Ο Τραμπ συγκαλεί εκτάκτως την ομάδα εθνικής ασφαλείας - Συναγερμός σε όλο τον κόσμο

Ο Τραμπ συγκαλεί εκτάκτως την ομάδα εθνικής ασφαλείας - Συναγερμός σε όλο τον κόσμο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα συναντηθεί σήμερα με τους συμβούλους του για την εθνική ασφάλεια για να συζητήσουν την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Η ομάδα εθνικής ασφαλείας παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς το θέμα», ανέφερε σε μία δήλωση η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σόντερς. «Ο πρόεδρος και η ομάδα του για την εθνική ασφάλεια θα έχουν μια συνάντηση για να συζητήσουν περαιτέρω αργότερα σήμερα. Θα ενημερώνουμε όταν απαιτείται.»

Εντωμεταξύ, αξιωματούχος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν λόγο να αμφιβάλλουν ότι η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε δοκιμή ενός προηγμένου πυρηνικού μηχανισμού.

«Δεν έχουμε τίποτε που να μας κάνει να αμφιβάλλουμε ότι αυτό ήταν μια δοκιμή ενός προηγμένου πυρηνικού μηχανισμού», δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί.

Ο αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ωστόσο πως θα χρειασθεί κάποιος χρόνος για να ολοκληρωθεί μια εμπεριστατωμένη ανάλυση του μεγέθους της έκρηξης και του τύπου του μηχανισμού που πυροδοτήθηκε.

Νωρίτερα ο Ντόναλντ Τράμπ είχε γράψει στο twitter ότι «η Βόρεια Κορέα έκανε ένα μείζον πυρηνικό τεστ. Οι λέξεις και οι πράξεις του εξακολουθούν να είναι πολύ εχθρικές και επικίνδυνες για τις ΗΠΑ».

Μνούτσιν: Νέο πακέτο κυρώσεων εις βάρος της Β.Κορέας

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στιβ Μνούτσιν δήλωσε πως θα ετοιμάσει πακέτο νέων κυρώσεων, ώστε να διακοπούν ενδεχομένως όλες οι εμπορικές σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα μετά την πραγματοποίηση από την Πιονγκγιάνγκ της έκτης και πιο ισχυρής πυρηνικής δοκιμής.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, ο Μνούτσιν είπε πως θα ζητήσει από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να μελετήσει σοβαρά το ενδεχόμενο της διακοπής όλων των εμπορικών σχέσεων με την επιβολή νέων κυρώσεων.

«Αν οι χώρες θέλουν να κάνουν δουλειές με τις Ηνωμένες Πολιτείες, προφανώς θα εργάζονται με τους συμμάχους μας και με άλλους για να αποκλείσουμε τη Βόρεια Κορέα οικονομικά», είπε.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι αντιδράσεις στην στην παγκόσμια κοινότητα, με πολλές χώρες να καταδικάσουν τη συγκεκριμένη πυρηνική δοκιμή.

Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι καταδικάζει την πυρηνική δοκιμή «με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο».

Από την πλευρά της η Γαλλίία κάλεσε τα μέλη του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ να αντιδράσουν «πολύ γρήγορα» σε αυτή τη νέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την Βόρεια Κορέα.

Την ίδια στιγμή ο Εμανουέλ Μακρόν συνομίλησε τηλεφωνικά με την Ανγκελα Μέρκελ και συμφώνησαν ότι πρέπει να σκληρύνουν τις κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Βόρειας Κορέας, όπως ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν ζήτησε σήμερα να δοθεί «η πιο ισχυρή» απάντηση στη Βόρεια Κορέα, μετά την ανακοίνωση της Πιονγκγιάνγκ ότι πραγματοποίησε με επιτυχία δοκιμή βόμβας υδρογόνου.

Ο Μουν επεσήμανε ότι θα πιέσει ώστε να ληφθούν «όλα τα διπλωματικά μέτρα, και κυρίως ενέργειες από το Συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να απομονωθεί εντελώς η Βόρεια Κορέα», τόνισε ο σύμβουλός του Τσουνγκ Έουι-Γιονγκ μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Παράλληλα Ουάσινγκτον και Σεούλ συζήτησαν το ενδεχόμενο να αναπτύξουν στην κορεατική χερσόνησο αμερικανικά στρατηγικά στρατιωτικά μέσα, πρόσθεσε ο Τσουνγκ.

Μέι: Υπέρ νέων κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας

Η βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε πως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να εξετάσει επειγόντως το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας και να επισπεύσει την εφαρμογή των ήδη υφιστάμενων.

«Αυτή η τελευταία ενέργεια της Βόρειας Κορέας είναι απερίσκεπτη και θέτει μια απαράδεκτη επιπλέον απειλή στη διεθνή κοινότητα», ανέφερε σε δήλωσή της που στάλθηκε σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η Μέι.

«Συζήτησα τη σοβαρή απειλή που παρουσιάζουν αυτές οι επικίνδυνες και παράνομες ενέργειες με τον πρωθυπουργό Άμπε στην Ιαπωνία αυτή την εβδομάδα και επαναλαμβάνω την έκκληση που απευθύναμε από κοινού για πιο αυστηρή δράση, περιλαμβανομένης της αύξησης του ρυθμού εφαρμογής των υφιστάμενων κυρώσεων και της εξέτασης επειγόντως από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ [του ενδεχομένου επιβολής] νέων κυρώσεων», ανέφερε η πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Για απερίσκεπτη πρόκληση, είχε μιλήσει νωρίτερα και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, τονίζοντας ότι η πιο πρόσφατη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας μπορεί να αντιπροσωπεύει μια νέα τάξη απειλής.

«Δεν τίθεται θέμα πως είναι άλλη μία πρόκληση, είναι απερίσκεπτη», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky news.

«Φαίνεται πως κινούνται πιο κοντά προς μια βόμβα υδρογόνου η οποία, αν προσαρμοστεί επιτυχώς σε έναν πύραυλο, θα αποτελέσει αναμφίβολα μια νέα τάξη απειλής».

Ο Τζόνσον επισήμανε επίσης πως η Βρετανία προτιμά μια διπλωματική επίλυση και πως καμία από τις στρατιωτικές επιλογές σε σχέση με τη Βόρεια Κορέα δεν είναι ευπρόσδεκτη.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ