«Βόμβα» Μέρκελ: Εγκαταλείπει την ηγεσία του CDU στα τέλη του 2018

«Βόμβα» Μέρκελ: Εγκαταλείπει την ηγεσία του CDU στα τέλη του 2018

Η Άγκελα Μέρκελ δεν θα επιδιώξει την επανεκλογή της στην ηγεσία της Χριστιανικής Δημοκρατικής Ένωσης (CDU) στο συνέδριο του κόμματος, το οποίο θα διεξαχθεί στις 6 - 8 Δεκεμβρίου. Την πρόθεσή της ανακοίνωσε η ίδια σε ηγετικά στελέχη του κόμματος.

Η Άγκελα Μέρκελ βρίσκεται στην ηγεσία της CDU από το 2000. Με την αποχώρησή της αναμένεται να αρχίσει ένας «αγώνας δρόμου» υποψηφίων για την ηγεσία του κόμματος, αλλά και για την καγκελαρία.

Μολονότι το CDU μαζί με τους Πράσινους κατάφεραν να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία για να συνεχίσουν την κυβερνητική συνεργασία τους στην Έσση, τόσο το CDU όσο και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) κατέγραψαν τα χειρότερα ποσοστά τους στο κρατίδιο, εδώ και τουλάχιστον μισό αιώνα, σε ένα αποτέλεσμα, που έρχεται να αποκαλύψει τις εντεινόμενες πιέσεις στον κυβερνητικό συνασπισμό της κορυφαίας ευρωπαϊκής οικονομίας.

Κύκλοι του κόμματος ανέφεραν ότι θέλει να παραμείνει στο πόστο της στην καγκελαρία, όπως μεταδίδει η Bild. 

Ωστόσο, η απόφασή της να μην κρατήσει άλλο το τιμόνι της CDU στα χέρια της αποδυναμώνει την εξουσία της και ενισχύσει την αίσθηση ότι η μακρά περίοδος κυριαρχίας της στη γερμανική πολιτική σκηνή πλησιάζει στο τέλος της. Η Μέρκελ ήταν επικεφαλής της CDU από το 2000 και είναι καγκελάριος από το 2005. «Η απρόσμενη απόφαση της 64χρονης Μέρκελ σηματοδοτεί την αρχή του τέλους μιας εποχής που η ηγεσία της στη Γερμανία άφησε σφραγίδα στην Ευρώπη και πέραν αυτής για πάνω από μια δεκαετία. Η θητεία της στην καγκελαρία λήγει το 2021 και η Μέρκελ έχει πει ότι προτίθεται να την ολοκληρώσει», σχολιάζει το Bloomberg.

Δελφίνοι για την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών υπάρχουν αρκετοί, από την ΓΓ του κόμματος, Ανεγκρέτ Καρμπ Κάρενμπαουερ – που η ίδια η Μέρκελ είχε προωθήσει – μέχρι τον υπουργό Υγείας Γιενς Σπαν και τον πρωθυπουργό του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Bild ενδιαφέρον για το πόστο εκδήλωσε μετά τις τελευταίες εξελίξεις και ο πρώην επικεφαλής της ΚΟ της CDU Φρίντριχ Μερτς, παλιός εσωκομματικός αντίπαλος της καγκελαρίου. Ο Μερτς φέρεται να δέχθηκε τις περασμένες εβδομάδες έντονες πιέσεις από κομματικά στελέχη να διεκδικήσει τα ηνία, ενώ τα τελευταία 24ωρα έκανε σχετικές συζητήσεις και στις Βρυξέλλες.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ