Φόβος για κλιμάκωση των εχθροπραξιών στη Γάζα

gaza-3

Φοβούμενος μια κλιμάκωση της έντασης στη Λωρίδα της Γάζας, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ζήτησε σήμερα από την Τουρκία και το Κατάρ να ασκήσουν την επιρροή τους για να διασφαλίσουν την απελευθέρωση ενός ισραηλινού στρατιώτη, η απαγωγή του οποίου από παλαιστίνιους μαχητές οδήγησε στην κατάρρευση της τριήμερης ανθρωπιστικής εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Ο Κέρι συνομίλησε με τον ΥΠΕΞ του Κατάρ Χάλιντ μπιν Μοχάμεντ αλ Ατίγια καθώς και με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου λίγη ώρα αφού ενημερώθηκε για την απαγωγή ενός ισραηλινού στρατιώτη και τον φόνο δύο ακόμη στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς επέστρεφε στις ΗΠΑ από την Ινδία.

«Τους καλέσαμε, τους παρακαλέσαμε να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους, να κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να επιστρέψει ο στρατιώτης», δήλωσε ένας αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στους δημοσιογράφους που ταξιδεύουν με τον Κέρι. «Αν δεν συμβεί αυτό, ο κίνδυνος να συνεχίσει να κλιμακώνεται η κατάσταση, γεγονός που θα οδηγήσει στην περαιτέρω απώλεια ζωών, είναι πολύ μεγάλος», πρόσθεσε ο αξιωματούχος. Λίγο νωρίτερα η Ουάσινγκτον είχε καταδικάσει έντονα τον φόνο δύο ισραηλινών στρατιωτών και την απαγωγή ενός ακόμη.

Ο Κέρι ζήτησε από τη Χαμάς να απελευθερώσει αμέσως και χωρίς όρους τον στρατιώτη, ενώ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ενισχύσει τις προσπάθειές της να τερματιστούν οι επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.
«Βρίσκομαι σε στενή επαφή με τον (ισραηλινό) πρωθυπουργό (Μπενιαμίν) Νετανιάχου, με τον ειδικό συντονιστή του ΟΗΕ Ρόμπερτ Σέρι και με άλλους εταίρους μας στην περιοχή», ανέφερε ο αμερικανός υπουργός σε ανακοίνωσή του.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να διπλασιάσει τις προσπάθειές της να τερματιστούν οι επιθέσεις με ρουκέτες και μέσω των στοών που εξαπολύουν οι τρομοκράτες της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, τα δεινά και οι απώλειες ζωών πολιτών», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Οργανώσεις αρωγής και ο ΟΗΕ κάνουν έκκληση για τη συγκέντρωση 369 εκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 272 εκατ. ευρώ) για τις «άμεσες ανάγκες» των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας. «Πρέπει να σταματήσουν άμεσα τα δεινά του λαού της Γάζας», δήλωσε ο Τζέιμς Ρόλεϊ, αναπληρωτής συντονιστής του ΟΗΕ για τη διαδικασία ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή. «Ως πρώτο βήμα όλες οι οργανώσεις αρωγής θα πρέπει να αποκτήσουν ασφαλή πρόσβαση ή ασφαλή διέλευση» στη Γάζα, επεσήμανε.

Το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε ομόφωνα την παροχή επιπλέον 225 εκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 167 εκατ. ευρώ) για την ενίσχυση του συστήματος αντιπυραυλικής Άμυνας του Ισραήλ, του Σιδηρού Θόλου. «Με την έγκριση και από τα δύο κόμματα αυτού του μέτρου, στέλνουμε ένα μήνυμα στη Χαμάς ότι οι τρομοκρατικές τακτικές της και οι προσπάθειές της να τρομοκρατήσουν τον πληθυσμό του Ισραήλ δεν θα επιτύχουν», δήλωσε ο Μιτς Μακόνελ, επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο. Η αποδέσμευση των πόρων αυτών πρέπει τώρα να εγκριθεί και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ομπάμα: Θα είναι δύσκολο να αποκατασταθεί η εκεχειρία στη Μέση Ανατολή

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε απόψε ότι θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να επιτευχθεί μια νέα συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας μετά τους φόνους δύο ισραηλινών στρατιωτών και την αιχμαλώτιση ενός ακόμη. Ο Ομπάμα κάλεσε τη Χαμάς και τις άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις να απελευθερώσουν τον αιχμάλωτο ισραηλινό στρατιώτη, κάτι που χαρακτήρισε προϋπόθεση για να αμβλυνθεί η ένταση και να αποκατασταθεί η εκεχειρία που κατέρρευσε.

«Εάν αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα την προσπάθεια να διευθετηθεί αυτή η κατάσταση, ο στρατιώτης αυτός πρέπει να απελευθερωθεί άνευ όρων το συντομότερο δυνατόν», είπε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε πριν από λίγο. «Μια εκεχειρία είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο θα μπορούσαμε να σταματήσουμε τους σκοτωμούς, να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε ορισμένα από τα ζητήματα που δημιούργησαν την κρίση», ανέφερε ακόμη ο πρόεδρος των ΗΠΑ. «Η προσπάθεια να αποκατασταθεί (η εκεχειρία) θα αποτελέσει μια πρόκληση, αλλά θα συνεχίσουμε να καταβάλουμε προσπάθειες», πρόσθεσε.

Ωστόσο μια συμφωνία θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη εάν το Ισραήλ και η διεθνής κοινότητα δεν πιστέψουν πως η Χαμάς θα την εφαρμόσει. Ακόμη, ο Ομπάμα σημείωσε ότι όταν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι προσπαθεί να επιτύχει μια εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας «θα οφείλαμε να τον υποστηρίζουμε» και όχι «να διαμαρτυρόμαστε» —αναφερόμενος προφανώς στις επικρίσεις που δέχθηκε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στη χώρα του και από το Ισραήλ—, ενώ υπογράμμισε ότι θέλει να δει από μέρους της ισραηλινής κυβέρνησης να γίνεται ό,τι είναι δυνατόν ώστε να εξασφαλιστεί πως δεν θα χάνουν τη ζωή τους Παλαιστίνιοι άμαχοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ