Μαρτυρίες: Οι μετανάστες πνίγονταν και οι δουλέμποροι γελούσαν!

prosfyges-karavi

Σοκάρουν οι μαρτυρίες των δέκα επιζώντων από το τραγικό δυστύχημα με θύματα 500 μετανάστες, ανάμεσά τους 100 παιδιά, που χάθηκαν στα νερά της Μεσογείου στη διάρκεια του επικίνδυνου ταξιδιού από την Αίγυπτο στην Ιταλία.
Οι ίδιοι οι διακινητές –δουλέμποροι βύθισαν το πλοιάριο των προσφύγων και σύμφωνα με τις μαρτυρίες των μόλις δέκα επιζώντων «γελούσαν» καθώς οι μετανάστες πνίγονταν στα νερά της Μεσογείου.
«Αφότου χτύπησαν το σκάφος μας περίμεναν να δουν ότι βυθίστηκε πλήρως πριν φύγουν. Γελούσαν» δήλωσε ένας μάρτυρας στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM).
Όπως είπε η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, «δεν πρόκειται για δυστυχήματα αλλά για δολοφονίες». Η κοινοτική επίτροπος υποσχέθηκε ένταση των προσπαθειών για την καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων.
Πρόσθεσε δε πως τα κράτη -μέλη της ΕΕ «πρέπει να είναι πρόθυμα να δημιουργήσουν περισσότερες νόμιμες οδούς προς την Ευρώπη, όπως να δέχονται περισσότερους πρόσφυγες».
Από το τραγικό ναυάγιο στα ανοιχτά της Μάλτας επέζησαν μόλις δέκα άνθρωποι. Δύο Παλαιστίνιοι οδηγήθηκαν στην Ιταλία, δύο στη Μάλτα και άλλοι έξι, περιλαμβανομένου ενός κοριτσιού δύο ετών από τη Συρία, μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της Κρήτης. Η κατάσταση της υγείας του παιδιού παραμένει κρίσιμη.
Οι Σύροι, Παλαιστίνιοι, Αιγύπτιοι και Σουδανοί μετανάστες είχαν αναχωρήσει από την Νταμιέτα της Αιγύπτου στις 6 Σεπτεμβρίου. Μετανάστες που είχαν φτάσει με τέσσερα λεωφορεία ανέβηκαν στο πλοίο μήκους 15 έως 18 μέτρων. Τριακόσιοι άνθρωποι στοιβάχτηκαν κάτω από το κατάστρωμα και 200 επάνω, ανάμεσά τους έως και 100 παιδιά, ανέφερε ο ΙΟΜ με βάση τις μαρτυρίες των επιζώντων.
Το επεισόδιο ανάμεσα στους διακινητές και τους μετανάστες ξεκίνησε όταν, οι δεύτεροι αρνήθηκαν να επιβιβαστούν σε άλλο, μικρότερο και λιγότερο αξιόπιστο πλοιάριο, σύμφωνα με τον ΙΟΜ.
«Ξέσπασε βίαιος καβγάς. Οι δέκα διακινητές, που φέρεται να είναι Παλαιστίνιοι και Αιγύπτιοι, άρχιζαν να φωνάζουν» αναφέρει ο ΙΟΜ επικαλούμενος τις μαρτυρίες από την Ελλάδα.
Οργισμένοι οι διακινητές εμβόλισαν το πλοιάριο που άρχισε να βυθίζεται αμέσως και παρέμειναν στο σημείο μέχρι να είναι βέβαιοι ότι το σκάφος των μεταναστών έχει βυθιστεί πλήρως. Όσους είχαν καταφέρει να πηδήξουν στην ασφάλεια του μικρότερου σκάφος τους πέταξαν στη θάλασσα.
Οι δύο Παλαιστίνιοι, οι οποίοι ζήτησαν άσυλο στην Ιταλία, δήλωσαν ότι είχαν πληρώσει σε ένα «ταξιδιωτικό γραφείο» στη Γάζα 1.544 ευρώ ο καθένας, με τα χρήματα να προέρχονται από επιδόματα που είχαν λάβει για να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους.
Υπό διερεύνηση είναι ακόμη ένα ναυάγιο στη Λιβύη από το οποίο αγνοούνται 200 άνθρωποι Λιβύη ενώ σε ένα άλλο 15 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στα ανοικτά των ακτών της Αιγύπτου.
Εάν οι εκθέσεις αυτές επαληθεύονται, ο αριθμός των νεκρών για την τελευταία εβδομάδα θα είναι πάνω από 700 άνθρωποι σε μια από τις πιο θανατηφόρες περιόδους των τελευταίων ετών.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ 26|04|24 15:51

Mercedes-Benz GLC 220d ... The best or nothing [test]

 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ