Σύνοδος Κορυφής: Σκληρό διπλωματικό «πόκερ» στις Βρυξέλλες - Μέρκελ: Πιθανό να μην υπάρξει συμφωνία

Σύνοδος Κορυφής: Σκληρό διπλωματικό «πόκερ» στις Βρυξέλλες - Μέρκελ: Πιθανό να μην υπάρξει συμφωνία

Στο τραπέζι για τον τρίτο γύρο σκληρών διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, αναμένεται να καθίσουν οι ηγέτες της ΕΕ, μετά το «ναυάγιο» των τελευταίων ημερών αδυνατώντας να ομονοήσουν κάτω από ένα κοινό πλαίσιο κατανομής των 750δις ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα πως είναι πιθανό οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην καταλήξουν σε συμφωνία κατά την τρίτη ημέρα των συνομιλιών τους σχετικά με τα σχέδια για ενίσχυση των ευρωπαϊκών οικονομιών, που έχουν πληγεί πολύ εξαιτίας του κορονοϊού.

«Υπάρχει πολλή καλή θέληση αλλά και πολλές θέσεις. Θα καταβάλω κάθε προσπάθεια αλλά είναι πιθανό να μην υπάρξει αποτέλεσμα», δήλωσε στις Βρυξέλλες.

Νέα συμβιβαστική πρόταση από Σαρλ Μισέλ
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, αναμένεται νέα πρόταση από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με στόχο να καμφθούν οι αντιστάσεις των «φειδωλών» και κυρίως της Ολλανδίας, η οποία εμφανίζει τις περισσότερες αντιρρήσεις για το υπερταμείο.

Μολονότι, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ εμφανίστηκε χθες το μεσημέρι με μια νέα συμβιβαστική πρόταση, με σκοπό να αμβλυνθούν οι αποστάσεις, αυτές φαντάζουν αγεφύρωτες μεταξύ Βορρά και Νότου, όπως διαφάνηκε και τη χθεσινή ημέρα. Αφενός η έλλειψη σταθερότητας διεθνώς και αφετέρου τα περιορισμένα σε αριθμό κονδύλια του Ταμείου ως προς την διαχείριση της πανδημίας, είχαν ως αποτέλεσμα πολλά κράτη -μέλη να οχυρώνονται πίσω από τον φόβο για την εξέλιξη της εθνικής τους οικονομίας, με πρώτη την Ολλανδία.

Η τελευταία, η οποία συγκαταλέγεται στο σκληρό μπλοκ των ευρωπαίων του Βορρά, αιτήθηκε αρχικά το δικαίωμα βέτο στην χορήγησή μέρους του πακέτου σε χώρες που δεν φημίζονται για τις μεταρρυθμιστικές τους διακρίσεις, με τη χρυσή τομή να αναζητείται τις επόμενες ώρες. Το τεταμένο κλίμα και την αγωνία μετέφεραν οι συμμετέχοντες στον έξω κόσμο μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κορυφώνοντας την αγωνία εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών.

«Βρισκόμαστε σε τέλμα. Τελικά τα πράγματα είναι πιο δύσκολα απ΄ότι είχε προβλεφθεί. Υπάρχουν πολλά θέματα για τα οποία ακόμη συζητάμε και που δεν καταφέρνουμε να λύσουμε», τόνισε ο Ιταλός Πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε στον λογαριασμό του στο facebook, περιγράφοντας το χάσμα μεταξύ των δυο στρατοπέδων.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως «αναζητούμε και πρέπει να βρούμε μια σύνθεση των διαφόρων θέσεων, διότι είναι προς το συμφέρον όλων. Πρέπει να διατηρήσουμε, όμως, και τις σημαντικότερες συνισταμένες, αρχίζοντας από το ότι τα μέσα πρέπει να είναι ουσιαστικά και ανάλογα με την υφιστάμενη κρίση» ανέφερε και κατέληξε «τουτέστιν αποτελεσματικά. Η απάντησή μας πρέπει να είναι άμεση, συλλογική, σταθερή και ισχυρή».

Την κρισιμότητα των στιγμών για την ευρωπαϊκή συνοχή μαρτυρά και το γεγονός ότι Γάλλος Προέδρος, Εμμάνουελ Μακρόν ζήτησε να είναι έτοιμο το αεροπλάνο του για να φύγει» στέλνοντας εμμέσως μήνυμα επιτάχυνσης των διαδικασιών.

Ξεκινώντας από μια καλύτερη -σε επίπεδο ευρωπαϊκών ισορροπιών βάση-τη σημερινή ημέρα, η νέα συμβιβαστική πρόταση του Σαρλ Μισέλ μειώνει το ποσό των επιχορηγήσεων στα 450 δισεκατομμύρια και αυξάνει αυτό των δανείων στα 300 δισεκατομμύρια αφήνοντας όμως το συνολικό ποσό του Ταμείου Ανάκαμψης στα 750 δισεκατομμύρια», σε μια κίνηση κατευνασμού των χωρών της Βόρειας Ευρώπης.

Με αυτά τα δεδομένα, η πιο αισιόδοξη προσέγγιση ήταν αυτήν του Λετονού ομόλογό του ο οποίος εκτιμά ότι η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί.

Συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν

Με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, συναντήθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ, όπου επικρατεί πυρετός διαβουλεύσεων. Από τις 2 το μεσημέρι του Σαββάτου, δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ πραγματοποιεί συνεχείς συναντήσεις με ομάδες ηγετών, προκειμένου να γεφυρώσει τα χάσματα που υπάρχουν μεταξύ των κρατών-μελών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, Μητσοτάκης και Μακρόν συζήτησαν για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, για τα οποία οι απόψεις Ελλάδας και Γαλλίας ταυτίζονται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Νωρίτερα, στην πρώτη πολυμερή συνάντηση ηγετών, μετείχε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Εκτός από την Ελλάδα μετείχαν η Δανία, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Σουηδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ