Washington Post: Οι ΗΠΑ προωθούν την αγορά του Διεθνούς Διαστημικού σταθμού

Washington Post: Οι ΗΠΑ προωθούν την αγορά του Διεθνούς Διαστημικού σταθμού

Τέλος στη χρηματοδότηση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού και προώθηση της ιδιωτικοποίησής του θέλουν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με την Washington Post.

Η εφημερίδα επικαλείται εσωτερικό έγγραφο της NASA για αυτή την πληροφορία. Η αμερικανική οικονομική συμμετοχή στον ISS θα μπορούσε να μεταφερθεί σε ιδιωτικό φορέα εκμετάλλευσης μετά το 2024, οπότε και εκπνέει η προγραμματισμένη χρηματοδότηση.

Σχεδόν 20 χρόνια οι διαστημικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Ιαπωνίας, του Καναδά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης λειτουργούν από κοινού στον ISS. Αν και στη Μόσχα έχουν γίνει πολλές συζητήσεις για κατασκευή εθνικού διαστημικού σταθμό, λόγω του υψηλού κόστους μέχρι τώρα δεν έχει αποκλειστεί η συνέχεια του προγράμματος ISS.

Το έργο αυτό, ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων ξεκίνησε το φθινόπωρο του 1998. Από το 2000, το ερευνητικό εργαστήριο περιστρέφεται μόνιμα περίπου 400 χιλιόμετρα πάνω από τη γη με ταχύτητα περίπου 28.000 χιλιομέτρων την ώρα. Το πλήρωμα που αποτελείται από έξι άτομα διεξάγει βασική έρευνα για την έλλειψη βαρύτητας.

Αυτή τη στιγμή το πλήρωμα αποτελείται από τρεις Αμερικανούς, δύο Ρώσους και έναν Ιάπωνα. Για τον Ιούνιο έχει προγραμματιστεί η μετάβαση του Γερμανού Αλεξάντερ Γκέρστ.

Ο τερματισμός της κρατικής χρηματοδότησης δεν σημαίνει ότι ο σταθμός θα τεθεί εκτός λειτουργίας, αναφέρεται στο έγγραφο της NASA. «Είναι πιθανό να συνεχίσουν να λειτουργούν ορισμένα τμήματα ή δυνατότητες του ISS ως μέρος μιας μελλοντικής εμπορικής πλατφόρμας».

Στόχος της αμερικανικής κυβέρνησης είναι να χρησιμοποιήσει τον ISS για «μη κρατικές πτήσεις». Η NASA θα μπορούσε να είναι ένας από τους πολλούς πελάτες, αναφέρει η εφημερίδα.

Ο Ρώσος εμπειρογνώμονας Ιβάν Μοισέγιεφ χαρακτήρισε ανοησία τα σχέδια των ΗΠΑ. «Δεν θα λειτουργήσει», είπε στο Ria Novosti. Το κόστος του ISS είναι τόσο υψηλό που μόνο τα κράτη θα μπορούσαν να το σηκώσουν. «Οι επιχειρήσεις εργάζονται για το κέρδος, αυτός είναι ο μόνος στόχος τους. Αλλά ο ISS δεν αποφέρει κέρδη, διότι οι δαπάνες είναι σημαντικά υψηλότερες από οποιαδήποτε πιθανά έσοδα», δήλωσε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Διαστημικής Πολιτικής της Μόσχας.

Η NASA καταβάλει 3-4 δισ. δολάρια κάθε χρόνο για τη λειτουργία του ISS. Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος χρηματοδότης

Ο Τραμπ είχε δώσει στη διαστημική υπηρεσία σαφή κατεύθυνση για το ISS τον Δεκέμβριο: οι ΗΠΑ θέλουν να στείλουν αστροναύτες στη Σελήνη και στον Άρη. Για αυτό η NΑSΑ σχεδιάζει ένα νέο διαστημικό σταθμό. Αυτή η αποκαλούμενη νέα διαστημική πύλη θα περιφέρεται γύρω από τη Σελήνη με στόχο τη διευκόλυνση των αποστολών προσελήνωσης και την πραγματοποίηση πτήσεων στο διάστημα. Η Ρωσία έχει ήδη συμφωνήσει να συνεργαστεί. Οι ειδικοί δεν αποκλείουν ότι οι δυο δυνάμεις θα μπορούσαν στο μέλλον να μετακινηθούν από τον ISS σε ένα τέτοιο έργο.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ