Παραμένει εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis - Κατευθύνεται βορειοανατολικά

Παραμένει εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis - Κατευθύνεται βορειοανατολικά

Καμία μεταβολή δεν υπάρχει στις ενέργειες του Ορούτς Ρέις, το οποίο κινείται με βορειοανατολική πορεία.

Βρίσκεται περίπου στα 40 ναυτικά μίλια από το δυτικό άκρο, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Τα τουρκικά πολεμικά πλοία εξακολουθούν να το συνοδεύουν, ενώ στις θέσεις τους είναι και τα υπόλοιπα πλοία του τουρκικού στόλου.

Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του Ορούτς Ρέις και της τουρκικής αρμάδας.

Δεν πέρασε το νοητό όριο του 28ου μεσημβρινού που θα σήμαινε παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Παρόλο που έχει απλωμένα τα καλώδια δεν διεξάγει έρευνες.

Διπλωματικό επίπεδο

Εξάλλου, σε διπλωματικό επίπεδο, το μπαράζ επαφών συνεχίζεται, ενώ με αίτημα του Νίκου Δένδια τέθηκε στο τραπέζι η σύγκληση έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, με στόχο να γίνει τις αμέσως επόμενες μέρες, πριν τις 27 Αυγούστου, καθώς η Αθήνα θέλει να φέρει την Άγκυρα προ των ευθυνών της. Εξάλλου, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πίτερ Στάνο, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ ετοιμάζει νέες, επιπλέον κυρώσεις κατά της Άγκυρας.

Μήνυμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Αθήνα επιζητά διά της διπλωματικής οδού να υπάρξει τις επόμενες ώρες αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα προκειμένου να σταματήσει τις παράνομες ενέργειές της.

Μπορεί ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πήτερ Στάνο, να έστειλε σαφές μήνυμα καταδίκης των ενεργειών της Τουρκίας, τονίζοντας πως «η ΕΕ βρίσκεται με πλήρη αλληλεγγύη στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου και δεν υπάρχει αμφιβολία επ’ αυτού», ωστόσο υπάρχει ανάγκη ουσιώδους παρέμβασης του διεθνούς παράγοντα, και ειδικότερα της Γερμανίας που βρίσκεται στην προεδρία της ΕΕ.

«Η Τουρκία δεν μπορεί να παρανομεί σε βάρος δυο κρατών της ΕΕ (Ελλάδα – Κύπρος, στην προκειμένη περίπτωση την Ελλάδα) και να μην έχει υποστεί συνέπειες ή να μην υπάρχει απειλή συνεπειών» τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης.

«Διαφορετικά, δεν βλέπω κάτι άλλο για να φρενάρει την τουρκική επιθετικότητα» σχολίασε.

Όπως εκτιμούν αναλυτές, σε μεγάλο βαθμό οι εξελίξεις στην περιοχή θα εξαρτηθούν από τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν η ΕΕ δείξει ότι είναι έτοιμη στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής (σ.σ. τέλη Αυγούστου) να συμπεριλάβει μέτρα τα οποία θα πλήξουν καίρια την τουρκική οικονομία, ο Ερντογάν θα το σκεφτεί δεύτερη και τρίτη φορά.

Αν από την άλλη η Ευρωπαϊκή Ένωση ακολουθήσει μια ηπιότερη στάση, υιοθετώντας τρόπον τινά την τουρκική θέση ότι δήθεν η Ελλάδα με τη συμφωνία που συνήψε με την Αίγυπτο στο χρονικό διάστημα που την έκανε τορπίλισε τις διερευνητικές επαφές, τότε μπορεί να έχουμε συνέχιση των προκλητικών ενεργειών από πλευράς της Τουρκίας.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS