Επικίνδυνη σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ στο Αιγαίο

Καθώς η Άγκυρα προσπαθεί να εκτοπίσει την Ελλάδα από το Αιγαίο με συνεχείς αεροναυτικές ασκήσεις σε όλο το εύρος του, με κατάληψη και κατοχή και τμημάτων ελληνικής κυριαρχίας, υ υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ Τσαβούσογλου επιχείρησε να «αιτιολογήσει» νομικά την παράνομη στάση της τουρκικής κυβέρνησης και να υπονοήσει σαφώς ότι η λύση των προβλημάτων μπορεί να γίνει με διμερή συμφωνία, με «ερμηνεία» των Συνθηκών, που θα λάβουν υπόψη τους «τα βασικά δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας».

Ο κ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι «δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα, καθορισμένα από διεθνή Συμφωνία, η οποία να είναι σε ισχύ ανάμεσα στην Τουρκία και στην Ελλάδα» και επανέφερε «το καθεστώς κυριαρχίας ορισμένων νησιών και βραχονησίδων», απειλώντας ότι η Τουρκία «δεν θα δεχθεί ντε φάκτο καταστάσεις που θα επιχειρήσει να δημιουργήσει η Ελλάδα πάνω σε γεωγραφικούς σχηματισμούς με αμφισβητούμενο καθεστώς»,(σς δικαιολογώντας έτσι την παράνομη κατάληψη και κατοχή μέρος τη ελληνικής κυριαρχίας και τις παραβιάσεις στο Αιγαίο με τις ασκήσεις της.

Η Τουρκία επείγεται να παγιώσει στρατιωτικές και διπλωματικές ασφυκτικές συνθήκες στο Αιγαίο, έτσι ώστε να καταστεί απαραίτητη μια διμερής Σύνοδος Κορυφής ( Τσίπρα -Ερντογάν) μέσα στο φθινόπωρο, (όπως το έχει ήδη εισηγηθεί ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ στην Αθήνα και το επικροτεί η αμερικανική πλευρά). Εμφανής και ο τουρκικός στόχος, σ αυτήν την πιθανή ελληνοτουρκική συνάντηση Κορυφής να κλείσει «η μοιρασιά» του Αιγαίου , επ ωφελεία της Τουρκίας, ει δυνατόν, πριν την πιθανή οριστικοποίηση του Κουρδικού, ( που επιθυμούν οι ΗΠΑ και αντιστέκεται ο Ερντογάν).

Αν οι προθέσεις και οι στόχοι τα Τουρκίας γίνονται όλο και περισσότερο εμφανείς και σαφείς, δεν συμβαίνει το ίδιο με τη ελληνική πλευρά. Κυβέρνηση (Τζανακόπουλος) και Αξιωματική Αντιπολίτευση (Κουμουτσάκος) συμπλέουν αρμονικά στις -αμυντικού χαρακτήρα-ανακοινώσεις τους, επικεντρώνοντας τα πυρά τους σε λάθος στόχο, ανακατέβοντας Διεθνείς Συνθήκες και ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα, χωρικά ύδατα και casus belli για να καταλήξουν με μια φωνή ότι «..Και θαλάσσια σύνορα υπάρχουν κι διεθνείς Συνθήκες, οι οποίες οργίζουν και νομικά και τελεσίδικα όλα αυτά τα ζητήματα» ( Δ Τζανακόπουλος) και «υπενθυμίζουμε ότι στο Αιγαίο υπάρχουν θαλάσσια σύνορα και δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες..» (Γ Κουμουτσάκος)

ΟΙ εντελώς πρόχειρες ανακοινώσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ στέλνουν λανθασμένο μήνυμα στην Άγκυρα , που θα χρησιμοποιήσει κατά το δοκούν την λανθασμένη ελληνική βεβαιότητα ότι «υπάρχουν θαλάσσια σύνορα» για να καρπωθεί, πέραν των ελληνικών χωρικών υδάτων, το υπόλοιπο ελεύθερο θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου και κυρίως να στηρίξει τον προκλητικό ισχυρισμό της ότι.. η Ελλάδα είναι αυτή που παραβιάζει τις Διεθνείς Συνθήκες.

Και τούτο διότι:
*Η Συνθήκη της Λωζάννης ΔΕΝ αναφέρεται σε θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα. Αναφέρεται ΜΟΝΟΝ σε χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο.
*Αντιθέτως η Συνθήκη Παρισίων 1947 καθορίζει μεγάλο τμήμα θαλασσίων συνόρων στα Δωδεκάνησα, (αφού διαδέχθηκε την ιταλοτουρκική Συμφωνία 1932)
* Τα θαλάσσια σύνορα- μέση γραμμή στη Σάμο, Χίο, Λέσβο και Καστελόριζο, όπου η μέση γραμμή είναι μικρότερη των 12νμ( άθροισμα των χωρικών υδάτων 6νμ Ελλάδας και Τουρκίας), ΔΕΝ έχουν συμφωνηθεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ομοίως ΔΕΝ έχουν συμφωνηθεί θαλάσσια σύνορα μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης, όπου η μέση γραμμή είναι μεγαλύτερη των 6νμ χωρικών υδάτων και για αυτό οι δύο χώρες πρέπει προηγουμένως να καθορίσουν το εύρος των χωρικών τους υδάτων μέχρι τα 12νμ ( σς πράγμα απαγορευτικό όσο ισχύει το casus belli της Τουρκίας).

Κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση οφείλουν να εξηγήσουν από πού αντλούν την βεβαιότητα ότι «υπάρχουν θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα» και ποια και πού είναι αυτά. Εκτός αν θεωρούν ότι η μονομερής και έωλη Προεδρική ανακοίνωση, τον Νοέμβριο του 2015, υπό την ασφυκτική πίεση του προσφυγικού, ότι τα σύνορα της Ελλάδας και σύνορα της ΕΕ «καθορίζονται κυριάρχως και φυλάσσονται κυριάρχως από την Ελλάδα» είναι αρκετή.

Μόνον που κυριαρχία υπάρχει μόνον στα 6νμ των χωρικών υδάτων, που σε μια στιγμή μετατράπηκαν σε «θαλάσσια σύνορα» με αποτέλεσμα όλη η διεθνής θάλασσα να γίνεται δώρο στην Τουρκία..

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com