Τουρκία: Συγκεντρώσεις έναν χρόνο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα

Τουρκία: Συγκεντρώσεις έναν χρόνο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα

Χιλιάδες Τούρκοι πολίτες, στην πλειονότητά τους υποστηρικτές του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατέκλυσαν τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, της Άγκυρας και άλλων πόλεων της χώρας, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 2016.

Ο κ. Ερντογάν θα εγκαινιάσει μνημείο αφιερωμένο στα θύματα του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην ασιατική πλευρά της «γέφυρας των Μαρτύρων της 15η Ιουλίου», στην Κωνσταντινούπολη, προτού μεταβεί στην Άγκυρα για να εκφωνήσει ομιλία στις 02.32 ώρα Ελλάδας, την ώρα που οι πραξικοπηματίες βομβάρδιζαν το κτήριο της Εθνοσυνέλευσης.

Την Παρασκευή, η τουρκική κυβέρνηση απέλυσε περισσότερους από 7.000 αστυνομικούς, δημοσίους υπαλλήλους και πανεπιστημιακούς, συνεχίζοντας τις εκκαθαρίσεις.

Συνολικά, από τις 15 Ιουλίου του περασμένου έτους, έχουν απολυθεί ή τεθεί σε υποχρεωτική αργία περίπου 150.000 άτομα και έχουν συλληφθεί 50.000 στρατιωτικοί, αστυνομικοί, δικαστικοί και καθηγητές.

Η Άγκυρα κατηγορεί ως ενορχηστρωτή της απόπειρας πραξικοπήματος τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ και ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες.

Πηγή: Reuters, AFP

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS