Ωμές απειλές Ερντογάν για συνέχιση των επιχειρήσεων στη Συρία

Ωμές απειλές Ερντογάν για συνέχιση των επιχειρήσεων στη Συρία

Αν οι υποσχέσεις των ΗΠΑ δεν τηρηθούν, η Άγκυρα θα συνεχίσει την επιχείρησή της στη Συρία «με αποφασιστικότητα», διεμήνυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε σημερινές του δηλώσεις, σύμφωνα με το Reuters.

Προτού αναχωρήσει για την Μόσχα, όπου θα συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησής του ότι οι «τρομοκράτες» του YPG/PKK δεν έχουν θέση στο μέλλον της Συρίας.

Η Τουρκία απαιτεί όλες οι κουρδικές δυνάμεις του YPG να αποχωρήσουν από την «ασφαλή ζώνη» που θέλει να δημιουργήσει κατά μήκος των συνόρων της με τη Συρία.

Επίθεση στον Μακρόν

Σχολιάζοντας την έκκληση Μακρόν για παράταση της περιόδου εκεχειρίας, ο Ερντογάν είπε ότι δεν έχει λάβει ο ίδιος κάποιο τέτοιο αίτημα από τον Γάλλο πρόεδρο.

Όπως υπογράμμισε, η Άγκυρα έχει κλείσει συμφωνία με τις ΗΠΑ, όχι με τη Γαλλία, και ο Γάλλος ομόλογός του ενδεχομένως να μεταφέρει κάποιο μήνυμα των «τρομοκρατών» με τους οποίους συνομιλεί.

Ζητούν την ευγνωμοσύνη της Ευρώπης…

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στην DW ο εκπρόσωπος του Ερντογάν υποστήριξε ότι οι «ευρωπαϊκές χώρες θα έπρεπε να είναι ευγνώμονες απέναντι στον τουρκικό στρατό, διότι αποτρέπουν και απομακρύνουν τους τρομοκράτες από το ευρωπαϊκό έδαφος, ενώ στην Τουρκία συντηρείται ένας μεγάλος αριθμός μεταναστών και προσφύγων».

Τα βλέμματα στραμμένα στο Σότσι

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο Σότσι της Ρωσίας, όπου Ερντογάν και Πούτιν έχουν συνάντηση, λίγες μόλις ώρες προτού εκπνεύσει η διορία της κατάπαυσης του πυρός.

Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν το μέλλον των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη βόρεια Συρία και τις προοπτικές για πολιτική λύση του συριακού προβλήματος.

Προάγγελος κακών εξελίξεων είναι το γεγονός ότι ο Ερντογάν επιθυμεί η ζώνη ασφαλείας της Τουρκίας να φτάσει έως τα 444χλμ από τα δυτικά του Ευφράτη μέχρι και το Ιράκ.

Όμως, η συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας προέβλεπε αποχώρηση των Κούρδων του YPG εντός πέντε ημερών σε βάθος 30χλμ από τα σύνορα της Τουρκίας και σε μία ζώνη μήκους περίπου 120 χλμ. αποκλειστικά και μόνο στα ανατολικά του Ευφράτη.

Η νέα διευρυμένη ζώνη του Ερντογάν περιλαμβάνει τις πόλεις Μάνμπιτς, Κομπάνι και Καμισλί. Τρεις πόλεις που ελέγχει ο συριακός στρατός, με τις… ευλογίες του Πούτιν.

Εν όψει της συνάντησης Πούτιν-Ερντογάν, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, τόνισε πως η Μόσχα ενδιαφέρεται να εξασφαλιστεί η ασφάλεια της Τουρκίας από τρομοκρατικές ομάδες, αλλά πρέπει να αποκατασταθεί και η επικοινωνία της Άγκυρας με τη Δαμασκό.

Από την πλευρά του ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου, Γιούρι Ουσάκοφ, δήλωσε ότι το Κρεμλίνο πιστεύει ότι μια μακροχρόνια σταθερότητα στην περιοχή μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την αποκατάσταση της ακεραιότητας της Συρίας και πως τα συμφέροντα όλων των εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων της Συρίας πρέπει να να ληφθούν υπόψη.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS