Παρά τον αυταρχικό κατήφορο, η Ε.Ε πιέζει τα κράτη μέλη για οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας

Παρά τον αυταρχικό κατήφορο, η Ε.Ε πιέζει τα κράτη μέλη για οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας

Την ώρα που στην Τουρκία συνεχίζεται το κύμα εκκαθαρίσεων δημοσίων υπαλλήλων, τους οποίους ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνδέει με την απόπειρα του αποτυχημένου πραξικοπήματος πριν από ένα χρόνο περίπου, η Ευρωπαϊκή Ένωση – παρά τις κατά καιρούς προειδοποιήσεις απέναντι στη γειτονική χώρα -, η οποία πιέζεται από τις νέες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, καλεί τις χώρες-μέλη να προσφέρουν περισσότερα χρήματα στην Τουρκία, στο πλαίσιο της μεταξύ τους συμφωνίας για το προσφυγικό.

Συγκεκριμένα, ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τον προϋπολογισμό, Γκίντερ Έτινγκερ, τόνισε την Παρασκευή ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερα χρήματα από τους εθνικούς τους προϋπολογισμούς, προκειμένου να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους για την προσφυγική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας.

Ο Έτινγκερ υποσχέθηκε 300 εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό της Ένωσης, τα οποία εντάσσονται στην πληρωμή 3 δισεκατομμυρίων, που λήγει στο τέλος του 2018. Ο ίδιος, επεσήμανε, ωστόσο, στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ότι η κάθε χώρα μεμονωμένα θα πρέπει να εξασφαλίσει το υπολειπόμενο ποσό.

«Τα κράτη μέλη θα πρέπει να προσφέρουν χρηματοδότηση τουλάχιστον 2 δισεκατομμυρίων», είπε ο Έτινγκερ στη συνέντευξη.

Στη συμφωνία του Μαρτίου του 2016, η Ευρωπαϊκή Ένωση υποσχέθηκε οικονομική βοήθεια στην Τουρκία, προκειμένου να βοηθήσει τη χώρα να φιλοξενεί τους πρόσφυγες στο έδαφός της. Σε αντάλλαγμα η Τουρκία συμφώνησε να ανακόψει τις ροές των προσφύγων προς την Ευρώπη.

Η πρώτη πληρωμή συνολικά τριών δισεκατομμυρίων έχει προγραμματιστεί για μέχρι το τέλος του χρόνου. Αυτό το ποσό θα προκύψει από το 1 δισ. που θα βάλει η Ένωση και τα υπόλοιπα 2 δισ. από τις χώρες-μέλη.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ