Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη της σύγκρουσης των δύο γαλλικών ελικοπτέρων στο Μάλι

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη της σύγκρουσης των δύο γαλλικών ελικοπτέρων στο Μάλι

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για τη σύγκρουση των δύο γαλλικών στρατιωτικών ελικοπτέρων στο Μάλι, κατά την οποία σκοτώθηκαν 13 στρατιωτικοί.

Τα δύο γαλλικά στρατιωτικά ελικόπτερα συγκρούστηκαν τη Δευτέρα στη διάρκεια αποστολής τους κατά τη διάρκεια της νύχτας κατά των τζιχαντιστών στο νότιο Μαλί που βρίσκεται σε πόλεμο.

Σύμφωνα με τον γαλλικό στρατό, τα ελικόπτερα είχαν κληθεί σε υποστήριξη αλεξιπτωτιστών κομάντο που πολεμούσαν κατά των εχθρών, σε τομέα στον οποίο η γαλλική δύναμη κατά των τζιχαντιστών Μπαρχάν διεξάγει τακτικά επιχειρήσεις κατά των ενόπλων οργανώσεων, μεταξύ των οποίων το Ισλαμικό Κράτος στη Μεγάλη Σαχάρα (EIGS).

Τα δύο μαύρα κουτιά των ελικοπτέρων εντοπίστηκαν για να εξεταστούν.

Σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τους λογαριασμούς του στο Telegram, το Ισλαμικό Κράτος επιβεβαιώνει ότι έστησε ενέδρα σε Γάλλους στρατιώτες στην περιοχή Μένακα και ότι ξέσπασαν συγκρούσεις.

Ένα ελικόπτερο που μετέφερε ενισχύσεις για τις χερσαίες δυνάμεις προσπάθησε να προσγειωθεί στην περιοχή που είχε στηθεί η ενέδρα, αλλά «οι στρατιώτες του χαλιφάτου άνοιξαν πυρ προς την κατεύθυνσή του, αναγκάζοντάς το να αποσυρθεί και στο τέλος συγκρούστηκε με ένα άλλο ελικόπτερο, προκαλώντας τον θάνατο 13 στρατιωτών», σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί υποκλίθηκε την Τετάρτη στο Μαλί μπροστά στα φέρετρα των 13 στρατιωτικών.

Τη Δευτέρα, στο Μέγαρο των Απομάχων, το στρατιωτικό σύμβολο του Παρισιού, θα πραγματοποιηθεί μία εθνική τελετή για να αποτίσουν φόρο τιμής στους νεκρούς αξιωματικούς και υπαξιωματικούς των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων.

Ήταν μία από τις μεγαλύτερες απώλειες του γαλλικού στρατού σε αποστολή του στο εξωτερικό μετά την επίθεση κατά του αρχηγείου των γαλλικών δυνάμεων στο κτίριο Ντρακάρ στην Βηρυτό το 1983, που στοίχισε τη ζωή σε 58 στρατιωτικούς.

Η γαλλική δύναμη Μπαρχάν αριθμεί περί τους 4.500 άνδρες στην περιοχή και αγωνίζεται κατά των ενόπλων για περισσότερα από έξι χρόνια.

Οι τζιχαντιστές αντιστέκονται στο βόρειο Μάλι και έχουν επεκταθεί και στο κεντρικό τμήμα της χώρας όπως και στη γειτονική Μπουρκίνα Φάσο και τον Νίγηρα καταφέροντας ολοένα και μεγαλύτερες απώλειες στους τοπικούς στρατούς.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS