Ο δήμαρχος του Αμβούργου Ολαφ Σολτς νέος υπ. Οικονομικών της Γερμανίας -ΥΠΕΞ ο Σουλτς

Ο δήμαρχος του Αμβούργου Ολαφ Σολτς νέος υπ. Οικονομικών της Γερμανίας -ΥΠΕΞ ο Σουλτς

Ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος του Αμβούργου Ολαφ Σολτς αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών στη νέα γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού, μετέδωσε το γερμανικό πρακτορείο DPA.

Το SPD τάσσεται υπέρ της αύξησης των δαπανών εις βάρος της λιτότητας και η τοποθέτησή του σημαίνει την απομάκρυνση από την σφικτή δημοσιονομική πολιτική του προκατόχου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σχολιάζει το Reuters.

Ο 59χρονος Σολτς δεν είχε δείξει μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον διάθεση να εγκαταλείψει το πόστο του στο Αμβούργο. Θεωρείται πάντως ο δεύτερος ισχυρότερος άνδρας στο SPD και πιθανός υποψήφιος καγκελάριος του κόμματος στις επόμενες εκλογές, αν και επανεξελέγη αντιπρόεδρος με ποσοστό μόλις 59% στο συνέδριο του περασμένου Δεκεμβρίου.

«Η μετακίνηση στο Βερολίνο για τον Σολτς του έρχεται γάντι», σχολιάζει η Morgenpost του Αμβούργου επισημαίνοντας ότι το τελευταίο διάστημα η δημοτικότητα του δημάρχου της μεγαλούπολης του γερμανικού βορρά είχε υποστεί πλήγματα στο Αμβούργο λόγω των επεισοδίων που αμαύρωσαν τη σύνοδο G-20 το καλοκαίρι, αλλά και της αποτυχίας το 2015 στη διεκδίκηση της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο Μάρτιν Σουλτς νέος υπουργός Εξωτερικών

soults 2

Σύμφωνα με πληροφορίες της Bild o επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών θα αναλάβει τα ηνία της γερμανικής διπλωματίας αντικαθιστώντας τον νυν υπουργό Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Σημειωτέον ότι σε πρόσφατη δημοσκόπηση η πλειοψηφία των Γερμανών ήταν αντίθετοι στην ιδέα να μετάσχει ο Σουλτς στη νέα κυβέρνηση. Το 54% των ερωτηθέντων στη σφυγμομέτρηση του ινστιτούτου Forsa που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα είπε ότι δεν θέλει να αναλάβει ο Σουλτς κάποιο υπουργείο, ενώ θετικά εκφράστηκε το 36%. Ακόμη και Σοσιαλδημοκράτες ψηφοφόροι σε ποσοστό 47% είπαν ότι διαφωνούν με την ιδέα να αναλάβει υπουργικό θώκο ο Μάρτιν Σουλτς σε άλλη δημοσκόπηση για λογαριασμό του RTL/n-tv, ενώ το 44% είπε ότι δεν έχει αντίρρηση.

Δημοσκόπηση της Bild: Η πλειοψηφία τάσσεται κατά του μεγάλου συνασπισμού

Την ίδια ώρα σφυγμομέτρηση του ινστιτούτου INSA για λογαριασμό της Bild φέρνει τα συντηρητικά κόμματα να χάνουν τρεις μονάδες και να υποχωρούν στο 30,5%, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες συνεχίζουν την πτωτική πορεία στο 17% (-0,5%). Οι Πράσινοι κερδίζουν μιάμιση μονάδα και φθάνουν στο 12,5%. Τρίτη δύναμη παραμένει το ξενοφοβικό Afd που εκτοξεύεται στο 15% (+1%). Ανεβαίνουν και οι Φιελεύθεροι κατά μία μονάδα στο 10%, ενώ το αριστερό κόμμα παραμένει στο 11%.

Σημειωτέον ότι σύμφωνα με αυτά τα αποτελέσματα τα κόμματα του μεγάλου συνασπισμού δεν συγκεντρώνουν πλέον πλειοψηφία, αφού λαμβάνουν 47,5%, ενώ τα λοιπά κόμματα συναθροίζουν έναν 48,5%. Ένας συνασπισμός Τζαμάικα των συντηρητικών, των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων θα συγκέντρωνε ποσοστό 53%.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ