Οι Τούρκοι στέλνουν το Barbaros στη Μόρφου

Οι Τούρκοι στέλνουν το Barbaros στη Μόρφου

Στα ύψη βρίσκεται η ένταση στο Αιγαίο για ακόμη μια ημέρα, στον απόηχο της άφιξης της πλατφόρμας γεώτρησης West Capella στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Φιλελεύθερος, το ερευνητικό σκάφος  Barbaros Ηayreddin Pasa ξεκίνησε από το λιμάνι της Σινίφκης λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις τούρκου αξιωματούχου ότι θα διενεργήσουν έρευνες στον κόλπο της Mόρφου που βρίσκεται στα βορειοανατολικά της Κύπρου ως αντίδραση στη γεώτρηση στο οικόπεδο 11 της κυπριακής AOZ.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ στο σημείο εστάλη αρχικώς η φρεγάτα Gökçeada (Ίμβρος) και στην πορεία προστέθηκαν τα άλλα δύο πλοία.

«(Η φρεγάτα) εκπληρώνει το καθήκον της στην ανατολική Μεσόγειο παρακολουθώντας το West Capella... το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να πραγματοποιήσει δραστηριότητες γεώτρησης», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού στρατού.

Την ίδια ώρα στο λιμάνι της Λάρνακας κατέπλευσαν και δύο γαλλικά πολεμικά πλοία τα οποία επιχειρούν στην περιοχή, ενώ στο περιοχή πλέουν επίσης σκάφη του Ισραήλ αλλά και της Ρωσίας.

Σημειώνεται πως η εξέδρα έφτασε την περασμένη Τετάρτη στο σημείο γεώτρησης χωρίς προβλήματα, ενώ στο λιμάνι της Λάρνακας κατέπλευσαν χθες και δύο γαλλικά πολεμικά, τα οποία επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή. Η γεώτρηση εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός 75 περίπου ημερών, με μέγιστο γεωτρητικό βάθος τα 4.250 μέτρα περίπου κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και βάθος νερού στη θέση της γεώτρησης τα 1.698 μέτρα.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, πολεμικά αεροσκάφη προχώρησαν σε δεκάδες παραβιάσεις σε βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Για τη Λευκωσία οι αντιδράσεις της Τουρκίας είναι μέχρι στιγμής οι αναμενόμενες. Όπως και η χθεσινή προειδοποίηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι η χώρα του δεν θα αφήσει αναπάντητες τις κυπριακές ενέργειες. Τις οποίες ως γνωστόν η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί παράνομες, αφού δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη θαλάσσια περιοχή.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ