Τροποποιήσεις στο «Δουβλίνο ΙΙ» προτείνει ο ΟΗΕ

douvlino2-ohe

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να βοηθήσουν την Ιταλία να απορροφήσει τον μεγάλο αριθμό μεταναστών που φτάνουν από τη βόρεια Αφρική, συμφωνώντας να αναλάβουν τους ανθρώπους που διασώζονται στα διεθνή ύδατα, δήλωσε μια εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Σύμφωνα με τη Συνθήκη του Δουβλίνου πρέπει να αναλαμβάνει τους μετανάστες η χώρα στην οποία αφίκνυνται, γεγονός που αυξάνει την πίεση στις χώρες που βρίσκονται στα σύνορα της ΕΕ.
Όμως όσοι διασώζονται στα διεθνή ύδατα μπορούν να γίνονται δεκτοί από οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ, ίσως βάσει ενός αναλογικού συστήματος, δήλωσε η Καρλότα Σάμι εκπρόσωπος της UNHCR για τη νότια Ευρώπη.

«Αυτό είναι απαραίτητο κυρίως στην περίπτωση των Σύρων, όμως μπορεί να γίνεται και για άλλες εθνικότητες», πρόσθεσε η Σάμι.

Πέρυσι, η πλειονότητα των περισσότερων από 40.000 μεταναστών που έφτασαν στην Ιταλία μέσω θαλάσσης προέρχονταν από τη Συρία, αλλά και την Ερυθραία.

Μέχρι στιγμής φέτος περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι έχουν διασωθεί στη θάλασσα από το Πολεμικό Ναυτικό και το λιμενικό της Ιταλίας.

«Πολλά κράτη μέλη της ΕΕ θα μπορούσαν να επεξεργάζονται από κοινού τις αιτήσεις για χορήγηση ασύλου, και στη συνέχεια θα μπορούσε να οριστεί ένα ποσοστό μεταξύ των διάφορων κρατών που μπορούν να υποδεχθούν και να λάβουν έναν συγκεκριμένο αριθμό μεταναστών», σημείωσε η Σάμι.

Οι αιτήσεις ασύλου στις χώρες μέλη της ΕΕ αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 30% πέρυσι, με τη Γερμανία να υποδέχεται σχεδόν 110.000, περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, σύμφωνα με την UNCHR.

Σήμερα η Γερμανία συμφώνησε να δεχθεί επιπλέον 10.000 Σύρους φέτος, διπλασιάζοντας την αρχική της προσφορά.

Σχεδόν τα δύο τρίτα όσων φτάνουν στην Ιταλία μετακινούνται σε άλλες χώρες της ΕΕ αλλά, εξαιτίας της Συνθήκης του Δουβλίνου, συχνά στέλνονται πίσω.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS