεις της Άγκυρας.

Με την πιεστική προτροπή της Αθήνας, η μέχρι τώρα πολύ προσεκτική και ακριβής στις κινήσεις της Λευκωσία, προέβη σε βιαστικό διάβημα διαμαρτυρίας προς την Ουάσιγκτων για τη «συμμετοχή της» στην τουρκική NAVTEX, την οποία η Λευκωσία θεωρεί παράνομη, αφού εκδόθηκε «εντός της Κυπριακής ΑΟΖ».

Το πρώτο εύλογο ερώτημα που δημιουργείται είναι γιατί η Λευκωσία δεν προχώρησε σε ανάλογο διάβημα προς την Άγκυρα για την NAVTEX που αυτή εξέδωσε.

Και το δεύτερο και σοβαρότερο ερώτημα είναι ,γιατί η Λευκωσία «ρισκάρισε» μια τέτοια διαμαρτυρία προς την Ουάσιγκτων, αφού γνωρίζει καλώς ότι διεθνής άσκηση σε Διεθνή Θάλασσα δεν έχει καμία σχέση με την ΑΟΖ και ακόμα περισσότερο γνωρίζει ότι, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας, στην ΑΟΖ δεν ασκεί κανενός είδους κυριαρχία, ούτε και αρμοδιότητα, με εξαίρεση τις σεισμικές έρευνες και την εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Η μη απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποδεικνύει και τις αμερικανικές προθέσεις απέναντι στη Λευκωσία ή και τους σχεδιασμούς της Ουάσιγκτων από κοινού με την Άγκυρα για το μέλλον της Κυπριακής ΑΟΖ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρχικώς εδήλωσε άγνοια(!) της τουρκικής NAVTEX και παρέπεμψε γρήγορα -γρήγορα στο Πεντάγωνο. Όμως η Ουάσιγκτων γνώριζε ευθύς εξ αρχής, ( όπως όλοι), την διεθνή τουρκική αγγελία και επομένως , αν διαφωνούσε με αυτήν, όφειλε να επιβάλει στην Αμερικανική Υδρογραφική Υπηρεσία να ακυρώσει την τουρκική NΑVTEX. Τίποτα από αυτά δεν έπραξε.. Τουναντίον , αποδέχθηκε και νέα τουρκική NAVTEX, στην ίδια περιοχή εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, για «κοινή εκπαιδευτική άσκηση αμερικανικών και τουρκικών σκαφών.»

Η Άγκυρα από την πλευρά της αντέδρασε με δύο τρόπους .

Εξέδωσε και την δεύτερη NAVTEX για αμερικανοτουρκική εκπαιδευτική άσκηση στην ίδια περιοχή, με τη σύμφωνη γνώμη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου, αυτή τη φορά.

Και το σοβαρότερο, απέστειλε αμέσως επιστολή διαμαρτυρίας στα Ηνωμένα Έθνη, κατηγορώντας ευθέως την Λευκωσία ότι επιχειρεί να καταστήσει την Κυπριακή ΑΟΖ, Ελληνοκυπριακή Θάλασσα.

Το πρόβλημα για τη Λευκωσία είναι διπλό.

Το πρώτο αφορά στην άμεση διερεύνηση των αμερικανικών προθέσεων απέναντι στις επιδιώξεις της Άγκυρας να υφαρπάσει μεγάλο τμήμα της επισήμως οριοθετημένης ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και να την καταστήσει «τουρκική» μέσω της οποιασδήποτε συμφωνίας για το Κυπριακό.

Το δεύτερο πρόβλημα αφορά στους ίδιους τους χειρισμούς της Λευκωσίας απέναντι στο πολύτιμο απόκτημα που είναι η ΑΟΖ της και οι «θησαυροί» που ενδεχομένως κρύβει.

Στην νομίμως οριοθετημένη και διεθνώς αναγνωρισμένη ΑΟΖ της Κύπρου, η Λευκωσία με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δικαιο της Θάλασσας , στα διεθνή ύδατα ΔΕΝ ασκεί κυριαρχία, ΟΥΤΕ έχει αρμοδιότητες, πλην των αδειών προς τρίτους για ΣΕΣΜΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΒΥΘΟΥ και εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Εξ αυτού του λόγου , η Λευκωσία δεν έχει κανένα λόγο να πράττει ή να αντιδρά ωσάν η Κυπριακή ΑΟΖ να ήταν «Κυπριακή Θάλασσα», δηλαδή ωσάν η Λευκωσία να ασκούσε κυριαρχία.

Αυτό το πελώριο λάθος, περιμένουν οι αντίπαλοι της από τη Λευκωσία για να αμφισβητήσουν εμπράκτως τα όρια της Κυπριακής ΑΟΖ και μέσω αυτής ακόμα και την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Τύπου

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com