Σε πλήρη εξέλιξη το πραξικόπημα στη Ζιμπάμπουε - Σε κατ' οίκον περιορισμό ο Πρόεδρος Μουγκάμπε

Σε πλήρη εξέλιξη το πραξικόπημα στη Ζιμπάμπουε - Σε κατ' οίκον περιορισμό ο Πρόεδρος Μουγκάμπε

Ασφαλής αν και σε κατ’ οίκον περιορισμό είναι ο 93χρονος πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε, την ώρα που τον έλεγχο της χώρας του έχει πάρει ο στρατός, υποστηρίζοντας ωστόσο πως δεν πρόκειται για πραξικόπημα.

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα συνομίλησε με τον πρόεδρο Μουγκάμπε, ο οποίος του είπε πως είναι περιορισμένος στο σπίτι του αλλά καλά, όπως διευκρίνισε η προεδρία της Νότιας Αφρικής σε ανακοίνωσή της.

Στρατός και τεθωρακισμένα απέκλεισαν την πρόσβαση στα γραφεία της κυβέρνησης, το κοινοβούλιο της Ζιμπάμπουε αλλά και τα δικαστήρια στο κέντρο της Χαράρε, ενώ ο στρατός κατέλαβε και τη δημόσια τηλεόραση. Από τη συχνότητά της, στρατηγός διάβασε ανακοίνωση στην οποία διευκρινιζόταν πως δεν πρόκειται για «παρέμβαση» του στρατού αλλά για «ανάληψη δράσης» με στόχο κακοποιά στοιχεία στο περιβάλλον του προέδρου Μουγκάμπε.

Εξαρχής είχε ανακοινωθεί πως ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε είναι σώος, ωστόσο μέχρι να υπάρξει η συνομιλία του με τον Ζούμα, δεν υπήρχε καμία πληροφορία για το πού βρισκόταν ή για το εάν κινδύνευε.

Καταλαμβάνοντας τη δημόσια τηλεόραση, εκπρόσωπος του στρατού ανακοίνωσε πως στο στόχαστρο ήταν άνθρωποι του περιβάλλοντος του 93χρονου προέδρου, οι οποίοι έχουν κάνει τη χώρα να υποφέρει κοινωνικά και οικονομικά. Στην ανακοίνωση δεν διευκρινιζόταν ποιοι είναι στο στόχαστρο, ωστόσο κυβερνητική πηγή ανέφερε στο Reuters πως ο υπουργός Οικονομικών Ιγνάτιους Τσόμπο ήταν μεταξύ αυτών που τέθηκαν υπό κράτηση. Ο Τσόμπο είναι ένα από τα ηγετικά στελέχη της λεγόμενης τάσης «G40» στο κυβερνών κόμμα ZANU-PF, της οποίας επικεφαλής είναι η σύζυγος του προέδρου Μουγκάμπε, η Γκρέις, η οποία θέλει να διαδεχθεί τον 93χρονο πρόεδρο.

Οι εξελίξεις συνδέονται με την κίνηση του Μουγκάμπε να αποπέμψει τον αντιπρόεδρό του προς όφελος της γυναίκας του Γκρέις, η οποία φιλοδοξεί να τον διαδεχθεί.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ