Η κατάργηση του Μνημονίου Παπούλια-Γιλμάζ

Από τις 2 εως τις 26 Αυγούστου και ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο, η Άγκυρα εκτελεί αεροπορική άσκηση με πυρά, εντός του FIR Αθηνών , καλύπτοντας τμήματα εθνικής κυριαρχίας και σε περιοχή εκατέρωθεν του 25ου μεσημβρινού, ήτοι στις περιοχές ανάμεσα στην Κύμη, την Ανδρο, την Σκύρο και τα Ψαρά.

Με την παράνομη άσκηση αυτή η Τουρκία επιδιώκει να περάσει σε «ανώτερο επίπεδο» πρόκλησης και παρανομίας απέναντι στην Ελλάδα, διότι:

*καλύπτει εμφανέστατα και προκλητικά κομμάτια του εθνικού εναερίου χώρου και τμήματα εθνκής κυριαρχίας, αφού η άσκηση γίνεται σε απόσταση 10νμ από την Κύμη και την Ανδρο.

*επεκτείνεται σε ολόκληρο πλέον το πλάτος του Αιγαίου, αφού η άσκηση καλύπτει περιοχή από την Ανδρο την Εύβοια και την Σκύρο μέχρι τα Ψαρά, δηλαδή εκατέρωθεν του 25ου μεσημβρινού.

Πρόκειται για «καινοτομία», καθώς η πλειοψηφία των τουρκικών ασκήσεων, εκπαιδευτικών και μη , γίνονται κατά κανόνα ανατολικά του 25ου μεσημβρινού, που μοιράζει το Αιγαίο στη μέση.

*Κυρίως όμως με την άσκηση αυτή με πυρά, η Άγκυρα ενταφιάζει και στην πράξη παύει την ισχύ του Μνημονίου Παπούλια- Γιλμάζ, της μοναδικής διμερούς στρατιωτικής Συμφωνίας, που ισχύει από το 1988.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο, κατά τους θερινούς μήνες, από τα μέσα Ιουνίου μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, και στην αιχμή της τουριστικής περιόδου, όπως και στις μεγάλες εθνικές και θρησκευτικές εορτές, Ελλάδα και Τουρκία παύουν τις εθνικές στρατιωτικές δραστηριότητες τους στον διεθνή εναέριο χώρο και στην ανοιχτή θάλασσα του Αιγαίου. Η Τουρκία όμως με την παρούσα άσκηση δεσμεύει εθνικό και διεθνή εναέριο χώρο όλο τον Αύγουστο – ακόμα και ανήμερά τον Δεκαπενταύγουστο, με αεροπορική άσκηση με πυρά, σε όλο το εύρος του Αιγαίου.

Υπενθυμίζεται ότι το Μνημόνιο Παπούλια- Γιλμάζ στην πρώτη παράγραφο αναφέρεται στον σεβασμό της κυριαρχίας εκατέρωθεν, ενώ η Τουρκία στέλνει την ελληνική, στα άχρηστα. Ομοίως στην παράγραφο 3 το Μνημόνιο απαγορεύει εθνικές ασκήσεις κατά τις κύριες εθνικές και θρησκευτικές εορτές και την θερινή περίοδο από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Πάρα ταύτα, η Άγκυρα συστηματικώς από τον Ιανουάριο του 2016 μέχρι και σήμερα δεσμεύει ανελλιπώς καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου περιοχές του Αιγαίου , καλύπτοντας και εθνική κυριαρχία , χωρίς να υπάρχει καμία επίσημη ελληνική αντίδραση για την de facto ακύρωση του Μνημονίου Παπούλια -Γιλμάζ. Και φυσικά δεν γίνεται καμία νύξη του θέματος σε καμμία συνάντηση κορυφής μεταξύ Αθήνας και Αγκύρας.

Εφημ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Τύπου

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com