Πύρινη κόλαση στο Λονδίνο - Η εύφλεκτη επένδυση του κτιρίου που στοίχισε ζωές

Πύρινη κόλαση στο Λονδίνο - Η εύφλεκτη επένδυση του κτιρίου που στοίχισε ζωές

Σύμφωνα με τα βρετανικά Μέσα η γρήγορη επέκταση της φωτιάς μπορεί να οφείλεται στην επένδυση που χρησιμοποιήθηκε κατά την ανακαίνιση του κτιρίου το 2016.

Αυτή τονίζουν ότι μπορεί έκανε τον πύργο να καεί σαν «σπιρτόξυλο» όπως άλλωστε τόνιζαν και στις μαρτυρίες τους χθες ένοικοι. «Είδαμε τα πυροσβεστικά οχήματα και κοιτάξαμε κάτω να δούμε τι συμβαίνει. Δεν είχε σημάνει η πυρασφάλεια γιατί το κτίριο δεν διαθέτει. Μόνον ό,τι έχει ο καθένας στα διαμερίσματά του. Βγήκα στον κοινόχρηστο χώρο να δω αν λειτουργούν τα ασανσέρ, αλλά τίποτε. Υπήρχε όμως έντονη οσμή καπνού», δήλωσε χθες ένοικος του 17ου ορόφου. Όπως τόνισε είδε τη φωτιά μόνον όταν έσκυψε απ’ το παράθυρο. «Γύρισα στο διαμέρισμα και κοίταξα απ’ το παράθυρο προς τα κάτω. Σχεδόν βγήκα απ’ το παράθυρο για να δω κάτω απ’ τον 17ο όροφο. Και βλέπω τις φλόγες να μαίνονται και να ανεβαίνουν πολύ γρήγορα, η επένδυση του κτιρίου ήταν πολύ εύφλεκτη, έπιασε φωτιά σαν σπιρτόξυλο».

Η ύποπτη επένδυση

Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε στη επένδυση είναι ένα πάνελ από αλουμίνιο που έχει έναν «πυρήνα» πολυαιθυλενίου ή πλαστικού με μια επικάλυψη αλουμινίου τα οποία υποτίθεται ότι αποτελούν μια φτηνή λύση για την ενεργειακή θωράκιση κτιρίων.

Η συγκεκριμένη επένδυση έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως, όχι μόνο στην Βρετανία, για την κάλυψη μεγάλων κτηρίων όπως ο Πύργος Γκρένφελ. Όπως τονίζει μάλιστα η Daily Mail, υπουργοί είχαν στο προειδοποιηθεί για την επένδυση που μετέτρεψε τον πύργο σε μία πύρινη κόλαση επί γης. Όπως σημειώνει επίσης, το υπουργείο Εσωτερικών είχε υποβάλει μία καταδικαστική έκθεση έπειτα από έρευνα σε εκατοντάδες πύργους διαμερισμάτων τα οποία ελέγχθηκαν τη δεκαετία του 1990, ωστόσο δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια. Τη μελέτη είχε πραγματοποιήσει ο αρχιτέκτονας Sam Webb ο οποίος διαπίστωσε ότι τα μισά από τα κτίρια που ελέγχθηκαν δεν πληρούσαν τους βασικούς κανόνες πυρασφάλειας. Σύμφωνα με τον ίδιο επρόκειτο για μία «προαναγγελθείσα καταστροφή».

Μαζί με τα νέα παράθυρα, η επένδυση είχε ως στόχο την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου, την προστασία από τον καιρό και την καλύτερη εμφάνιση της πρόσοψης που χρονολογούντας από το 1970

Όπως τονίζει η Daily Mail υπάρχουν φόβοι ότι εκατοντάδες πολυώροφα κτίρια σε όλη την χώρα είναι εξοπλισμένα με παρόμοια υλικά για τα οποία βουλευτές είχαν προειδοποιήσει πολλά χρόνια πριν, ήδη από το 1999.

Υπεύθυνο και για άλλες πυρκαγιές

Από την πλευρά του πάντως ο Sam Webb που βοήθησε στη συγκέντρωση των αποδεικτικών στοιχείων μετά τη φωτιά, είπε ότι υπήρχε μία σύγκρουση ανάμεσα στην ασφάλεια και τα υλικά που χρησιμοποιούνται να αυξηθεί η ενεργειακή απόδοση. «Δεν είναι ανθεκτικά στη φωτιά και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι εύφλεκτα», είπε. Πυρκαγιές που πήραν μεγάλες διαστάσεις λόγω της επένδυσης έχουν επίσης συμβεί στην Αυστραλία, τη Ρωσία και την Αραβική Χερσόνησο - προσθέτοντας τις σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια.

Ειδικότερα, το υλικό αυτό έχει κριθεί υπεύθυνο για τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε σε πολυώροφο κτίριο στη Μελβούρνη το Νοέμβριο του 2014 όταν ξέσπασε πυρκαγιά από αναμμένο τσιγάρο στον όγδοο όροφο με τις φλόγες να φτάνουν μέσα σε μόλις 11 λεπτά στον 21ο όροφο του κτηρίου Λακρός.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ