Αντιδράσεις για τη διακοπή υδροδότησης σε φτωχούς από τη δημοτική αρχή του Ντιτρόιτ

detroit-1

Εμπειρογνώμονες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κατηγόρησαν σήμερα τη δημοτική αρχή του Ντιτρόιτ, της πόλης που αποτέλεσε το λίκνο της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας αλλά πλέον έχει κηρύξει πτώχευση, ότι παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα διακόπτοντας την υδροδότηση σε χιλιάδες κατοίκους που δεν πλήρωσαν τους λογαριασμούς τους. Το Ντιτρόιτ, που αποτέλεσε τον Ιούλιο τη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ που κήρυξε πτώχευση, ξεκίνησε να κόβει το νερό σε όλα τα νοικοκυριά που δεν είχαν πληρώσει τους λογαριασμούς τους τα τελευταία 2 χρόνια, υπογράμμισαν οι τρεις ειδικοί.

Η πόλη, που δεν έχει ανακάμψει από την κρίση στην αγορά ακινήτων και την ύφεση που πλήττει τις ΗΠΑ από το 2008, κόβει το νερό σε περίπου 3000 καταναλωτές κάθε εβδομάδα και 30.000 νοικοκυριά ενδέχεται να έχουν την ίδια μοίρα τους επόμενους μήνες, προσέθεσαν οι ίδιοι. «Το να διακόπτεται η υδροδότηση, επειδή δε μπορούν να πληρώσουν επειδή δεν έχουν τα μέσα για αυτό, συνιστά παραβίαση του δικαιώματος του ανθρώπου στην πρόσβαση στο νερό και άλλων ανθρωπίνων δικαιωμάτων» τόνισαν, ενώ ζήτησαν «την άμεση επανασύνδεση» στο δίκτυο διανομής των νοικοκυριών που επλήγησαν.

Οι εμπειρογνώμονες εξήγησαν ότι θα μπορούσαν να κατανοήσουν τη διακοπή της υδροδότησης στην περίπτωση που κάποιος αρνείται να πληρώσει αν και έχει τα μέσα, όμως στο Ντιτρόιτ, όπου η ανεργία είναι ενδημική και η φτώχεια πιο διαδεδομένη όσο ποτέ, η πρόσβαση στο νερό δεν προσφέρεται σε ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού. «Όταν υπάρχει μια πραγματική αδυναμία πληρωμής, τα ανθρώπινα δικαιώματα απαγορεύουν πολύ απλά να κόψεις» το νερό, επισήμανε η Καταρίνα ντε Αλμπουκέρκι, μία ειδική των Ηνωμένων Εθνών για θέματα πρόσβασης στο νερό και υποδομών υγείας.

Η Λεϊλάνι Φάρχα, ειδική σε θέματα στέγασης, από την πλευρά της υπογράμμισε τις δραματικές και απρόβλεπτες επιπτώσεις της διακοπής της υδροδότησης. Τα παιδιά απομακρύνονται από τις οικογένειές τους από τις κοινωνικές υπηρεσίες, καθώς η κατοικία τους δε διαθέτει τρεχούμενο νερό και οι συνθήκες διαβίωσης είναι ανθυγιεινές. «Εάν οι διακοπές στην υδροδότηση πλήττουν κυρίως τον πληθυσμό των μαύρων Αμερικανών, θα μπορούσε να αποδειχθεί ότι συνιστούν διάκριση και αντίκεινται σε συνθήκες που έχουν επικυρώσει οι ΗΠΑ», προσέθεσε η ίδια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS