Ομιλία του απερχόμενου Ράσμουσεν...με αιχμές για Ισλαμικό Κράτος και Ρωσία

rasmunsen

Το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να διαδραματίσει έναν ρόλο στον συντονισμό της στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ισλαμικού Κράτος, δήλωσε σήμερα ο απερχόμενος γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Άντερς Φο Ράσμουσεν.

"Σε αυτό το στάδιο, δεν αποκλείω τίποτα" είπε ο Ράσμουσεν μιλώντας σε έναν όμιλο προβληματισμού στις Βρυξέλλες, χαρακτηρίζοντας το Ισλαμικό Κράτος "μια ομάδα τρομοκρατών με τους οποίους δεν υπάρχει απολύτως καμία πιθανότητα να βρεθεί μια πολιτική λύση".

Ο Ράσμουσεν, η θητεία του οποίου λήγει στα τέλη του μήνα, σημείωσε ότι δεν έχει υπάρξει ακόμη κανέναν αίτημα προς το ΝΑΤΟ για βοήθεια. Υπενθύμισε όμως το σχετικά πρόσφατο προηγούμενο της Λιβύης, όπου η Συμμαχία παρείχε στις δυτικές χώρες που συμμετείχαν στα αεροπορικά πλήγματα τις διοικητικές και συντονιστικές δυνατότητές της.

"Όλοι οι Σύμμαχοι είναι αποφασισμένοι και ενωμένοι απέναντι στην τρομοκρατία" υπογράμμισε ο Ράσμουσεν στην ομιλία του στο ινστιτούτο Carnegie Europe. "Η ομάδα αυτή (σ.σ. το Ισλαμικό Κράτος) απορρίπτει τις ελεύθερες κοινωνίες μας. Είναι βιαίως και με μίσος αντιδυτικοί (...) Θα αρπάξουν κάθε ευκαιρία για να επιτεθούν στις αξίες μας και να επιβάλουν το οπισθοδρομικό όραμά τους" τόνισε.

"Χρειάζεται μια στρατιωτική απάντηση για να νικήσουμε και να καταστρέψουμε αυτήν την οργάνωση. Είμαστε στην πρώτη γραμμή του μετώπου σε μια νέα μάχη ανάμεσα στην ανεκτικότητα και το φανατισμό, τη δημοκρατία και τον ολοκληρωτισμό, τις ανοιχτές και τις κλειστές κοινωνίες" εκτίμησε ο Ράσμουσεν.

Αναφερόμενος στην "επιθετική" στάση της Ρωσίας απέναντι στην ανατολική Ευρώπη, ο Ράσμουσεν έκανε λόγο για "μια νέα εποχή ταραχών και ρεβιζιονισμού" υποστηρίζοντας ότι η Μόσχα "καταπάτησε όλους τους κανόνες και τις δεσμεύσεις που διασφάλιζαν την ειρήνη στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου".

"Το σχέδιο είναι προφανές. Από τη Μολδαβία μέχρι τη Γεωργία, και τώρα στην Ουκρανία, η Ρωσία χρησιμοποίησε οικονομικές πιέσεις και στρατιωτικές ενέργειες για να προκαλέσει αστάθεια. Για να κατασκευάσει συγκρούσεις και να περιορίσει την ανεξαρτησία των γειτόνων της", συνέχισε. Ο Ράσμουσεν θα παραδώσει την ηγεσία του ΝΑΤΟ στον πρώην πρωθυπουργό της Νορβηγίας Γενς Στόλτενμπεργκ που αναλαμβάνει γενικός γραμματέας της Συμμαχίας από την 1η Οκτωβρίου.

Πηγή: onalert.gr

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ