Η Άγκυρα θέλει να απελάσει πρόσφυγες του Κομπάνι!

tourkia prosfuges

Οι τουρκικές αρχές θέλουν να απελάσουν, παρά τη θέλησή τους, περίπου 150 μέλη του μεγαλύτερου κουρδικού κόμματος της Συρίας που έχουν καταφύγει στο έδαφός της και βαρύνουν υποψίες ότι συνδέονται με τους Κούρδους αντάρτες της Τουρκίας, ανέφερε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας Τούρκος Κούρδος βουλευτής.

«Η Τουρκία αποφάσισε να απελάσει αυτά τα πρόσωπα όμως εκείνοι δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στο Κομπάνι και διαμαρτύρονται για την παράνομη κράτησή τους» εξήγησε ο Ιμπραΐμ Αϊχάν, βουλευτής του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HPD), που υπερασπίζεται τις θέσεις τους.

Οι Κούρδοι της Συρίας βρίσκονται μεταξύ μιας ομάδας 270 προσώπων που ανήκουν στο Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) ή την ένοπλη πολιτοφυλακή του, τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) που είχε περάσει παράνομα τα σύνορα την περασμένη εβδομάδα ερχόμενη από το Κομπάνι, το οποίο πολιορκούν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Αμέσως συνελήφθησαν – επίσημα προκειμένου να εξακριβωθούν τα στοιχεία τους – από τις τουρκικές αρχές που υποψιάζονται ότι συνδέονται με του Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). (δείτε την πιο πάνω φωτογραφία)

Περίπου 100 εξ αυτών αφέθηκαν ελεύθεροι στη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη και έσπευσαν στο Κομπάνι στο πλευρό των Κούρδων μαχητών που πολεμούν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Οι 150 που έχουν απομείνει, οι οποίοι ξεκίνησαν απεργία πείνας για να καταγγείλουν την κράτησή τους στο αθλητικό κέντρο της πόλης Σουρούτς, στην παραμεθόριο, αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο της απέλασης, εξήγησε ο βουλευτής.

«Εκείνοι (οι κρατούμενοι) δεν θέλουν πια να επιστρέψουν στο Κομπάνι ούτε σε άλλες περιοχές» των Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία, διευκρίνισε ο Αϊχάν. Σε ερώτηση που της έθεσε το Γαλλικό Πρακτορείο η νομαρχία του Σουρούτς αρνήθηκε να σχολιάσει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS