Χριστοδουλίδης: Δεν θέλουμε η Λιβύη να μετατραπεί σε νέα Συρία (video)

Χριστοδουλίδης: Δεν θέλουμε η Λιβύη να μετατραπεί σε νέα Συρία (video)

Για τις καθημερινές παράνομες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας, τα μνημόνιο συμφωνίας Λιβύης-Τουρκίας αλλά και τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης  μίλησε στο κανάλι ΣΙΓΜΑ, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Έχουμε πει από την αρχή ότι θα αξιοποιήσουμε εκείνα τα μέσα που θεωρούμε ότι έχουμε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα και που μπορούν να στείλουν συγκεκριμένα μηνύματα» ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Πρόσθεσε πως, «θα υπάρξει κάτι πιο συγκεκριμένο για τη συμπεριφορά της Τουρκίας η οποία δεν επηρεάζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία. Πλέον αγγίζει και άλλα κράτη. Κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και γειτονικά κράτη. Η θεωρία που υπάρχει είναι ότι, αυτή η αναθεωρητική πολιτική της, εάν συνεχιστεί θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και δυσκολίες στην περιοχή, αλλά και στην ίδια την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε πως, «υπάρχει μια σοβαρή διάσταση της κρίσης στη Λιβύη, είναι μια πρωτοβουλία που υπάρχει από πλευράς Γερμανίας, να γίνει μια Σύνοδος έτσι ώστε να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός και να δούμε πως μπορούν να δημιουργηθούν συνθήκες για επιστροφή της χώρας σε συνθήκες ομαλότητας. Δεν θέλουμε η Λιβύη να μετατραπεί σε μια νέα Συρία. Αυτή η πρωτοβουλία της Γερμανίας που είναι σε προχωρημένο στάδιο, αντιλαμβάνεστε ότι έχει σοβαρότατα προβλήματα αυτή τη στιγμή λόγω της συμπεριφοράς της Τουρκίας. Γιατί ενισχύοντας στρατιωτικά και υπογράφοντας το μνημόνιο, δυσκολεύει τις πολιτικές συνθήκες.  Όλα αυτά θα συζητηθούν με λεπτομέρειες την Πέμπτη και την Παρασκευή».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει το ενδεχόμενο να παρθούν μέτρα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε ότι αυτό θα το αποφασίσουν οι αρχηγοί των κρατών.

Τέλος ανέφερε πως,  «το θέμα είναι ότι η Τουρκία προσπαθεί να αλλάξει τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Δεν είναι μόνο το θέμα της Λιβύης. Η Λιβύη χρησιμοποιήθηκε από πλευρά Τουρκίας για πετύχει αυτή την αναθεώρηση. Αυτό επηρεάζει πολλές περιοχές. Σ’ όλα αυτά χρειάζεται μια συλλογική προσέγγιση».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS