Στοκχόλμη: Ανησυχία για Σουηδό που δικάζεται για «τρομοκρατία» στην Τουρκία

Στοκχόλμη: Ανησυχία για Σουηδό που δικάζεται για «τρομοκρατία» στην Τουρκία

Την ανησυχία του για έναν Σουηδό υπήκοο, ο οποίος αντιμετωπίζει τον κίνδυνο βαριάς ποινής κάθειρξης, καθώς δικάζεται μαζί με άλλους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας στον Τούρκο πρέσβη.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι βρισκόταν στην Τουρκία για να συμμετάσχει σε ένα ειρηνικό σεμινάριο. Είμαστε ανήσυχοι για τις κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σοφία Κάρλμπεργκ, εκπρόσωπος της σουηδικής διπλωματίας.

Αυτή ήταν η τρίτη φορά που ο πρεσβευτής της Τουρκίας εκλήθη στο ΥΠΕΞ της Σουηδίας για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Ο Αλί Γαραβί, σύμβουλος πληροφορικής ο οποίος κατάγεται από το Ιράν, συνελήφθη ενώ συμμετείχε την 5η Ιουλίου σε ένα σεμινάριο για το Διαδίκτυο και τις ελευθερίες κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Την ίδια μέρα συνελήφθησαν και άλλοι ακτιβιστές, συμπεριλαμβανομένου του διευθυντή του παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία κι ενός Γερμανού πολίτη.

Την Κυριακή η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ζήτησε να τους επιβληθούν ποινές κάθειρξης 7 ως 15 ετών. Σε βάρος των δέκα, συμπεριλαμβανομένου του Σουηδού, έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για «υποστήριξη σε μια τρομοκρατική ένοπλη οργάνωση».

Ερωτηθείσα σχετικά από τη σουηδική δημόσια ραδιοφωνία SR, η υπουργός Εξωτερικών Μάργκοτ Βάλστρεμ επανέλαβε ότι η σουηδική κυβέρνηση ανησυχεί έντονα για τη «γενική κατάσταση στην Τουρκία ως προς τη δημοκρατία, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το κράτος δικαίου».

Πηγές: AFP, ΑΜΠΕ

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ