Υπόθεση «ομαδικού βιασμού» στην Κύπρο: Το βίντεο δείχνει συναινετικό σεξ και όχι βιασμό

Υπόθεση «ομαδικού βιασμού» στην Κύπρο: Το βίντεο δείχνει συναινετικό σεξ και όχι βιασμό

Άρχισε χθες ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου η ακροαματική διαδικασία υπόθεσης, στην οποία Βρετανίδα ηλικίας 19 χρόνων κατηγορείται για δημόσια βλάβη, κατηγορία που δεν παραδέχθηκε, ύστερα από ψευδή καταγγελία για βιασμό της από 12 Ισραηλινούς.

Κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας ο Ανδρέας Νικολεττής, αρχιαστυφύλακας που υπηρετεί στο ΤΑΕ Αμμοχώστου, μέλος της ανακριτικής ομάδας της υπόθεσης, ο οποίος έλαβε την τρίτη κατάθεση από την κατηγορουμένη στις 27 Ιουλίου.

Εξεταζόμενος από τον εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής, Αδάμο Δημοσθένους, ο μάρτυρας υπέδειξε την κατηγορούμενη ως το πρόσωπο το οποίο είδε σε ψηφιακό δίσκο, ο οποίος ετοιμάστηκε από τα στοιχεία που υπήρχαν στα 12 κινητά τηλέφωνα των Ισραηλινών, που παραλήφθηκαν ως τεκμήρια από τους Ισραηλινούς. Μετά την εξέταση των κινητών απομονώθηκε υλικό που αφορούσε τις ημερομηνίες 13 – 17 Ιουλίου, τα οποία μεταξύ άλλων απεικόνιζαν την κατηγορούμενη να έχει συναινετικό σεξ με ένα από τους Ισραηλινούς και άλλα άτομα να τους περιβάλλουν.

Αντεξεταζόμενος από την Ρίτσα Πεκρή εκ των συνηγόρων υπεράσπισης της 19χρονης, ο μάρτυρας είπε ότι την ίδια μέρα εξέτασε ψηφιακό δίσκο που στάλθηκε από το Δικανικό Εργαστήριο του Αρχηγείου Αστυνομίας.

Σου υποβάλλω, συνέχισε η κ. Πεκρή, ότι δεν υλοποιήθηκαν τα αιτήματα της Αστυνομίας προς το Δικανικό Εργαστήριο, δηλαδή να ελεγχθούν βίντεο και φωτογραφίες τα οποία τυχόν διαγράφηκαν από τα κινητά των Ισραηλινών, να ελεγχθούν βίντεο και φωτογραφίες που στάλθηκαν μέσω διαφόρων διαδικτυακών εφαρμογών (What’s up, facebook, viber και άλλα), να ανακτηθούν τα βίντεο και οι φωτογραφίες που τυχόν διαγράφηκαν από τα κινητά και να απομονωθεί το υλικό που είχε σχέση με το αδίκημα του βιασμού, γιατί όπως ισχυρίστηκε «η Αστυνομία αποφάσισε να χειριστεί την κατηγορουμένη από θύμα σε ύποπτη».

Ο μάρτυρας απάντησε ότι «σε καμία περίπτωση μέχρι και την τελευταία ώρα η κατηγορούμενη δεν θεωρήθηκε ύποπτη» και σημείωσε πως από τα 12 κινητά τηλέφωνα που κατασχέθηκαν από τους Ισραηλινούς ανακτήθηκε το υλικό μόνο από τα πέντε.

Σε άλλες ερωτήσεις της υπεράσπισης ο μάρτυρας απάντησε πως υπήρχαν γραπτά μηνύματα που αντηλλάγησαν μεταξύ των υπόπτων Ισραηλινών και πως υπάρχει βίντεο στο οποίο φαίνεται η κατηγορούμενη να βρίσκεται σε δωμάτιο με ένα πρόσωπο, ενώ άλλα άτομα να προσπαθούν να εισέλθουν και να τα διώχνουν. 

Είπε ακόμα ότι υπήρχε κατάθεση Ισραηλινού ο οποίος έλεγε πως «η κοπέλα θα πήγαινε αργότερα στο δωμάτιο και θα έκαναν σεξ μαζί της», ότι οι νεαροί από το Ισραήλ «γελούσαν και καμάρωναν ότι θα έκαναν όργια μαζί της» και πως «όλα αυτά τα έλεγαν με πολύ άσχημο τρόπο». 

Η κ. Πεκρή σημείωσε πως μέσα από την γραμμή υπεράσπισης θα ελεγχθεί εάν έγινε ομαδικός βιασμός και εάν έγινε σωστή διερεύνηση της υπόθεσης από την Αστυνομία.

Ερωτηθείς κατά πόσον κατά τη διάρκεια της κατάθεσης της η 19χρονη είχε μαζί της το κινητό της τηλέφωνο, ο κ. Νικολεττής απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας πως έστελνε μηνύματα στη μητέρα της, ότι «σε καμία περίπτωση δεν της φώναξα όταν έστελνε τα μηνύματα, σε καμία περίπτωση δεν την αποτρέψαμε να έχει το κινητό μαζί της» και ότι «της ζήτησα ευγενικά να σταματήσει να στέλνει μηνύματα αλλά όταν συνέχισε να στέλνει, δεν της είπα οτιδήποτε».

Όσον αφορά την τελική κατάθεση της κατηγορούμενης, ο μάρτυρας είπε πως αυτή λήφθηκε στις 27 Ιουλίου, για να διευκρινιστεί πότε και με ποιούς είχε σεξουαλική επαφή, εάν εργαζόταν ή όχι στην Κύπρο, πόσο χρόνο διήρκησε και ο τρόπος με τον οποίο έγινε ο βιασμός της.

Στη συνέχεια κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας, η αστυφύλακας Γεωργία Γεωργίου που υπηρετεί στο ΤΑΕ Αμμοχώστου η οποία είχε πάρει τις δύο καταθέσεις από την 19χρονη στις 17 Ιουλίου για ομαδικό βιασμό της, μία το πρωί και μία το απόγευμα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της κ. Πεκρή η μάρτυρας αναφέρθηκε στα τέσσερα αιτήματα της Αστυνομίας από το Δικανικό Εργαστήριο, σημειώνοντας πως αυτά ζητήθηκαν αφού στην καταγγελία της η 19χρονη ανέφερε ότι κάποιοι μαγνητοσκόπησαν με κινητό τηλέφωνο ό,τι έγινε στο δωμάτιο.

Είπε ακόμα ότι 19χρονη της είχε εμπιστοσύνη και ήθελε να μιλά μόνο μαζί της και πως την κατάθεση της κατηγορουμένης στις 27 Ιουλίου την έλαβε άλλος αστυνομικός, επειδή η ίδια είχε άδεια.

Ακολούθησε η μαρτυρία  του Μάριου Νικολάου, αρχιαστυφύλακα, που εργάζεται στο Δικανικό Εργαστήριο Ηλεκτρονικών Δεδομένων του αρχηγείου Αστυνομίας, ο οποίος ανέφερε ότι από το υλικό των κινητών τηλεφώνων που εξέτασε ετοίμασε μια προκαταρκτική έκθεση που έδωσε στην Αστυνομία τέλη Ιουλίου και μια τελική που ετοιμάστηκε στις 13 Αυγούστου.

Ο Αδάμος Δημοσθένους είπε ότι μόλις σήμερα έλαβε την τελική έκθεση του μάρτυρα ενώ η κα
. Πεκρή ανέφερε ότι της δόθηκε η έκθεση κατά τη διάρκεια του διαλείμματος που έγινε.

Ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου Μιχαήλ Παπαθανασίου είπε ότι θεωρεί «ορθό και δίκαιο» να δοθεί χρόνος στην υπεράσπιση να μελετήσει την τελική έκθεση η οποία όπως είπε αποτελείται από 34 σελίδες και αρκετά παραρτήματα.

Μετά την εξέλιξη αυτή και απορρίπτοντας αίτημα της ομάδας υπεράσπισης για συνέχιση της διαδικασίας τέλη Νοεμβρίου, ο κ. Παπαθανασίου όρισε ως επόμενους δικασίμους την 15η, 16η και 17η Οκτωβρίου στις 11 το πρωί.

Η κ. Πεκρή ζήτησε από το Δικαστήριο όπως επιτραπεί στην 19χρονη να επιστρέψει στη Βρετανία, αφού όπως εξήγησε πάσχει από ψυχολογικά προβλήματα και παρακολουθείται από ψυχίατρο, είναι φοιτήτρια και έχει ήδη χάσει αρκετά μαθήματα στο Πανεπιστήμιο και αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα με την διαμονή της στην Κύπρο και το πήγαινε έλα της οικογένειας της στη Βρετανία.

Στο σημείο αυτό η κατηγορούμενη άρχισε να κλαίει και να δείχνει δυσφορία και εκνευρισμό με τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου να της ζητά να ηρεμήσει.

Ο κ. Δημοσθένους έφερε ένσταση στο αίτημα λέγοντας ότι όσα ανέφερε η δικηγόρος της 19χρονης δεν αποτελούν λόγους για να της επιτραπεί να επιστρέψει στη Βρετανία και πως δεν έχουν μεταβληθεί οι προσωπικές της περιστάσεις. Ταυτόχρονα ζήτησε όπως παραμένουν οι ίδιοι όροι που ίσχυαν μέχρι σήμερα.

Ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου ανέφερε ότι «το αίτημα ως έχει απορρίπτεται», προσθέτοντας πως οι όροι που διασφαλίζουν την παρουσία της 19χρονης στο Δικαστήριο παραμένουν ως έχουν.

Η κ. Πεκρή ζήτησε όπως η 19χρονη παρουσιάζεται για να υπογράψει σε Αστυνομικό Σταθμό μία φορά την εβδομάδα αντί τρεις, η Κατηγορούσα Αρχή δεν έφερε ένσταση και ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου διέταξε όπως η κατηγορούμενη παρουσιάζεται στον Αστυνομικό Σταθμό μόνο τη Δευτέρα.

Σε δηλώσεις του ο Michael Polak, εκ των δικηγόρων της 19χρονης που εκπροσωπεί την Οργάνωση «Justice Abroad», εξέφρασε την ικανοποίηση της ομάδας υπεράσπισης για την σημερινή πορεία της υπόθεσης, είπε ότι οι δικηγόροι υποστηρίζουν πως έγινε βιασμός και πως η διερεύνηση της υπόθεσης δεν έγινε όπως έπρεπε, σημείωσε πως «το σημαντικό για μας είναι η 19χρονη να αθωωθεί, γι’ αυτό και αρνήθηκε την κατηγορία» και ευχαρίστησε όλους όσοι συνεισφέρουν στον διαδικτυακό έρανο που διεξάγεται σε Βρετανία, Ισραήλ και άλλες χώρες για να καλυφθούν τα έξοδα της δίκης.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS