Οι πυρκαγιές δεν σβύνουν

Η μνημονιακή κυβέρνηση της αριστεράς δεν κατορθώνει να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές , που κατά κανόνα γίνονται ανεξέλεγκτες με καταστροφικές συνέπειες για τους ανθρώπους και το περιβάλλον. Ακριβώς όπως δεν κατόρθωσαν να το κάνουν και οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις, αλλά και οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πριν τα Μνημόνια.

Η ανικανότητα αυτή είναι διαχρονική, σημείο απόλυτης σύμπτωσης όλων ανεξαιρέτως των ελληνικών κυβερνήσεων.

Είναι όμως και σημείο απόλυτης σύμπνοιας όλων των ελληνικών κυβερνήσεων στους αναποτελεσματικούς σχεδιασμούς- χειρισμούς καρμπόν αντιμετώπισης των πυρκαγιών στην χώρα , από την πρόληψη μέχρι την κατάσβεση. Και τούτο διότι δεν είναι δυνατόν επι σειρά δεκαετιών και καθώς η κλιματολογική αλλαγή συντελείται ταχύτατα (με υψηλές θερμοκρασίες και παρατεταμένη ξηρασία ), όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις να μην έχουν αλλάξει ούτε ένα γιώτα από τους αναχρονιστικούς σχεδιασμούς, κανόνες και μέσα, που χρησιμοποιούν για την αντιμετώπιση αυτής της ετήσιας εθνικής καταστροφής.

Η πυρόπληκτη χώρα διαθέτει έναν αξιοθρήνητο στόλο κρατικών εναέριων μέσων αναποτελεσματικής αντιμετώπισης των πυρκαγιών, με τα σαραντάχρονα Canadair να «κανιβαλίζονται» συστηματικώς στην προσπάθεια.. να πετούν τα μισά και εκ περιτροπής.

Το βλακώδες και πανούργο ελληνικό κράτος, εδώ και δεκαετίες έχει καταφύγει στο έξυπνο κόλπο των .. δανεικών – ενοικιαζόμενων πτητικών μέσων. Μόνον την τελευταία εικοσαετία ο φορολογούμενος πολίτης έχει πληρώσει πάνω από περίπου 3 δις ευρώ για ενοικιαζόμενα ελικόπτερα παντός τύπου, με πολλά και αναπάντητα ερωτηματικά, για τον χρόνο και τρόπο επιλογής τους, αλλά και για τις πιθανές αδιαφανείς οικονομικές διαδικασίες, πού ακολουθούνται ανελλιπώς.

Παραμένει άγνωστο μέχρι σήμερα γιατί πχ το ελληνικό δημόσιο επιμένει πεισματικά να νοικιάζει ετησίως και κατά συρροή ελικόπτερα μεσαίου και βαρέως τύπου με κάδο, ( πιστοποιημένα και μη) , τα οποία είναι σχεδιασμένα μόνον για τη μεταφορά προσωπικού και όχι για την ειδική αντιμετώπιση πυρκαγιών..

Και γιατί δεν προσανατολίζεται στην εφ άπαξ αγορά σύγχρονων ελικοπτέρων ειδικά σχεδιασμένων για την αντιμετωπιση πυρκαγιών, που κατά γενική ομολογία και δια γυμνού οφθαλμού είναι και τα πλέον αποτελεσματικά. ( Δέκα από αυτά θα στοίχιζαν περίπου 160 εκατ. ευρώ)

Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά δεν σκοντάφτουν πάνω σε επιχειρησιακούς σχεδιασμούς ( που δεν υπάρχουν ) ούτε στο απαγορευτικό κόστος ( που δεν είναι). Το αδιάφορο. αδιαφανές και σκόρπιο ελληνικό κράτος, ας αναζητήσει άλλους και (υπαρκτούς) οικονομικούς λόγους…

Εφημ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Τύπου

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com