Συγχαρητήρια Τραμπ στη Μέρκελ για τη νίκη της στις γερμανικές εκλογές

Συγχαρητήρια Τραμπ στη Μέρκελ για τη νίκη της στις γερμανικές εκλογές

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συνεχάρη τηλεφωνικά τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ την Πέμπτη, τέσσερις ημέρες μετά τη νίκη της στις βουλευτικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν στη Γερμανία.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η αμερικανική προεδρία, ο Αμερικανός πρόεδρος συνεχάρη τη Γερμανίδα καγκελάριο για την επανεκλογή της στο αξίωμα και της «ευχήθηκε καλή τύχη» στην προσπάθεια «σχηματισμού της τέταρτης κυβέρνησής της».

Στη διάρκεια της συνομιλίας, ο Τραμπ υπογράμμισε τον «βαθύ δεσμό» που ενώνει την Ουάσιγκτον και το Βερολίνο και «τη δέσμευση των ΗΠΑ στην ισχυρή και παλαιά συμμαχία με τη γερμανική κυβέρνηση και τον γερμανικό λαό».

Συζητήθηκε επίσης η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, την οποία είχαν υπογράψει το 2015 η Τεχεράνη και έξι μεγάλες δυνάμεις,

συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Γερμανίας, και την οποία ο Τραμπ ενδέχεται να θέσει τον Οκτώβριο υπό αμφισβήτηση.

Κατά την ίδια ανακοίνωση ο Τραμπ και η Μέρκελ συζήτησαν για το «πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι κακόβουλες δραστηριότητες του Ιράν στη Μέση Ανατολή», αναφέρθηκαν στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και «στο πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν και τη μη συμμόρφωσή του προς σχετικές αποφάσεις (του Συμβουλίου Ασφαλείας) του ΟΗΕ».

Οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν ακόμη πόσο μεγάλη σημασία έχει να επιτευχθεί «μια ειρηνική αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου».

Πριν από μία εβδομάδα, η Γερμανίδα καγκελάριος είχε εκφράσει τη «σαφή διαφωνία» της με τον Αμερικανό πρόεδρο για το ζήτημα αυτό. Στη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να «καταστρέψει ολοκληρωτικά» τη Βόρεια Κορέα. Προσωπικά «τάσσομαι εναντίον τέτοιων απειλών», είχε δηλώσει από την πλευρά της η Άγκελα Μέρκελ.

Στην ερώτηση γιατί δεν υπήρξε πιο σύντομα τηλεφωνική συνδιάλεξη των δύο ηγετών μετά την εκλογική νίκη της Μέρκελ, ο Λευκός Οίκος επικαλέστηκε στις αρχές της εβδομάδας «τεχνικά» προβλήματα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters, Sputnik

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ