Πολεμικό κλίμα στον στενό πυρήνα των συνεργατών του Τραμπ

Πολεμικό κλίμα στον στενό πυρήνα των συνεργατών του Τραμπ

Πολεμικό κλίμα επικρατεί στον στενό κύκλο των συνεργατών του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ο νέος διευθυντής Επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, Άντονι Σκαραμούτσι, επιτέθηκε ανοιχτά κατά υψηλόβαθμων στελεχών και συνεργατών του Αμερικανικού προέδρου.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική σελίδα του περιοδικού «The New Yorker» ο Σκαραμούτσι επιτέθηκε κατά του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Ράινς Πρίμπους, αλλά και του υπεύθυνου στρατηγικής του προέδρου Τραμπ Στίβ Μπάνον. Το δημοσίευμα βασίζεται σε μία τηλεφωνική συνέντευξη του Σκαραμούτσι σε δημοσιογράφο του περιοδικού.

Χρησιμοποιώντας χυδαία γλώσσα ο πρώην χρηματιστής της Wall Street, που ανέλαβε καθήκοντα διευθυντή Επικοινωνίας στον Λευκό Οίκο την προηγούμενη Παρασκευή, χαρακτήρισε τον Πρίμπους έναν «παρανοϊκό σχιζοφρενή» ενώ κατηγόρησε τον Μπάνον ότι προσπαθεί να χτίσει την δική του φήμη εκμεταλλευόμενος την ισχύ του προέδρου.

Σε ανάρτησή του στο Twitter μετά την δημοσίευση του άρθρου στην ηλεκτρονική σελίδα του περιοδικού, ο Σκαραμούτσι έγραψε: «Μερικές φορές χρησιμοποιώ ακραίες εκφράσεις. Θα είμαι συγκρατημένος στο επίπεδο αυτό, αλλά δεν θα εγκαταλείψω την παθιασμένη μάχη για την πραγματική ατζέντα του Ντόναλντ Τραμπ».

Ερωτηθείσα για το άρθρο η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς, δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση ασχολείται με το νομοσχέδιο για την υγεία, αλλά κι άλλα θέματα. «Ο Σκαραμούτσι χρησιμοποίησε ακραίες εκφράσεις και δεν πιστεύω ότι θα το ξανακάνει» είπε προσθέτοντας: Οποιαδήποτε κίνηση για μία συγγνώμη πρέπει να γίνει προσωπικά και μεταξύ τους».

Τόσο ο Πρίμπους, όσο κι ο Μπάνον δεν σχολίασαν το δημοσίευμα. Ο πρόεδρος Τραμπ από την πλευρά του δεν έκανε επίσης κάποιο σχόλιο για το ξέσπασμα του στενού συνεργάτη του. Ωστόσο, μερικοί από τους συμβούλους του Τραμπ αμφισβητούν την επάρκεια του Πρίμπους κι αυτό τον καθιστά πολιτικά ευάλωτο για την δυναμική των ισορροπιών που διαμορφώνεται στον κλειστό πυρήνα των συνεργατών του Αμερικανού προέδρου.

Ρεπουμπλικάνοι που έχουν γνώση για τις εξελίξεις στον Λευκό Οίκο δηλώνουν επίσης ότι και η οικογένεια του Τραμπ έχει παράπονα από τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου.

Οι δραματικές πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ωρών είναι ενδεικτικές των συνθηκών αρνητικού κλίματος που επικρατούν στον πυρήνα λήψης αποφάσεων του Λευκού Οίκου, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ έχασε την πολιτική μάχη στην Γερουσία για την κατάργηση του προγράμματος Obamacare, ενώ επιδιώκει να προωθήσει απο τον Σεπτέμβριο τις αλλαγές στον φορολογικό κώδικα, τις οποίες έχει προεκλογικά εξαγγείλει ο ίδιος ο Τραμπ.

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, από τις έρευνες που διεξάγουν επιτροπές του Κογκρέσου, αλλά και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, σχετικά με το ενδεχόμενο συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Τραμπ και της Ρωσίας.

Τις τελευταίες ημέρες, ο πρόεδρος Τραμπ εμφανίζεται ιδιαιτέρως επικριτικός έναντι του υπουργού Δικαιοσύνης, Τζεφ Σέσιονς, ο οποίος έχει αυτοεξαιρεθεί από την έρευνα του υπουργείου του, καθώς έχουν καταγγελθεί και δικές του προεκλογικές συναντήσεις με Ρώσους αξιωματούχους. Ο πρόεδρος Τραμπ τον έχει επικρίνει για την αυτοεξαίρεσή του από την έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης, υπό το FBI και τον ανεξάρτητο ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ, αλλά και για την στασιμότητα διερεύνησης των «διαρροών» απόρρητων πληροφοριών από τις μυστικές υπηρεσίες προς τα αμερικανικά ΜΜΕ. Ο Σέσιονς από την πλευρά του, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει στην δημοσιοποίηση διεξαγωγής των ερευνών για τις υποθέσεις αυτές, μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Η επίθεση του Σκαραμούτσι κατά του Πρίμπους, έγιναν καθώς σφίγγει ο κλοιός των πολιτικών πιέσεων γύρω από τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, από τους ανθρώπους του Τραμπ, που τον γνώριζαν και διατηρούσαν σχέσεις μαζί του, πριν από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του. Ο Πρίμπους, ήταν πρώην πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ενώ η γνωριμία του με τον Τραμπ, δεν είναι μακροχρόνια.

Σε πολιτικό επίπεδο, η στασιμότητα που παρατηρήθηκε στην προώθηση του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης Τραμπ, κατά το πρώτο εξάμηνο της παραμονής του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, υποκινεί το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί γύρω από τον Πρίμπους. Ωστόσο, ο σημερινός προσωπάρχης του Λευκού Οίκου ήταν αυτός που προεκλογικά είχε κατορθώσει να συσπειρώσει τον κομματικό μηχανισμό των Ρεπουμπλικάνων γύρω από την αντισυμβατική προεδρική υποψηφιότητα του Τραμπ.

Χθες η Σάντερς απέφυγε να απαντήσει αν ο Πρίμπους απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του προέδρου Τραμπ. «Όλοι μας απολαμβάνουμε της εμπιστοσύνης του προέδρου, ενώ εάν η κατάσταση εξελιχθεί διαφορετικά εκείνος θα φροντίσει να το πληροφορηθείτε» δήλωσε. Παράλληλα, τόνισε ότι ο Τραμπ «προσλαμβάνει τους καλύτερους», οι οποίοι, όπως είπε, δεν συμφωνούν πάντα μαζί του. Ο πρόεδρος «υποστηρίζει τον υγιή ανταγωνισμό, που συνήθως παράγει τα καλύτερα αποτελέσματα» πρόσθεσε η ίδια.

Ο Πρίμπους προσπάθησε να εμποδίσει την επιλογή του Σκαραμούτσι για την ανάληψη των καθηκόντων του στο Λευκό Οίκο, σύμφωνα με αξιωματούχους. Από την άλλη μεριά, οι σύμμαχοι του Πρίμπους υποστηρίζουν ότι η πρόσληψη του Σκαραμούτσι, που οδήγησε στην παραίτηση του πρώην εκπροσώπου Τύπου του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ, ήταν ένας κακός οιωνός για τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με το άρθρο της ηλεκτρονικής έκδοσης του «The New Yorker» ο Σκαραμούτσι απαίτησε να μάθει πώς ο δημοσιογράφος γνώριζε για το δείπνο που είχε ο ίδιος με τον πρόεδρο Τραμπ, στον Λευκό Οίκο την Τετάρτη. Στην συζήτηση που έγινε στη διάρκεια της συνέντευξης με τον δημοσιογράφο του περιοδικού, ο Σκαραμούτσι, άφησε να εννοηθεί ότι υποπτεύεται τον Πρίμπους για την διαρροή της πληροφορίας, χαρακτηρίζοντας τον ως «παρανοϊκό». Ο Σκαραμούτσι ανέφερε επίσης, ότι σε αντίθεση με τον Μπάνον, ο ίδιος, δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για προβολή στα ΜΜΕ. «Δεν είμαι ο Στίβεν Μπάνον. Είμαι εδώ για να υπηρετήσω την χώρα» είπε.

Χθες σε ανάρτησή του στο Twitter, η οποία σβήστηκε αργότερα, ο Σκαραμούτσι άφηνε να εννοηθεί ότι το FBI θα έπρεπε να διενεργήσει έρευνα για τον Πρίμπους, σχετικά με την διαρροή των οικονομικών στοιχείων του. «Εάν ο Πρίμπους θέλει να εξηγήσει ότι δεν είναι αυτός που κάνει τις διαρροές των πληροφοριών, αφήστε τον να το πράξει» δήλωσε ο ίδιος στο CNN.

Μία ενδεχόμενη αποχώρηση του Πρίμπους από τον Λευκό Οίκο δεν θα είναι εύκολη υπόθεση εξαιτίας των δεσμών που έχει ο ίδιος με τον κομματικό πυρήνα διοίκησης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αλλά και με μέλη του Κογκρέσου. Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, ο Τραμπ χρειάζεται την ουσιαστική υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας, προκειμένου να ξεπεράσει την νομοθετική στασιμότητα και να υλοποιήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις. Η κατάσταση είναι ιδιατέρως δύσκολη για τον ίδιο, μετά την απόρριψη της νομοθετικής πρότασης για την κατάργηση του Obamacare από την Γερουσία, με τις αρνητικές ψήφους τριών Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών.

Πηγή: ΑΜΠΕ

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ