Βρετανία: Πτώση του πληθωρισμού σε χαμηλά σχεδόν 5ετίας - στο 1,5%

vretania-plithorismos

Ο πληθωρισμός στη Βρετανία υποχώρησε τον Μάιο στο 1,5% - το χαμηλότερο επίπεδο 4,5 ετών - από 1,8% τον Απρίλιο, σύμφωνα με ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας.

Ο πληθωρισμός διαμορφώνεται επί έξι μήνες κάτω από ή στον στόχο του 2% της Τράπεζας της Αγγλίας, ήτοι το μεγαλύτερο σχετικό διάστημα από το 2009.

Τα στοιχεία αυτά παρέχουν χρόνο για τον Διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνι, καθώς η ενίσχυση της βρετανικής οικονομίας αυξάνει την πίεση στην κεντρική τράπεζα να σταματήσει την 5ετή πολιτική έκτακτης τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας.

Οι επενδυτές, οι οποίοι προέβλεπαν μία αύξηση των επιτοκίων τον ερχόμενο Ιανουάριο, μετά τη δήλωση του Κάρνι την περασμένη εβδομάδα ότι η νομισματική πολιτική μπορεί να γίνει πιο αυστηρή νωρίτερα του αναμενόμενου, σήμερα περιόρισαν αυτές τις βλέψεις τους .

Η στερλίνα υποχώρησε κατά 0,2% έναντι του δολαρίου μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό και διαπραγματευόταν στα 1,6944 δολάρια. Η απόδοση των 10ετών βρετανικών ομολόγων μειώθηκε κατά 1 μονάδας βάσης στο 2,75%.

Οι τιμές καταναλωτή μειώθηκαν κατά 0,1% σε σχέση με τον Απρίλιο. Η πίεση προήλθε από τους «πολέμους τιμών» των σούπερ μάρκετ που μείωσαν το κόστος των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών. Οι τιμές των προϊόντων αυτών μειώθηκαν 0,6% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σημειώνοντας την πρώτη μείωση σε ετήσια βάση από το 2006 και τη μεγαλύτερη από τον Οκτώβριο του 2004.Οι τιμές των ρούχων μειώθηκαν, επίσης, όπως και το κόστος αεροπορικών και θαλάσσιων μεταφορών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ