Μαθήματα επιχειρηματικότητας από τον Γουόρεν Μπάφετ στον Μπιλ Γκέιτς

bafet gates

Mπίλ Γκέιτς και Γουόρεν Μπάφετ είναι δυο μεγιστάνες και ρέκορντμεν της επιχειρηματικότητας στην Αμερική. Όμως και μόνο αυτό το γεγονός δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να δεχτούν επιχειρηματικά μαθήματα. Συγκεκριμένα το 2013 ο Γκέιτς είχε ταξιδέψει στην Ομάχα της Νεμπράσκα για την ετήσια συνάντηση των μετόχων της Berkshire Hathaway. «Έχει πάντα μεγάλο ενδιαφέρον και όχι μόνο για τους αγώνες πινγκ πονγκ και τους διαγωνισμούς πετάγματος εφημερίδων, που κάνουμε με τον Γουόρεν Μπάφετ» έγραψε ο ίδιος σε ένα άρθρο του στο LinkedIn και συνέχισε: «Έχει ενδιαφέρον, επειδή έχω την ευκαιρία να μάθω πολλά από τον Γουόρεν και κυρίως τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται».

Ο Γκέιτς περιέγραψε συνοπτικά, τα τρία πιο σημαντικά μαθήματα που έχει πάρει από τον Μπάφετ και τα οποία παρουσίασε το Business Insider σε πρόσφατο αφιέρωμά του:

1. Να κοιτάς πάντα τη «μεγάλη εικόνα»

Όταν ο Γκέιτς πρωτοσυνάντησε τον Μπάφετ, η άμεση, ενστικτώδης αντίδρασή του ήταν να εστιάσει στην επιφάνεια της επιτυχίας του: το πώς επιλέγει και επενδύει στις μετοχές.

Σύντομα όμως έμαθε, ότι το «κλειδί» της επιτυχίας του Μπάφετ ήταν πολύ πιο «βαθύ» και έχει να κάνει με τη «μεγάλη εικόνα μιας επιχείρησης».

«Έχει ένα ολόκληρο πλαίσιο για την επιχειρηματική σκέψη, που είναι πολύ ισχυρό» έγραψε ο Γκέιτς. Αντί να εστιάζει στις καθημερινές λεπτομέρειες της αγοράς, ο Μπάφετ κοιτά τη γενικότερη ανάπτυξη. «Μιλά για το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μιας επιχείρησης και κατά πόσο αυτό έχει περιθώρια ανάπτυξης ή συρρίκνωσης. Λέει, ότι ένας μέτοχος οφείλει να ενεργεί σαν να κατέχει το σύνολο της επιχείρησης, κοιτάζοντας στο μελλοντικό κέρδος και αποφασίζοντας αν αξίζει ή όχι».

2. Να είσαι ειλικρινείς με τους μετόχους

Κάθε χρόνο ο Γουόρεν Μπάφετ γράφει ένα γράμμα προς τους μετόχους του. Η πρακτική αυτή ενέπνευσε και τον Γκέιτς, ο οποίος άρχισε να την ακολουθεί.

Κι ενώ ο Μπάφετ προσφέρει επιχειρηματικές κι επενδυτικές ιδέες, ο Γκέιτς πιστεύει ότι αυτό που κάνει τη διαφορά είναι η ευθύτητα του Μπάφετ. «Μιλά με ειλικρίνεια και ευθύτητα. Δε φοβάται να πάρει θέση σε σοβαρά ζητήματα, όπως η άποψή του για αύξηση των φόρων στους πλουσίους, ακόμη κι αν στρέφονται κατά των δικών του, προσωπικών ενδιαφερόντων. Η διαφάνεια είναι κάτι που χαίρει μεγάλης εκτίμησης».

3. Να εκτιμάς το χρόνο σου

«Όσα χρήματα κι αν έχεις, δε μπορείς να αγοράσεις παραπάνω χρόνο» υπενθυμίζει ο Γκέιτς, σημειώνοντας ότι ο Μπάφετ το έχει συνειδητοποιήσει αυτό καλύτερα από τον καθένα.

Ο ίδιος προσπαθεί να είναι διαθέσιμος και «είναι πολύ γενναιόδωρος με τους χρόνους του με τους ανθρώπους που εμπιστεύεται».

Ωστόσο, ακριβώς επειδή γνωρίζει πόσο πολύτιμος είναι ο χρόνος, φροντίζει να μην το σπαταλά σε ανούσιες συσκέψεις. Βάζει προτεραιότητες και ξοδεύει το χρόνο του ανάλογα με αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία για τον ίδιο.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ