Καναδάς: Δύο νεκροί από ένοπλη επίθεση στο κοινοβούλιο

cana2 

Δύο νεκροί και τρεις τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από όσα συνέβησαν το απόγευμα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) μέσα και έξω από το κοινοβούλιο της Οτάβα στον Καναδά.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες ένας οπλισμένος άνδρας με καραμπίνα άνοιξε πυρ και τελικά σκότωσε έναν στρατιώτη στο μνημείο ηρώων που υπάρχει έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι στη συνέχεια ο δράστης επιβιβάστηκε σε αυτοκίνητο και κατευθύνθηκε προς το κοινοβούλιο.

Την ίδια ώρα αστυνομικοί μέσα στο κτήριο του κοινοβουλίου άνοιξαν πυρ κατά ενός άνδρα, ο οποίος κατά πληροφορίες έπεσε νεκρός έξω από το χώρο της βιβλιοθήκης χωρίς μέχρι στιγμής να έχει διευκρινιστεί αν αυτός ήταν ο άνδρας που άνοιξε πυρ κατά του στρατιώτη.

Ενδεικτική του πανικού που δημιουργήθηκε μέσα στο Κοινοβούλιο είναι η εικόνα που κυκλοφόρησε μέσω Twitter και στην οποία εμφανίζει βουλευτές να έχουν αποκλείσει την είσοδο της αίθουσας στην οποία βρίσκονται με καθίσματα.

cana1

Τις σκηνές πανικού που εκτυλίχθησαν την ώρα των καταιγιστικών πυρών περιέγραψε στο CNN ο αναπληρωτής πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, Κέβιν Λαμουρό.

«Άκουσα πολλαπλά πυρά, πολύ ισχυρά και υπολόγισα πως πρέπει να σημειώθηκαν τουλάχιστον 20 πυροβολισμοί μέσα σε 10 λεπτά», δήλωσε ο Λαμουρό, ο οποίος βρισκόταν στην αίθουσα συνεδριάσεων του Κοινοβουλίου.

cana2

 

Όπως είπε ο Λαμουρό, τα μέλη του Κοινοβουλίου έπεσαν στο δάπεδο και λίγη ώρα αργότερα εγκατέλειψαν με ασφάλεια το κτίριο, ωστόσο επικράτησε πανικός μέχρι όλοι να φτάσουν σε ασφαλή τοποθεσία.

Λίγο πριν τις 19:00 το Associated Press μετέδωσε πληροφορίες για πυροβολισμούς κοντά σε εμπορικό κέντρο που βρίσκεται κοντά στο Κοινοβούλιο.

koinoboulio-kanada-otava

Πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται κάνουν λόγο για πολλούς ενόπλους που μετείχαν στις επιθέσεις γεγονός που έχει σημάνει ύψιστο συναγερμό στις καναδικές αρχές, οι οποίες έχουν αποκλείσει την είσοδο σε όλα τα κυβερνητικά κτήρια.

Έπειτα από το μακελειό, οι Καναδοί στρατιώτες έλαβαν την εντολή να μη φορούν τη στολή τους ενώ βρίσκονται σε δημόσιους χώρους έως ότου εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Για το αιματηρό περιστατικό ενημερώνεται και η αμερικανική κυβέρνηση, με το Στέιτ Ντιπάρμεντ να ανακοινώνει πως παρακολουθεί τις εξελίξεις, ενώ δόθηκε εντολή για «lockdown» και στην αμερικανική πρεσβεία της Οτάβα.

Την Τρίτη η κυβέρνηση του Καναδά ανακοίνωσε ότι αυξάνει το επίπεδο συναγερμού μετά την αυξημένη δραστηριότητα μέσω διαδικτύου από εξτρεμιστικές ομάδες όπως το Ισλαμικό Κράτος και η αλ Κάιντα. «Οι μυστικές υπηρεσίες έχουν ενδείξεις ότι ένα άτομο ή μια ομάδα στον Καναδά ή στο εξωτερικό έχουν την πρόθεση και την δυνατότητα να διαπράξουν μια τρομοκρατική πράξη» εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Κόκκινο συναγερμό» κήρυξε το FBI

Την ίδια στιγμή, οι αμερικανικές Αρχές παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της υπόθεσης, με την πρεσβεία στην Οτάβα να έχει ήδη κλείσει, ενώ το FBI έχει κηρύξει κατάσταση «κόκκινου συναγερμού».

https://www.youtube.com/watch?v=q5Vn4Gztnfk

https://www.youtube.com/watch?v=-IP3TAthRgQ

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ