Ομπάμα: "Δεν θα στείλουμε Αμερικανικά στρατεύματα στο ΙΡΑΚ"

obamaready

Την ώρα που οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ), πλησιάζουν τη Βαγδάτη πραγματοποιώντας προέλαση στις γειτονικές πόλεις και σπέρνοντας το θάνατο και τον πανικό, ...
ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, τονίζει ότι είναι απαραίτητο οι τζιχαντιστές να μην καταλάβουν τη χώρα.
Ο Ομπάμα δήλωσε πως οι δυνάμεις του Ιράκ δεν έχουν τη δυνατότητα να απαντήσουν στα πυρά των ανδρών του ΙΚΙΛ, επομένως είναι απαραίτητη η ενίσχυση από τις ΗΠΑ.
Ωστόσο, επισήμανε πως δεν πρόκειται να γίνει αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα, αλλά θα περιοριστούν στην ενίσχυση με στρατιωτικό εξοπλισμό.
Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι υπάρχει μία γκάμα επιλογών που θα αποκαλυφθούν τις ερχόμενες ημέρες, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για «στρατιωτική πρόκληση».
Επισήμανε, δε, ότι οι Αμερικανοί έχουν κάνει θυσίες για να προσφέρουν βοήθεια στο Ιράκ, αλλά κούνησε το δάχτυλο στην ιρακινή κυβέρνηση που δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει την κατάσταση.
«Όποια ενέργεια και αν κάνουμε πρέπει να συνοδεύεται από τη συμμετοχή των ιρακινών επικεφαλής. Δε μπορούμε να το κάνουμε για εκείνους», δήλωσε ο Ομπάμα, προσθέτοντας ότι «θα στηρίξουμε τους φίλους και τους εταίρους μας».
Στη συνέχεια, είπε ότι κανείς δε θέλει να δει τους τρομοκράτες να καταλαμβάνουν τη χώρα και να προκαλούν χάος, αλλά επανήλθε στις προηγούμενες δηλώσεις του, λέγοντας ότι οι ιρακινοί ως κράτος πρέπει να λύσουν τα προβλήματά τους.
Όσο για την ομάδα ΙΚΙΛ την χαρακτήρισε «άγρια οργάνωση που εκμεταλλεύεται το χάος στη Συρία και είναι επικίνδυνη».
Επισήμανε ότι θα συζητήσει με το Κογκρέσο τις επιλογές σχετικά με την τεταμένη κατάσταση στο Ιράκ και σε αυστηρό τόνο είπε ότι η ιρακινή κυβέρνηση αναγνώρισε ότι η συνεργασία με τις ΗΠΑ είναι χρήσιμη.
Όσο για τις προβλέψεις του για την εξέλιξη της κατάστασης, δήλωσε πως πρόκειται για τοπικό πρόβλημα και μάλιστα μακροχρόνιο.
«Πρέπει να κάνουμε επιλεκτικές ενέργειες. Πρέπει να καταβληθεί διεθνής προσπάθεια για να ξαναχτιστούν περιοχές που έχουν καταστραφεί», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφο για την κρίση και την αντιμετώπισή της από τους ηγέτες της χώρας απάντησε: «Δε θέλουν να σταθούν στο ύψος τους απέναντι στους τρομοκράτες και αυτό δείχνει πρόβλημα ηθικής και δέσμευσης, ενώ έτσι προβάλλονται τα σοβαρά πολιτικά προβλήματα που επικρατούν στη χώρα».

Πηγή : protothema.gr

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ