Τουρκία: Θρίαμβος Ερντογάν από τον πρώτο γύρο

Τουρκία: Θρίαμβος Ερντογάν από τον πρώτο γύρο

Πλήρη επικράτηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνουν τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία. Με καταμετρημένο το 81,37% των ψηφοδελτίων ο νυν πρόεδρος της Τουρκίας λαμβάνει το 54,18% των ψήφων και αναεώνει για πέντε ακόμη χρόνια τη θητεία του.

Ο βασικός του αντίπαλος και υποψήφιος του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Μουχαρέμ Ιντζέ μένει στο 29,93%, ενώ ο υποψήφιος του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος έκανε προεκλογικό αγώνα μέσα από τις φυλακές της Αδριανούπολης όπου κρατείται, μένει στο 7,3%.  

Το ενδιαφέρον πάντως επικεντρώνεται πλέον στις δεύτερες κάλπες που στήθηκαν στην Τουρκία για την εκλογή των 600 μελών της Εθνοσυνέλευσης,/ όπου διαδραματίζεται τις τελευταίες ώρες ένα εκλογικό θρίλερ με το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών να δίνει μάχη να ξεπεράσει το εκλογικό όριο του 10% και να εισέλθει στο Κοινοβούλιο.

Το ενδιαφέρον ωστόσο επικεντρώνεται πλέον στις δεύτερες κάλπες που στήθηκαν στην Τουρκία για την εκλογή των 600 μελών της Εθνοσυνέλευσης, όπου διαδραματίζεται τις τελευταίες ώρες ένα εκλογικό θρίλερ με το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών να δίνει μάχη να ξεπεράσει το εκλογικό όριο του 10% και να εισέλθει στο Κοινοβούλιο .Με καταμετρημένο το 76,41% των ψήφων, το HDP λαμβάνει το 10,23% των ψήφων και εκλέγει 65 βουλευτέςς

Η «Λαϊκή Συμμαχία» του Ερντογάν με τους ακροδεξιούς Γκρίζους Λύκους λαμβάνει το 55,44% των ψήφων, ενώ αντίστοιχα η «Εθνική Συμμαχία» της αντιπολίτευσης μένει στο 32,06%.

Οι ισορροπίες στην Εθνοσυνέλευση μπορούν να αλλάξουν ανάλογα με το αν θα εκλέξει βουλευτές το HDP, το οποίο διαδραμάτισε σε αυτές τις εκλογές ρόλο-κλειδί. Αν σταθεροποίησει τα ποσοστά του και ξεπεράσει τελικά το 10%, ο Ερντογάν κινδύνευει ακόμη και να μην έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία ή να την έχει οριακά, δηλαδή το κόμμα του να εκλέξει λίγο πάνω από τους μισούς βουλευτές, δηλαδή 300 βουλευτές και να είναι ένας αδύναμος πρόεδρος. Με τον αποκλεισμό του HDP από την Εθνοσυνέλευση το ΑΚΡ του Ερντογάν εξασφαλίζει άνετη πλειοψηφία και πιθανώς μαζί με τους εθνικιστές με τους οποίους συνεργάζεται να διαθέτει συνολικά 400 έδρες, αριθμός που του επιτρέπει να κάνει αλλαγές στο Σύνταγμα.

Με τα έως τώρα αποτελέσματα το ΑΚΡ του Ερντογάν εκλέγει 295 βουλευτές και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης, με το οποίο έχει συμμαχίσει, 51 βουλευτές.

Παρ' όλο που η εκλογική διαδικασία ξεκίνησε με ομαλό τρόπο από το πρωί της Κυριακής, γρήγορα οι καταγγελίες για νοθεία πήραν διαστάσεις. Λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες σημειώθηκε ανταλλαγή πυροβολισμών με τρεις νεκρούς στην επαρχία Ερζουρούμ. Μεταξύ των νερών ήταν και ο επικεφαλής μίας τοπικής οργάνωσης του Καλού Κόμματος, της πρώην υπουργού Εσωτερικών, Μεράλ Ακσενέρ. O απερχόμενος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ισχυρίστηκε ότι το περιστατικό δεν σχετίζεται με τις εκλογές, αλλά πρόκειται για βεντέτα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ