Κατάρριψη ελικοπτέρου στην Ουκρανία

oukrania-stratiotes

Μαίνονται οι φονικές εμφύλιες συγκρούσεις στην Αν. Ουκρανία, λίγα 24ωρα μετά τη δήλωση του νεοεκλεγμένου προέδρου της χώρας, Πέτρο Ποροσένκο, ότι εννοεί να συντρίψει τη φιλορωσική αποσχιστική εξέγερση «μέσα σε ώρες, και όχι σε ημέρες». Ενοπλοι αυτονομιστές κατέρριψαν χθες ελικόπτερο του ουκρανικού στρατού που μετέφερε ενισχύσεις στην πόλη Σλαβιάνσκ, θέατρο σφοδρών συγκρούσεων στην περιοχή του Ντονέτσκ, η οποία έχει κηρύξει την αυτονομία της από το Κίεβο. Οπως ανακοίνωσε ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας, Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, 14 στρατιώτες, μεταξύ των οποίων και ο στρατηγός της Εθνοφρουράς, Σεργκέι Κουλτσίτσκι, σκοτώθηκαν κατά την κατάρριψη.

Εξάλλου, φιλορώσοι πολιτοφύλακες επιτέθηκαν σε βάση της ουκρανικής Εθνοφρουράς, στην περιοχή Λουγκάνσκ και σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ αιχμαλώτισαν ογδόντα στρατιώτες. Αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή ομολογία του Ντένις Πουσίλιν, εκ των ηγετών της αυτόκλητης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», ότι Ρώσοι και Τσετσένοι «εθελοντές» πολεμούν στο πλευρό των αυτονομιστών. Το Reuters αναφέρει ότι 33 Ρώσοι σκοτώθηκαν στις φονικές συγκρούσεις αυτής της εβδομάδας στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ και οι σοροί τους πρόκειται να μεταφερθούν στη Ρωσία.

Στο μεταξύ, το πυροβολικό και η αεροπορία των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων σφυροκοπούσαν χθες τις πόλεις Σλαβιάνσκ και Κραματόρ, ενισχύοντας τις εικασίες για επικείμενη, μαζική εισβολή χερσαίων δυνάμεων στα αστικά κέντρα. Το ρωσικό ΥΠΕΞ κάλεσε τη Δύση να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στο Κίεβο για να αποτραπεί η επαπειλούμενη «καταστροφή». Στο μέτωπο του ακήρυκτου οικονομικού «πολέμου» μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, τα βλέμματα στρέφονται στο Βερολίνο, όπου θα συναντηθούν σήμερα εκπρόσωποι της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Ε.Ε., σε μια προσπάθεια ρύθμισης του προβλήματος αναφορικά με τη διανομή του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ουκρανία.

Η Ρωσία απειλεί να διακόψει τη ροή φυσικού αερίου προς τη γειτονική χώρα στις 7 Ιουνίου, αν μέχρι τότε το Κίεβο δεν έχει αρχίσει την αποπληρωμή του χρέους, που υπολογίζεται σε 3,7 δισ. δολάρια. Μια παρόμοια εξέλιξη θα μπορούσε να επηρεάσει δυσμενώς την Ευρώπη, καθώς περίπου το 50% του ρωσικού φυσικού αερίου φτάνει στα ευρωπαϊκά κράτη μέσω Ουκρανίας.

ΠΗΓΗ: AFP, REUTERS, RUSSIA TODAY, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS