Τίλερσον για Ιράν: Χρήσιμες οι συνομιλίες - Παραμένει το πρόβλημα

Τίλερσον για Ιράν: Χρήσιμες οι συνομιλίες - Παραμένει το πρόβλημα

«Χρήσιμη» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον τη συζήτηση που είχε με τον Ιρανό ομόλογό του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, επαναλαμβάνοντας πάντως τις αντιρρήσεις της Ουάσιγκτον για τη διεθνή συμφωνία σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Η σύνοδος των συμβαλλόμενων μερών του λεγόμενου Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) και η πρώτη του επαφή με τον Ζαρίφ πήγε καλά, διαβεβαίωσε ο Τίλερσον. «Ήταν μια καλή ευκαιρία να συναντηθούμε, να σφίξουμε τα χέρια. Ο τόνος ήταν πολύ συγκεκριμένος, δεν υπήρξαν φωνές, δεν πετάξαμε παπούτσια» ο ένας στον άλλον, είπε χαριτολογώντας ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Είχαμε μια πολύ ανοικτή και ειλικρινή συζήτηση με όλα τα μέρη. Ελπίζω ότι ήταν χρήσιμη για τους άλλους. Προσωπικά βρήκα χρήσιμο το ότι άκουσα τις απόψεις τους», συνέχισε ο Τίλερσον.

Ο ίδιος σημείωσε πως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ήταν «αρκετά σαφής» σε ό,τι αφορά «τις ανησυχίες για το ζήτημα της ίδιας της συμφωνίας, του σκοπού της συμφωνίας και της εφαρμογής της συμφωνίας», τόνισε ακόμη ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Όπως ανέφερε, ο Αμερικανός πρόεδρος θεωρεί «απαράδεκτες» ορισμένες από τις ρήτρες της συμφωνίας και θα αποφασίσει σύντομα αν η συμφωνία του 2015 συνεχίζει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ουάσινγκτον.

Η συμφωνία αποσκοπούσε να εγγυηθεί τον αυστηρά πολιτικό και ειρηνικό χαρακτήρα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος με αντάλλαγμα την προοδευτική άρση των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης. Υπεγράφη από το Ιράν και έξι μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) έπειτα από μια δύσκολη διαπραγμάτευση που κράτησε περίπου δώδεκα χρόνια.

Όμως η κυβέρνηση Τραμπ κρίνει ότι «οι προσδοκίες» περί σταθεροποίησης στη Μέση Ανατολή που διέθρεψε αυτή η συμφωνία διαψεύστηκαν. «Δυστυχώς, μετά τη συμφωνία κάθε άλλο παρά διαπιστώσαμε ότι η περιοχή έγινε πιο σταθερή και ειρηνική», δήλωσε ο Τίλερσον, υπενθυμίζοντας την υποστήριξη του Ιράν στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία, τις κυβερνοεπιθέσεις που αποδόθηκαν στο Ιράν, το πρόγραμμα ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων της Τεχεράνης. «Αυτό είναι ένα αληθινό πρόβλημα», υπογράμμισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Μογκερίνι: Όλα τα μέρη τηρούν τη συμφωνία

Από την πλευρά της η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι τόνισε ότι «όλα» τα συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας του 2015 «τηρούν τους όρους της».

Σε δηλώσεις της από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών η κ. Μογκερίνι μετά τη συνάντηση μεταξύ των μερών, τόνισε πως τα όποια εκκρεμή ζητήματα που δεν άπτονται της συμφωνίας πρέπει να επιλυθούν σε άλλα φόρα.

Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ παραδέχθηκαν ότι η Τεχεράνη συμμορφώνεται προς τους όρους της.

Η ίδια υπογράμμισε πως δεν επαφίεται σε μόνον ένα μέρος της συμφωνίας να επαληθεύει την τήρησή της. Αν ενσκήπτουν προβλήματα ως προς την εφαρμογή της, υπάρχει μηχανισμός για την αντιμετώπισή τους, υπενθύμισε. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας ανέφερε ακόμη πως δεν συζητήθηκε τι θα συμβεί εάν οι ΗΠΑ ανακοίνωναν πως αποχωρούν από τη συμφωνία.

Η Φεντερίκα Μογκερίνι επέμεινε πως δεν βλέπει καμιά «ανάγκη να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση μέρους της συμφωνίας». Οι Ευρωπαίοι, συμπλήρωσε η ίδια, θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για εγγυηθούν ότι η συμφωνία θα παραμείνει σε ισχύ.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ