Πολιτικό αδιέξοδο στη Σουηδία: Καταψηφίστηκε ο πρωθυπουργός

Πολιτικό αδιέξοδο στη Σουηδία: Καταψηφίστηκε ο πρωθυπουργός

Οι πρώτες παρενέργειες από το οριακό αποτέλεσμα των βουλευτών εκλογών που έγιναν στη Σουηδία φάνηκαν με την απόπειρα που έκανε ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός Στέφαν Λόβνεν να πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής και να παραμείνει στην πρωθυπουργία. Στην ψηφοφορία που έγινε στη Βουλή και ήταν άκρως δραματική, ο Λόφβνεν έλαβε 142 ψήφους υπέρ και 204 κατά. Έτσι, αποχωρεί, παραμένοντας ως υπηρεσιακός έως ότου η Βουλή εκλέξει (αν τα καταφέρει) άλλο πρωθυπουργό.

Ο ίδιος ο Λόφβνεν δηλώνει αισιόδοξος ότι μπορεί να τα καταφέρει, αρκεί να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με τα υπόλοιπα κόμματα. Δεν είναι όμως εύκολο. Υπενθυμίζεται ότι στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές η κεντροαριστέρα του πρωθυπουργού έλαβε το 40,6%, ενώ η κεντροδεξιά του Ουλφ Κρίστερσον έλαβε το 40,3%. Στην τρίτη θέση με σημαντικά κέρδη οι λαϊκιστές με θέσεις κατά των μεταναστών του κόμματος SD με 17,6%. 

Οι έδρες αποκάλυψαν το αδιέξοδο. Ο συνασπισμός του πρωθυπουργού έλαβε 144 έδρες και η κεντροδεξιά 143 έδρες. Η απόλυτη πλειοψηφία στο σουηδικό κοινοβούλιο είναι 175 έδρες. Το SD έλαβε 62 έδρες, αλλά κανείς δεν θέλει να συνεργαστεί μαζί τoυ.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Βουλής εξελέγη από το στρατόπεδο της κεντροδεξιάς με τη στήριξη του SD. Ήδη έγινε η πρώτη παραχώρηση...

Σε κάθε περίπτωση, τώρα θα πάρει τη σκυτάλη για το σχηματισμό κυβέρνησης ο επικεφαλής της κεντροδεξιάς Ουλφ Κρίστερσον. Ο νυν πρωθυπουργός έχει προειδοποιήσει την κεντροδεξιά να μην δεχθεί τη στήριξη ενός κόμματος «που ιδρύθηκε από τους ναζί».

Σε κάθε περίπτωση, θα χρειαστεί ακόμα χρόνος για νέες διαβουλεύσεις και ζυμώσεις. Προς το παρόν, οι δύο μεγάλοι συνασπισμοί δεν συζητούν το ενδεχόμενο συνεργασίας. Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση νέων εκλογών, κάτι που δεν συμβαίνει συχνά στη Σουηδία.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ