«Αβασίλευτη δημοκρατία» ζήτησαν χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους της Μαδρίτης

spain-madriti

«Η Ισπανία, αύριο, θα είναι αβασίλευτη δημοκρατία», φώναζαν απόψε το βράδυ χιλιάδες διαδηλωτές που κατέβηκαν στους δρόμους της Μαδρίτης πανηγυρίζοντας για την παραίτηση του βασιλιά Χουάν Κάρλος και ζητώντας το τέλος της μοναρχίας.

«Όχι πια βασιλιάδες, να γίνει δημοψήφισμα» και «Οι Βουρβόνοι στις εκλογές» είχαν γράψει στα πανό τους οι διαδηλωτές που κρατούσαν επίσης κόκκινες και μενεξεδιές σημαίες της Δεύτερης Δημοκρατίας του 1931. Οι διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα πολλών κομμάτων και οργανώσεων της αριστεράς και των οικολόγων που ελπίζουν ότι θα γίνουν παρόμοιες συγκεντρώσεις και σε περίπου άλλες 40 πόλεις της Ισπανίας. "Πιστεύω ότι θα ήταν μια καλή στιγμή για να ανακηρύξουμε την (αβασίλευτη) δημοκρατία", δήλωσε μια 24χρονη φυσικοθεραπεύτρια. Ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος "είχε μια ένδοξη ώρα όμως σήμερα (η μοναρχία) είναι ελαφρώς απαρχαιωμένη, λίγο άχρηστη, ένα αυξημένο κόστος, κυρίως μέσα στην κατάσταση κρίσης που ζούμε", πρόσθεσε.

Η πλατεία της Πουέρτα δελ Σολ ξεχείλιζε από κόσμο και η αστυνομία της Μαδρίτης, φοβούμενη για επεισόδια, απέκλεισε την πρόσβαση προς το ανάκτορο που απέχει μόλις 300 μέτρα. «Είμαι εδώ επειδή θέλω να εκλέγω τον αρχηγό του κράτους», τόνισε από την πλευρά του ένας 25χρονος φοιτητής κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο Κομπλουτένσε της Μαδρίτης. «Δεν θέλω να περιμένω άλλα 40 χρόνια για να ξαναβρώ αυτήν την ευκαιρία. Πρέπει να αλλάξουμε τώρα», τόνισε υποστηρίζοντας ότι ο πρίγκιπας Φελίπε που θα διαδεχτεί τον πατέρα του στο θρόνο «δεν έχει καμία νομιμοποίηση».
Την ίδια άποψη εξέφρασε λίγο πιο πέρα και ένας 52χρονος εργαζόμενος σε ανθρωπιστική οργάνωση. «Πιστεύω ότι η χώρα έφτασε σε ένα σημείο όπου είναι αλήθεια ότι ένα μέρος των ανθρώπων ηλικίας από 20 έως 50 ετών θέλουν να αλλάξουν το σημερινό μοντέλο, επειδή αυτοί είναι η κινητήριος μηχανή της χώρας. Η μοναρχία είναι ανυπόληπτη. Δεν έχει νόημα σε μια δημοκρατική Ευρώπη», είπε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS