Ποιός ιός σκοτώνει τους περισσότερους -Εντυπωσιακά στοιχεία της τελευταίας 50ετίας

Ποιός ιός σκοτώνει τους περισσότερους -Εντυπωσιακά στοιχεία της τελευταίας 50ετίας

Η εμφάνιση του νέου ιού που  προκάλεσε νέες συνθήκες παγκοσμίως, τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, ασφαλώς και έχει επηρεάσει τον τρόπο αντίδρασης τόσο των κυβερνήσεων όσο και των λαών, ατομικώς.

Η Ελλάδα αποδείχτηκε πρωτοπόρος στον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας αποτελώντας παγκόσμιο παράδειγμα. Ωστόσο για το επόμενο διάστημα ασφαλώς και πρέπει να ληφθούν υπόψιν κάποια στατιστικά στοιχεία  που θα επιδράσουν στην επιστροφή στην κανονικότητα. Και τα στοιχεία αυτά αφορούν στα ποσοστά θνησιμότητας που είχαν, κατά την τελευταία 50ετία οι 10 πιο επικίνδυνοι ιοί που έπληξαν την ανθρωπότητα.

Μεταξύ των δέκα μεγαλύτερων πανδημιών που ξέσπασαν τα τελευταία 50 χρόνια ο ιός Marburgκατατάσσεται πρώτος από πλευράς θνησιμότητας με ποσοστό 80% σε  θανάτους όσων προσβλήθηκαν από τον συγκεκριμένο ιό. Αυτό το ποσοστό έχει την σημασία του καθώς ο νεοφανής κορωνοϊός Covid, που μας ήλθε από την κονεχζική πόλη Γουχάν εμφανίζει ρυθμό θνησιμότητας 2,2% παρά το γεγονός ότι εξαπλώθηκε σε 24 χώρες.

Ειδικότερα κατά σειράν θνησιμότητας οι πλεόν σαρωτικοί ιοί, είναι οι εξής:

Marburg (1967)   ποσοστό θνησιμότητας 80%

Nipah (1998) 77.6%

Hendra (1994) 57%

H5N1 Bird Flu (1997)  52.8%

Ebola (1976   40.4%

H7N9 Bird Flu (2013)  39.3%

MERS (2012)  34.4%

SARS (2002)  9.6%

2019-nCoV (2020)  2.2%

H1N1 (2009) 0.02%

Ο ιός Marburg εμφανίστηκε στην Γερμανία και ειδικότερα στην ομώνυμη πόλη του κρατιδίου της Έσσης και στην Φρανκφούρτη το 1967. Θεωρήθηκε ο «ευρωπαϊκός εξάδελφος» του Έμπολα και είναι ένας ιογενής αιμορραγικός πυρετός . Η επιβίωσή του εξαρτάται από τον ξενιστή που συνήθως είναι έντομο ή τρωκτικό. Μεταδιδόταν από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως μετά από επαφή με το αίμα ή με τις εκκρίσεις των ασθενούντων.

Ο ιός Nipah εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Νότια  Ινδία  και μεταφέρεται στον άνρθωπο από τρωκτικά και νυχτερίδες.. Μεταφέρεται όμως και από μολυσμένα τρόφιμα. Προκαλούσε μολύνσις του αναπνευστικού  αλλά και εγκεφαλίτιδες που αποδίχθησαν θανάσιμες.

Ο ιός  Hendra που αναδείχτηκε τρίτος από πλευράς θνησιμότητας έπληττε κυρίως τα άλογα και μεταφερόταν στους ανθρώπους  που έρχονταν σε επαφή με τα συγκεκριμένα ζώα που είχαν μολυνθεί. Τα συμπτώματα ήταν βήχας, ξηρός λαιμός πονοκέφαλος και κόπωση. Προκαλούσε μηνιγγίτιδες, εγκεφαλίτιδες σπασμούς και έριχνε τον ασθενή σε κώμα.

Ο ιός MERS είναι διαφορετικός από τον SARS   που προκάλεσε την πανδημία του 2003. Απομονώθηκε στην Αραβική Χερσόνησο το 2012 και εκδηλωνόταν ως πνευμονία με πυρετό,  έντονο βήχα δύσπνοια και αναπνευστική δυσχέρεια. Σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλούσε νεφρική ανεπάρκεια , περικαρδίτιδες ή και θάνατο.

Ενδεχομένως τα υψηλά ποσοτά θνησιμότητας άλλων ιών σε σχέση με τον covid  να οφείλονται σετην βραδύτητα προληπτικών αντιδράσεων σε σχέση με την εγρήγορση που σημειώθηκε τώρα. Και αυτό μπορεί κανείς να το αξιολογήσει σε σχέση με την ελληνική αντίδραση. Σε τελική πάντως ανάλυση  το συμπέρασμα είναι ότι η προφύλαξη φέρνει αποτελέσματα σε σχέση με την χαλαρότητα και τον εφησυχασμό.    

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS